Edmonton wint zonder McDavid, Flames lopen uit op Sharks


Face-Off IJshockey NHL

De trade-deadline bepaalt nog steeds het nieuws in de NHL, nog vier dagen te gaan en de Edmonton Oilers weten twee wedstrijden te winnen zonder Connor McDavid. Cor Machielsen heeft weer genoeg om je bij te praten.

Connor McDavid twee wedstrijden geschorst voor check tegen het hoofd van Nick Leddy


Niet heel veel trades in de Pacific afgelopen week. De Washinton Capitals nemen Carl Hagelin (twee Stanley Cups met Penguins) over van de L.A. Kings voor een 2019 third round en 2020 six round trade en de Kings blijven 50% van zijn salaris betalen. Toch nog drie miljoen van de zes. Vincent Praplan gaat van de Sharks naar Florida voor een nog te bepalen voorwaarde. Maar het belangrijkste nieuws was toch wel de twee wedstrijden schorsing die Connor McDavid kreeg opgelegd van de NHL Player Safety board voor zijn check tegen het hoofd van Nick Leddy in de wedstrijd tussen de Oilers en de Islanders. Edmonton fans twitter ontplofte met filmpjes over wat McDavid allemaal moet ondergaan zonder dat de tegenstander daar een straf voor krijgt. Oordeel zelf.

Power Ranking Pacific Divisie

Photo: Gerry Thomas NHL

1 (3). Calgary Flames (83 punten, 28-16-7, L10: 5-3-2, W4)

vs Coyotes 5-2; Het was geen makkelijke overwinning, maar Mike Smith speelde een goede pot in de goal. Hij maakte 31 saves en na een wat matige periode van David Rittich is Smith weer de nummer een in goal. In de derde periode wisten Michael Frolik en Mikael Backlund het verschil te maken.

vs Islanders 4-2; De leider van de metropolitan division Islanders kwamen voorbij, konden geen punt meenemen vanuit Calgary. Ondanks een 2-2 na 41 minuten waren het Austin Czarnik en Johnny Gaudreau die binnen negenentwintig seconden het verschil maakte.

vs Ducks 2-1; Een zeer gelijkopgaande wedstrijd betekende dat pas drie minuten voor tijd de game winning goal werd gemaakt door de Flames via Andrew Mangiapane. In de tweede periode had T.J. Brodie de Flames al op een 1-0 voorsprong geschoten.

2 (8). Edmonton Oilers (58 punten, 26-29-6, L10: 3-5-2, W2)

vs Coyotes 2-3 SO; De Oilers zonder de zieke Connor McDavid kreeg genoeg mogelijkheden, maar stuitte vooral op Darcy Kuemper, pas elf seconden voor tijd wist Ryan Nugent-Hopkins de gelijkmaker te scoren zodat in ieder geval de wedstrijd een puntje opleverde. In de overtime was de schoten verhouding 7-2 maar wederom stond Kuemper in de weg. Shoot-outs is een loterij en die werd gewonnen door de Coyotes.

vs Islanders 4-3 OT; De Oilers kwamen op een 2-0 voorsprong door Leon Draisatl en Sam Gagner in de eerste zes minuten maar na twintig stond het 2-3. Drie minuten voor tijd was het Oscar Klefbom met de 3-3. In overtime sloeg het illustere duo weer toe. Op een no look pass van Draisatl was het McDavid met de overtime winner.

vs Ducks 2-1; In deze wedstrijd zat Connor McDavid de eerste wedstrijd van zijn twee wedstrijden schorsing uit, en desondanks zonder McDavid wisten de Oilers te winnen. In zijn eerste NHL wedstrijd scoorde Josh Currie ook zijn eerste goal. Sam Gagner had een redirect in de tweede periode waarna de Ducks wat terug deden. Er werd nog een goal afgekeurd van de Ducks voor goalie interference 45 seconden voor tijd.

