Het gogme van Heerenveen tegen de strijdlust van Herentals


UNIS Flyers Heerenveen ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

En toen waren er nog twee… UNIS Flyers Heerenveen en ERA Renomar HYC strijden om de titel in de BeNe League. Vanavond staat het eerste duel in de best-of-five serie op het programma in Thialf tussen de nummers één en twee van het reguliere seizoen. Herentals is op jacht naar de triple, Heerenveen wil de eerste hoofdprijs van het seizoen binnenhalen.

HEERENVEEN: HET GOGME ZEGEVIERDE

De Friezen hebben het thuisvoordeel in de finale, want het sloot het seizoen af als koploper; het stelde die positie een minuut voor tijd in het laatste duel van het seizoen veilig tegen de opponent van vanavond.

In de eerste ronde van de play-offs rekende Flyers in twee duels af met Zoetermeer Panters. In de halve finale was Luik Bulldogs voor de derde keer op rij de opponent. Beide ploegen maakten er een boeiende serie van, maar toch was het gogme van Heerenveen een doorslaggevende factor.

Luik Bulldogs UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Ice Hockey Photography, Didier Gavage

Bulldogs deed -zeker in Thialf- niet onder voor Flyers, maar drie snelle goals in de eerste periode gaven Heerenveen het voordeel dat het nodig had. Uiteindelijk sloten beide ploegen op 4-2 af, in een duel waar de Belgen wellicht iets meer hadden verdiend. Ook in het Médiacité bleken de teams aan elkaar gewaagd, met hun twee verschillende speeltstijlen. Het snelle, agressieve aanvallende spel van Bulldogs bleek opnieuw niet opgewassen tegen het slimme combinatiespel van Heerenveen. Vanaf het begin moest Luik in de achtervolging en telkens als de Walen dichterbij kwamen? Sloeg Flyers opnieuw een gaatje. Ook het tweede duel in België werd door Heerenveen in winst omgezet, waar menig ijshockeyfan gehoopt (en misschien verwacht) had dat er een derde duel zou moeten komen.

Heerenveen Luik
Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off

Sjoerd Idzenga, Marco Postma, Pippo Limnell, Tony Demelinne, Ronald Wurm, Brent Janssen en Adam Bezak. ‘Zomaar’ even zeven namen van mannen die bij elke ploeg meer dan welkom zijn om een ploeg te versterken. In de wandelgangen gaan geruchten dat dit wel eens het laatste seizoen zou kunnen zijn voor Postma, Demelinne en Janssen. Dat zal vanuit hun perspectief natuurlijk met de titel in de BeNe League afgesloten moeten worden, de enige prijs die de Friezen op hun conto kunnen schrijven. Zoals Pippo Limnell al in Luik aangaf in Luik: “Het is prachtig om de beker te winnen en de landstitel, maar dit is de prijs waar iedereen het hele seizoen voor werkt en het belangrijkste is.”

JASPER NORDEMANN

Jasper Nordemann UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

De 22-jarige Jasper Nordemann is ‘geruisloos’ aan het seizoen begonnen bij Heerenveen, maar drukt langzaam maar zeker zijn stempel op het spel van Flyers. De 1m93 lange forward is een plaag voor menig defensie, maar zeker voor elke doelman. Hij kiest zijn positie tegen de crease aan, zorgt voor de screens en laat daarmee zijn ploeggenoten vaak scoren. Maar! Hij vecht ook zeker zijn ‘battles’ uit en laat zich daarbij niet zomaar opzij zetten om menig rebound binnen te werken. In de halve finale serie tegen Bulldogs was hij goed voor drie goals en nam daarmee 33% van de productie voor zijn rekening. Om maar aan te geven hoe belangrijk zijn (veelal onopvallende) spel is voor Flyers. Nordemann kan opnieuw van grote waarde zijn voor zijn ploeg in de finale, waar hij als sta-in-de-weg moet dienen bij de één van de uitblinkers aan Belgische zijde: doelman Kevin van Looveren. Het zullen weer mooie crease duels worden, waarin de Amsterdammer zich zeker wil laten gelden.

HERENTALS: BITTERE STRIJD TOT HET EINDE

De laatste twee speeldagen in de reguliere competitie leverden HYC slechts twee punten op. Twee maal moest Herentals in overtime het onderspit delven, twee maal tegen … Heerenveen. In de play-offs liep het weer lekker voor de Kempenaars. In de kwarfinales werd Chiefs Leuven weggezet en de halve finales, ja die halve finales waren indrukwekkend spannend.

