Färjestad, Luleå, Frölunda en Djurgården door naar de halve finales

Färjestad wint in marathon best-of-seven van HV71

Face-Off IJshockey SHL

De kwartfinales in de SHL zitten erop en de halve finales staan voor de deur. Vier ploegen strijden dus nog om de Zweedse titel. Er zijn ook nog vier andere ploegen die strijden voor twee plekken in de SHL voor volgend seizoen. Barend Hoogteijling bekeek weer de nodige wedstrijden en doet verslag over de verschillende series.

Färjestad (1) – HV71 (8)

Oud Färjestad speler beslist wedstrijd drie

Vorig jaar speelde Christoffer Torngren in Karlstad, bij Färjestad. Dit seizoen speelt hij bij HV71. In 49 wedstrijden wist hij vier keer te scoren in het reguliere seizoen. In de play-offs staat de teller na vier wedstrijden al op drie goals. Alle drie tegen zijn oude ploeg. Färjestad was in Karlstad al vroeg in de eerste periode op 1-0 gekomen. Maar door een goal van Torngren en, iets meer dan een minuut daarna, een goal van Isac Brännström werd de periode afgesloten met een 1-2 voorsprong voor HV71.

In het middenstuk wist Torngren de puck al na 23 seconden in de touwen te schieten voor de 1-3. Pas zes minuten voor het einde van de wedstrijd wist FBK de aansluitingstreffer te scoren. De 2-3 was uiteindelijk ook de eindstand. Man of the Match was, met twee goals en een assist, Torngren. Door de uitzege trok HV71 het thuisvoordeel weer naar zich toe.

Christoffer Torngren - HV71
Christoffer Torngren – HV71 (Foto Mathias Bergeld – Bildbyrån)

Vierde wedstrijd, vierde keer dat de uitploeg wint

De vierde wedstrijd in deze serie, de vierde uitoverwinning. HV71 begon de wedstrijd erg sterk en wist het sterke spel pas op het einde van de eerste periode om te zetten in een voorsprong. Met een 1-0 stand gingen de ploegen de eerste pauze in. In het middenstuk was het Färjestad dat de betere was en de achterstand wist om te buigen in een 1-2 voorsprong. Uiteindelijk kwam de 1-3 eindstand op het bord via een shorthanded empty-net-goal.

Färjestad had deze wedstrijd geen enkele powerplay. Er gingen wel spelers van HV71 naar de strafbank, maar dat was steeds tegelijkertijd met een FBK speler. Door deze vierde uitoverwinning is het thuisvoordeel weer bij Färjestad in deze serie.

De beslissing van wedstrijd vijf valt na 117 minuten!

Een uitputtingsslag. Als je de vierde wedstrijd in deze serie in één woord moet beschrijven, dan kom je daar op uit. Er was ook sprake van een trend-breuk in deze serie. Voor de eerste keer won de thuisspelende ploeg. Färjestad begon de eerste periode erg sterk en bij HV71 was het alle hens aan dek. Halverwege het eerste deel kwamen de gasten meer in hun spel en werd het een gelijkwaardigere strijd. Pas aan het begin van de tweede periode viel de eerste goal van deze middagwedstrijd. Ook was er dè kans op 0-2, maar Jesse Virtanen hielp zijn goalie door de puck nog net voor de doellijn te stoppen.

De derde periode was nog geen minuut oud, toen Färjestad op gelijke hoogte kwam. Vier minuten na de gelijkmaker kwam FBK ook nog op voorsprong. Deze voorsprong leek het tot aan het eindsignaal vast te kunnen houden. Het was echter Sebastian Wännström die twintig seconden voor het einde van de reguliere speeltijd met zijn tweede goal van de middag de 2-2 binnentikte: verlenging.

En wat voor een verlenging. In totaal kregen de twee goalies (Markus Svensson en Jonas Gunnarsson) in de verlenging dertig schoten op doel te verwerken. Er werden nog acht tijdstraffen van twee minuten uitgedeeld. Daar was ook tijd genoeg voor want het werd de op één na langste play-off wedstrijd in de geschiedenis van de SHL (en zijn voorganger). Uiteindelijk was het Oscar Steen, die volgend seizoen zeer waarschijnlijk bij Boston Bruins speelt, die na 117 minuten en 1 seconde de winnende treffer scoorde voor Färjestad.

Oscar Steen - Färjestad BK
Oscar Steen – Färjestad BK (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Hier kwam FBK op matchpoint in deze serie waar beide ploegen elkaar amper ontlopen qua kracht. Het record van de langste wedstrijd blijft dus voorlopig nog staan. Deze duurde 119 minuten en 16 seconden en werd in 1997 gespeeld tussen Leksand en… Färjestad.

