Heerenveen verslaat Herentals in thriller na penalty shots


UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn

UNIS Flyers Heerenveen en ERA Renomar HYC maakten in duel één van de finale duidelijk wat de mensen kunnen verwachten. De twee teams ontliepen elkaar vrijdagavond in Thialf maar bitter weinig. Uiteindelijk viel de beslissing in de negende ronde van de shootouts, waarin Ronald Wurm de grote held werd bij de Friezen en een 1-0 voorsprong op het bord zette.

Ronald Wurm, Unis Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn

STERKER HEERENVEEN

Voor aanvang van het duel werd Debby Hengst in het zonnetje gezet. Het eerste duel in deze finale zou haar laatste wedstrijd zijn als referee, na een loopbaan van dik 25 jaar. Heerenveen opende sterker aan het duel dan de Belgische opponent. De ploeg van Mike Nason zette goed druk en op een aantal momenten kwam HYC zelfs het eigen vak niet uit. Het overwicht omzetten naar een treffer lukte echter niet en daarna kwam Herentals beter in het duel. Tóch kwam Flyers na een stief kwartiertje op voorsprong; Ben Vercammen moest de strafbank op en negen tellen later lag de puck achter Van Looveren. Postma won -zoals heel vaak- de face-off, Tony Demelinne vond Ronald Wurm en die haalde snoeihard uit voor de 1-0 voorsprong. Herentals onttrok zich daarna iets aan de druk van de thuisploeg en kwam aan het slot van de periode, in overtal, goed opzetten. Het zette de Friezen onder druk in het eigen vak, maar kon het net niet meer vinden.

ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

NAGELS BIJTEN

Het middenstuk was qua spel wellicht niet zo goed, maar de spanning vergoedde veel voor de ruim 2000 toeschouwers in Thialf. Puckverlies en veel onderbroken aanvallen bepaalden het spelbeeld. Herentals beet zich kapot op de stugge defensie van de thuisploeg en Heerenveen kon het gaatje niet vinden bij de Belgen. Na dik zeven minuten kwam Herentals ‘eindelijk’ langszij en ook zij hadden daar overtal voor nodig. Sjoerd Idzenga kreeg een schot van Peter Bartek niet onder controle, de puck bleef liggen en Kyle Brothers zei ‘dank je wel’ om de gelijkmaker te noteren. Het bleek de enige treffer van de tweede periode en met een 1-1 stand gingen de ploegen van het ijs.

Sjoerd Idzenga, UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn

Ook in de laatste periode hadden beide ploegen elkaar goed in de tang. Opnieuw bleef het spannend en voelde je aan alles dat beide teams koste wat het kost het eerste duel wilden winnen. Heel grote risico’s namen zij echter niet, plus dat de defensies gewoon ook uitstekend stonden. Herentals was een minuut voor tijd nog wel dicht bij de winnende treffer; Brothers liet een schot los, waarna Ben Vercammen de rebound voor het binnenwerken had. Sjoerd Idzenga voorkwam met een uitstekende redding de winnende treffer in reguliere speeltijd.

LANG AVONDJE

De toeschouwers kregen in ieder geval goed waar voor hun geld; in de overtime van de wedstrijd werd niet gescoord. De extra tijd leverde opnieuw niet heel veel kansen op, waarna shootouts het verschil moesten maken. Daar namen Heerenveen en Herentals ruim de tijd voor, want pas in de negende (!) ronde viel de beslissing toen Ronald Wurm doelman Kevin van Looveren verschalkte voor de Friese zege. Opvallend detail: Kyle Brothers van HYC legde liefst vijf maal aan in de shootouts. De hele serie nog even op een rijtje gezet.

tekst gaat onder video verder

Zondag om 21:00 uur gaat de finale verder met het tweede duel in Herentals. Na afloop van het duel in Thialf sprak Ed Versteeve met coach Jeffrey van Iersel van Herentals en match winner Ronald Wurm van Heerenveen.

Jeffrey van Iersel

Ronald Wurm

Previous Trappers wint op zijn Duits en gaat naar de kwartfinale
Next Viktor Gibbs Sjödin vertrekt bij CAIROX HIJS Hokij