De serie tegen Microz Eaters begon vorige zaterdag met een boeiende uitwedstrijd in Limburg. HYC kwam in een sfeervol Glanerbrook snel op voorsprong via Mitch Morgan. Eaters Geleen hield sterk, erg sterk tegen en na drie intense periodes stond er 6-6 op het bord. Met de drie tegen drie overtime-formule, weet je dat het snel kan en zal gaan. Eaters benutte een prachtaanval niet. De snelle counter van HYC werd vakkundig afgemaakt door de 22-jarige Emiel Goris. De vreugde groot, net als het energieverbruik in deze harde en intensieve wedstrijd tussen twee evenwaardige teams. Beiden met hun specifieke kwaliteiten maar als groep inzake prestatie erg dicht bij elkaar.

ERA Renomar HYC Microz Eaters Geleen
Foto: Kurt Tops

In de tweede wedstrijd, nu in Herentals, zagen we dat de troepen van Captain Glenn Bakx volop in hun kansen geloofden. Beide teams weer vanaf de eerste face-off volop vooruit werkend; scoren om te winnen! Het talrijk opgekomen publiek zag zondagavond de thuisploeg drie maal op voorsprong komen. En de bezoekers hielden tegen en ja hoor, na de reguliere speeltijd, hingen de bordjes weer gelijk, 4-4. Opnieuw de Over Time in. En net als zaterdagavond besliste een snelle, rake counter dat de bezoekers, deze maal Eaters Geleen, de winst meegraaiden. Mitch Morgan en zijn mannen even groggy de kleedkamers in, maar het karakter van de groep kennende klaar voor de derde en beslissende match tussen beide toppers.

ERA Renomar HYC Microz Eaters Geleen
Foto: Kurt Tops

HYC, met routiniers als Niels Vroemans en Ben Vercammen, met Canadese forwards Kyle Brothers en Preston Shupe en met jongelingen als Ben Coolen en Jacques De Ceuster, is een sterke mix van werklust, defensieve kracht en offensieve efficiëntie. Met het tactisch vernuft van de Coaching Staff rond Jeffrey van Iersel is dit HYC titelrijp. Anderzijds heeft deze groep nu al drie finales gespeeld als het ware. Drie wedstrijden op vier dagen waarin het krachtenarsenaal vol ingezet moest worden om het ticket voor de Finale af te dwingen. Ook mentaal hebben deze halve finales flink wat gevraagd aan de spelers en omkadering. Anderzijds hebben de voorbije drie wedstrijden de spelers zowel individueel als ook als groep sterker gemaakt. En Coach Van Iersel heeft de voorbije wedstrijden enkele tactische aanpassingen doorgevoerd die er net voor gezorgd hebben dat de Finale bereikt werd.

Vincent Morgan

Vincent Morgan ERA Renomar HYC
Foto Kurt Tops

De imports Brothers en Shupe behaalden indrukwekkende stats, de raids van Mitch Morgan zijn alom gekend, de vormpiek van Kevin van Looveren duidelijk stijgend bij HYC. Maar de bijdrage van deze Vincent Morgan, met het shirtnummer zeven, is essentieel. Deze rasechte Kempenaar speelt quasi dertig jaar ijshockey en absoluut een steunpilaar in het team, ondanks zijn sabbatjaar vorig seizoen. Met een enthousiasme, vista en behendigheid die elke shift opnieuw zijn HYC zowel aanvallend als verdedigend vooruit helpt. De coach ondersteunen, de jongeren aansturen en de supporters oproepen. Deze 33-jarige aanvaller bevestigde onmiddellijk na de derde en beslissende wedstrijd tegen Eaters dat na de Belgische Bekerfinale, de Belgische Titel het bereiken van de finales een mooie prestatie was. “De bekroning daar moeten we als groep weer volop voor knallen en dat zullen we ook doen”, zei Vinnie bezweet maar overtuigd.

FAVORIET?

Ga er maar aan staan om een winnaar aan te wijzen in deze finale. De ijshockeyfans van Face-Off wijzen op dit moment Herentals aan als favoriet om er met de zege vandoor te gaan in het eerste duel vanavond.

Vanavond om 20:30 uur klettert de puck op het ijs om de finale van de BeNe League in gang te zetten. Voor de thuisblijvers is er natuurlijk weer een livestream aanwezig via het team van Flyers TV Live

Previous Einde seizoen voor Kilian van Gorp (Tilburg Trappers)
Next NHL Atlantic Tampa claimt Presidents Trophy