Teams geven elkaar amper iets toe, ook in wedstrijd zes

Na de marathonwedstrijd van zaterdag was er maandag Game 6. Van vermoeidheid was er bij beide ploegen niets te merken. Deze wedstrijd was er een in een ongelofelijk tempo. HV71 en Färjestad gaven elkaar ook deze wedstrijd geen strobreed toe, zeker niet qua inzet. De thuisploeg uit Jönköping was de meest aanvallende ploeg, maar gezien het matchpoint van FBK, moest HV71 ook wel komen.

Na tachtig seconden lag de puck al in het net. Het was echter Färjestad dat op 0-1 kwam. Pas op het einde van deze periode wist HV71 gelijk te maken en ging het zelfs met een 2-1 voorsprong naar de kleedkamer.

In het tweede deel waren het de twee mogelijke NHL-gangers (NHL scouts houden hen in de gaten) van de gasten die Färjestad weer op voorsprong zette. Joakim Nygård en Jesper Olofsson zorgden voor de 2-3 stand. Het was HV-youngster Max Wennlund die voor de 3-3 ruststand zorgde bij de tweede pauze.

Aan het begin van de derde periode was het weer HV71 dat op voorsprong kwam. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en zelfs nog uitgebreid. Een empty-netter bezegelde de eindstand: 5-3.

Een zevende wedstrijd in deze serie, tussen het als eerste geplaatste Färjestad en het als achtste geplaatste HV71, moest een beslissing gaan geven.

Wedstrijd 7, de allesbeslissende

Joakim Nygård - Färjestad BK
Joakim Nygård – Färjestad BK (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

In Karlstad was het Färjestad dat de score opende door een goal van Joakim Nygård. In de vorige zes wedstrijden in deze serie was het iedere keer zo dat het team dat als eerste op achterstand kwam de wedstrijd won. Na negen minuten wist HV71 de stand weer gelijk te trekken. Färjestad was deze wedstrijd erg fel en speelde een bijna perfecte fore-checking, waar de gasten het moeilijk mee hadden.

In de tweede periode werd er binnen vijf minuten drie keer gescoord. FBK kwam op 2-1, waarna HV71 de stand weer gelijk maakte. Routinier Johan Ryno zorgde, op aangeven van Jesse Virtanen en Nygård, voor de 3-2.

Dat bleek de doodslag voor HV71. De 3-2 was uiteindelijk ook de eindstand en, het als eerste in het reguliere seizoen geëindigde, Färjestad ging in een ultieme best-of-seven door naar de halve finale. Bij HV71 haalden onder andere Matthias Tedenby niet zijn topniveau, waar aan de andere kant Jesper Olofsson en vooral Joakim Nygård dat wel deden.

Deze best-of-seven werd betwist in 495 minuten! Dat is genoeg voor acht wedstrijd reguliere wedstrijden en een overtime van vijftien minuten…

Luleå (2) – Växjö Lakers (7)

Luleå efficiënt in wedstrijd drie

Victor Fasth heeft in een eerdere wedstrijd een blessure opgelopen en daardoor werd het doel bij Växjö verdedigd door Viktor Andrén. Aan de andere kant bleef alles hetzelfde en stond Joel Lassinantti weer op het ijs.

De Noord Zweedse ploeg liet een stukje efficiëntie zien aan de huidige kampioen. Luleå had 23 schoten op doel nodig om vier keer te scoren. Lassinantti had het een stuk drukker. Hij kreeg 31 schoten te verwerken. En dat deed hij prima. Voor de eerste keer in zijn loopbaan wist hij in een play-off wedstrijd zijn doel schoon te houden.

Door deze 4-0 overwinning van Luleå, is het op matchpoint gekomen in de serie. Växjö hangt in de touwen en zal nu vier wedstrijden op rij moeten winnen om alsnog de halve finale te halen.

Joel Lassinantti
Joel Lassinantti – Luleå HF

Duits talent beslist wedstrijd vier

Een jonge Duitser, van net 19 jaar, werd de held in Växjö. De, door St. Louis Blues in 2018 als 25ste gedrafte, Dominik Bokk maakte na 66 minuten en 25 seconden de winnende treffer voor de Lakers.

Ook in deze wedstrijd was het Växjö dat de goalie van Luleå flink onder druk wist te zetten. Nu wist het Lassinantti wel te kloppen. In de reguliere tijd wist Luleå echter even zo vaak Andrén te kloppen. Met een 2-2 stand na zestig minuten moest Växjö dus in overtime vechten voor lijfsbehoud in de play-offs.

En dat deed het met verve. Eerst werd een man minder situatie goed doorstaan en daarna was het Bokk die op aangeven van Brendan Shinnimin de bevrijdende goal scoorde voor Växjö. Shinnimin had ook een belangrijk aandeel in de overwinning. Naast de beslissende assist, wist hij de andere twee goals te scoren.

