Carolina bezorgt New York eerste nederlaag, Sharks denderen langs Colorado

Ook de laatste twee series zijn gestart in de tweede ronde van de NHL Playoffs. De goals waren duur in New York, waar Carolina de Islanders hun eerste nederlaag toebracht en San Jose afrekende met Colorado. Cor Machielsen en Ed Versteeve praten jullie bij.

New York Islanders – Carolina Hurricanes 0-1 OT (CAR leidt serie 1-0)

Gedurende zestig minuten ontspon zich een goalie gevecht in New York, waarbij in de openingsperiode vooral Carolina-goalie Petr Mrazek zich een aantal keer moest onderscheiden. Nadat hij eerst Filpulla van scoren af had gehouden, maakte de Tsjech in de veertiende minuut de mooiste redding. Josh Bailey kon na puckverlies van de Canes alleen op Mrazek af, maar die had een flitsende glove save in petto.

In het middenstuk kwamen de bezoekers steeds beter voor de dag. Maar ook voor hen gold dat Islanders-doelman Robin Lehner -toch al goed in vorm- niet te passeren bleek. De plaaggeest van de Penguins in de eerste ronde, greep goed in toen Gregg McKegg alleen op hem afkwam. Met een prima pad save hield hij de brilstand op het bord.

Barzal leek in de 38e minuut New York op voorsprong te zetten, maar de treffer werd afgekeurd voor goalie interference. Ook daarvoor was Mrazek al een aantal keer de reddende engel voor zijn ploeg geweest.

Dan moesten de goals vallen in het slotstuk, maar opnieuw demonstreerden Lehner en Mrazek hun uitstekende vorm met een aantal schitterende reddingen. Dubbel blank werd overtime gehaald, de vraag was: wie zou de nul houden? Dat werd uiteindelijk Petr Mrazak, die 31 saves noteerde. Na iets meer dan vier minuten overtime viel de winnende treffer. Jordan Staal prikte op knappe wijze vanuit een moeilijke hoek binnen. Met zijn vierde treffer in de playoffs zette de ‘Nederlander’ zijn ploeg op een 1-0 voorsprong in de serie.

San Jose Sharks – Colorado Avalanche 5-2 (SJS leidt serie 1-0)

De naweeën van game zeven met betrekking tot de straf na het incident met Joe Pavelski: de scheidsrechters tijdelijk “geschorst”, excuses van de NHL aan de Golden Knights. Het had geen invloed op het spel van San Jose in het eerste duel. Al zal menig supporter in de SAP Arena zijn wenkbrauwen hebben gefronst. Na twee minuten lag het bevroren rubber namelijk al achter Martin Jones. Vanuit de rebound scoorde Gabriel Borque op een schot van Cale Makar. Voor het einde van de eerste twintig minuten hadden de Sharks echter de 1-1 ook al in het net liggen. Kon goalie Philip Grubauer nog redden op een van richting veranderd schot, in de rebound was hij kansloos op de inzet van Gustav Nyquist.

Aan het begin van de tweede periode kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong via een powerplay goal van Colin Wilson. Puck verlies van Erik Johnson in het aanvalsvak, nota bene van de Avalanche, leverde een twee op één op voor de Sharks. Marcus Sorensen en Joe Thornton klaarden dat klusje vakkundig.

Kevin Labanc had een mooie soloactie voor de 3-2. Hij poortte Mikko Rantanen en schoot onhoudbaar binnen. In minuut 39 was het Brent Burns die een schot op goal losliet. Die had naast gevlogen maar door verdediger Cale Makar werd de puck achter zijn eigen doelman gecaramboleerd. 4-2 was de stand na veertig minuten.

Konden de Avalanche de rug nog rechten?

Nee, met een schot op doel verhouding van vijf om vier ging de wedstrijd eigenlijk als een nachtkaars uit. De empty netter in de laatste minuut van de wedstrijd door Timo Meier, was er dan ook een puur voor de statistieken.