Luleå ook de beste in wedstrijd vijf

Kris Versteeg scoorde zijn eerste goal in deze kwartfinale serie. Er waren echter nog maar 37 seconden te spelen toen hij de 4-1 stand op het scorebord liet zetten. Luleå was een minuut eerder op 4-0 gekomen in een wedstrijd waarin de Noord-Zweden domineerden.

Växjö moest komen, maar kon geen vuist maken. Net zoals in de eerdere wedstrijden in deze serie.

Frölunda Indians (3) – Malmö Redhawks (6)

Klappen in wedstrijd drie

Er werd flink wat weggetikt in deze derde wedstrijd tussen Frölunda en Malmö. Niet alleen goals maar ook klappen. De Redhawks laten echter niet zomaar over zich heen lopen. De wedstrijd was al lang gelopen toen de gemoederen hoog opliepen.

In de eerste periode waren de Indians op 3-0 gekomen. In het middenstuk was de stand al opgelopen naar 5-1. In het sluitstuk was het inmiddels 6-1 geworden door Joel Lundqvist, toen diezelfde Lundqvist naar de strafbank kon voor een ‘check to the head’.

Voor de wedstrijd maakte dat niet meer uit. Beide ploegen wisten nog één keer te scoren wat de einduitslag op 7-2 bracht.

Na het laatste fluitsignaal sloeg de vlam nog flink in de pan. In totaal werden er nog 79 strafminuten uitgedeeld waaronder drie ‘Game Misconducts’.

‘Tweede-lijn’ Frölunda op dreef in wedstrijd vier

In Malmö waren voor de wedstrijd de gemoederen weer bedaard. Tien minuten straftijd stonden er in totaal na zestig minuten op het scorebord. Maar het gaat natuurlijk niet om de straftijd. Scores, die zijn het belangrijkst. En daar waren er ook weer genoeg van te zien in de Malmö Arena. Na ruim veertien minuten kwam Frölunda op voorsprong en twee minuten later breidde de Indians die uit naar 0-2. Met een assist en een goal was Ryan Lasch bij beide goals betrokken. In de tweede periode werd het verschil uiteindelijk weer terug gebracht naar één goal verschil en de Redhawks en Indians begonnen aan de derde periode met een 2-3 tussenstand.

Al vroeg in de afsluitende periode werd de gelijkmaker gemaakt. Deze stand bleef tot vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd op het bord staan. Toen was het wederom Lasch die met een assist belangrijk was en Chay Genoway in scoringspositie bracht: 3-4. Even later viel ook de laatste treffer van de avond. Deze kwam van de stick van Simon Hjalmarsson. Zo eindigde de lijn Samuel Fagemo – Hjalmassorn – Lasch met vijf punten (twee goals, drie assists) en kwam Frölunda op matchpoint in de serie.

Mattson houdt Redhawks tegen in wedstrijd vijf

Johan Mattsson - Frölunda Indians
Johan Mattsson – Frölunda Indians (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

In het eigen Scandinavium (dat maar voor de helft gevuld was) kon Frölunda de stap zetten naar de halve finales. In een gelijkopgaande eerste periode werd nog niet gescoord. Meteen aan het begin van het middenstuk was het Chay Genoway die zijn derde treffer van de play-offs scoorde en de Indians op voorsprong bracht. Aan het einde van deze periode was het wederom Genoway die scoorde en de 3-1 op het scorebord zette.

In het sluitstuk moest Malmö komen om het seizoen te verlengen. Druk werd er gezet op het doel van Johan Mattsson, maar de Indians goalie was in prima vorm en liet zich niet verrassen. In de laatste vijf seconden werd de puck nog wel in het lege Redhawks doel geschoten waardoor de eindstand 4-1 werd en Malmö van het voorjaar kan gaan genieten en naar het volgende seizoen toe kan gaan werken.

Frölunda is klaar voor de halve finales waar het Luleå zal treffen.

Djurgården (4) – Skellefteå (5)

Vijftien schoten op doel, drie goals in wedstrijd drie

Net zoals in de serie tussen Färjestad en HV71 werden in deze serie de eerste twee wedstrijden gewonnen door de uitspelende ploeg. De derde wedstrijd tussen DIF en Skellefteå ging wèl naar de thuisploeg.

Als je alleen naar de statistieken kijkt, zou je denken dat Skellefteå gewonnen zou hebben. Djurgården schoot maar vijftien keer op het doel van Mantas Armalis. Adam Reideborn kreeg er twee keer zoveel te verwerken.

Het was SKE dat op voorsprong wist te komen in de wedstrijd. Bij die ene goal bleef het ook voor hen. In de eerste periode wist DIF nog gelijk te maken en zelfs op voorsprong te komen.

In het middenstuk was Skellefteå duidelijk de betere partij. In twintig minuten wist  Djurgården slechts één keer op doel te schieten. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd werd de 3-1 gescoord. De einduitslag, en hiermee kwam DIF op een 2-1 voorsprong in de serie.

Djurgården komt op matchpoint in wedstrijd vier

Nadat Mantas Armalis slechts twaalf saves had op de vijftien schoten in wedstrijd 4, mocht Gustaf Lindvall het ijs op om het doel van Skellefteå te verdedigen.

Ook deze keer was het de ploeg die zich aanvallend het minst toonde die met de winst naar huis ging. Djurgården won voor de derde opeenvolgende keer en staat nu op matchpoint. Held van de wedstrijd, voor DIF, was Axel Jonsson-Fjällby. De, door Washington Capitals uitgeleende, aanvaller wist twee goals te scoren in de met 2-4 gewonnen wedstrijd.

Axel Jonsson-Fjällby - Djurgården IF
Axel Jonsson-Fjällby – Djurgården IF

Skellefteå verlengt het seizoen in wedstrijd vijf

Een uitwedstrijd in Hovet, Stockholm als je 3-1 achter staat in de serie. Dat is op voorhand geen prettig vooruitzicht.

Al vroeg in de wedstrijd was het Skellefteå, dat noodgedwongen, het initiatief nam. Zowel Adam Reideborn als, de weer teruggekeerde, Mantas Armalis wisten hun doel in deze periode schoon te houden. De gasten lieten echter wel zien dat ze niet zomaar klaar waren met het seizoen.

Zeker routinier Joakim Lindström niet, die halverwege de tweede periode SKE op voorsprong zette. Drie minuten later was het weer raak, toen via een  shorthanded goal, de gasten op 0-2 kwamen.

In de eerste minuut van de derde periode was het wederom Lindström die scoorde en 0-3 op het scorebord liet zetten. Djurgården kwam vrij snel terug tot 1-3 en vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd Adam Reideborn van het ijs gehaald voor een zesde veldspeler. Met resultaat, want DIF scoorde de aansluitingstreffer. Verder kwam de thuisploeg niet waardoor 2-3 de einduitslag werd.

De wedstrijd ging met 2-3 verloren voor Djurgården, maar in de serie leiden zij nog wel met 3-2.

Tempo Djurgården doet Skellefteå de das om in wedstrijd zes

Djurgården ging met een matchpoint naar Skellefteå. Het waren de gastheren, die in de eerste periode, op voorsprong kwamen. Daarna zette DIF een tandje bij en verhoogde het tempo, maar Skellefteå kon nog prima meekomen.

In de tweede periode leidde het verhoogde tempo van Djurgården uiteindelijk tot de gelijkmaker en zelfs een 1-2 voorsprong. In de derde periode werd deze nog uitgebouwd tot 1-3. Een empty-netter zorgde voor de 1-4 eindstand. Bij de ploeg uit het Noorden van Zweden was de kaars uit. De Stockholmers gaan door naar de halve finale.

Indeling van de halve finales

Färjestad gaat het in de halve finale opnemen tegen Djurgården. De eerdere ontmoetingen dit seizoen eindigden als volgt:
Färjestad – Djurgården     4-3
Djurgården – Färjestad     2-3
Djurgården – Färjestad     3-2
Färjestad – Djurgården     2-3 (OT)

In de andere halve finale kruisen Luleå en Frölunda de sticks. Ook zij speelden eerder dit seizoen vier keer tegen elkaar:
Luleå – Frölunda              2-3
Frölunda – Luleå              1-5
Frölunda – Luleå              5-3
Luleå – Frölunda              3-1

SHL 2018-2019 Halve finales

Vier ploegen die strijden voor promotie en degradatie

Op dit moment staan Timrå en Oskarhamn gelijk in de strijd om promotie en degradatie tussen de SHL en AllSvenskan. Het als laatste in de SHL geëindigde Timrå heeft echter wel twee keer een overtime nodig gehad om de winst in Timrå te houden.

Timrå – Oskarhamn          5-4 OT
Oskarhamn – Timrå          3-2
Timrå – Oskarhamn          4-3 OT
Oskarhamn – Timrå          5-2

Leksand maakt een goede kans om te promoveren naar de SHL. In de burenstrijd tegen Mora staat het op 3-1.

Mora – Leksand               3-5
Leksand – Mora               4-3
Mora – Leksand               5-2
Leksand – Mora               2-1

Previous België rondt voorbereiding af voor WK Division IIA toernooi in Belgrado