3 (4). Anaheim Ducks (57 punten, 24-29-9, L10: 3-7-0, L2)

Voor de Nederlandse fans was er slecht nieuws m.b.t. Daniel Sprong, hij was de hele week een healty scratch.

vs Capitals 5-2; Goed begin van de week voor de Ducks, op bezoek kwam de huidige Stanley Cup kampioen. Ovi scoorde wel zijn veertigste goal maar goalie Ryan Miller was goed op dreef. Jakob Silfverberg en Adam Henrique scoorden ieder twee keer.

@ Wild 0-4; Ryan Miller pakte een shutout voor de Ducks op bezoek in Minnesota. Jakob Silfverberg, Corey Perry, Ryan Kesler en Hampus Lindholm scoorden.

@ Flames 1-2; Alleen Derek Grant wist een goal te scoren maar men verloor door een goal tegen in de laatste drie minuten van de wedstrijd.

@ Oilers 1-2; Het lukte de Ducks niet ondanks een betere schot verhouding om Mikko Koskinen meer dan een keer te passeren. Alleen Carter Rowney lukte het. In de laatste minuut werd er nog een goal afgekeurd voor goalie interference.

4 (2). Arizona Coyotes (61 punten, 28-28-5, L10: 5-5-0, W2)

@ Flames 2-5; op bezoek bij de Flames werd er verloren Connor Garland en Jordan Weal scoorden voor de Coyotes.

@ Oilers 3-2 SO; Darcy Kuemper was de MOTM, 35 reddingen waaronder zeven in overtime en in de shoot-outs wist alleen Leon Draisatl te scoren voor de Oilers. Alex Galchenyuk en Vinnie Hinostroza wisten wel het net te vinden.

@ Canucks 3-2 OT; Ook nu was er extra tijd voor nodig om de volle buit te pakken. Jakob Chychrun en Lawson Crouse zorgde voor de twee goals in reguliere speeltijd. Alex Galchenyuk was de gelukkige in overtime.

5 (1). San Jose Sharks (80 punten, 36-18-8, L10: 7-2-1, L1)

vs Bruins 5-6; een overtime was er nodig om de winnaar te bepalen. De Bruins en Sharks maakte er een lekkere wedstrijd van en ondanks een hattrick van Joe Thornton leverde het maar een punt op. De Bruins kwamen op een 0-3 voorsprong, verspeelde die naar 5-4 en Chris Wagner scoorde de 5-5 in de een na laatste minuut voor de Bruins.

@ Penguins 4-0; Op bezoek in Pittsburgh werd er een shutout behaald door Martin Jones. Twee keer Thomas Hertl, Evander Kane en Brent Burns ieder met een goal. Maar waar het langst over werd nagepraat was de line brawl in de vijfenvijftigste minuut.

Foto: Tim Gerth Face-Off

@ Blue Jackets 0-4; een shutout kreeg men om de oren. Sergei Bobrovsky stopte alle 26 schoten van de Sharks.

6 (5). Vancouver Canucks (60 punten, 26-28-8, L10: 2-6-2, L3)

vs Coyotes 2-3 OT; pas op donderdag kwamen de Canucks in actie. Het leverde een puntje op doordat in reguliere speeltijd Bo Horvat en Adam Gaudette scoorde.

vs Islanders 0-4; een shutout tegen in eigen huis is altijd pijnlijk. Robin Lehner kon men maar niet passeren. Alle 36 schoten van Vancouver werden door hem gestopt.

7 (6). Vegas Golden Knights (69 punten, 32-26-5, L10: 3-6-1, L3)

@ Avalanche 0-3; Ondanks het betere spel en de meeste schoten op goal lukte het de Knights niet om te scoren tegen goalie Semyon Varlamov. Hij pakte alle veertig schoten. Malcom Subban werd drie keer gepasseerd.

vs Bruins 2-3 SO; Na 2-2 in reguliere speeltijd waarbij iedere keer de achterstand werd goedgemaakt door Vegas door de 1-1 via Reilly Smith en de 2-2 via Nate Schmidt werd er ook in overtime niet gescoord. In de zesde ronde van de shootouts werd Marc-Andre Fleury gepasseerd door David Backes.

vs Jets 3-6; De Jets scoorde twee keer twee goals binnen een minuut bij de 0-1 en 0-2 en bij de 2-3 en 2-4. Jonathan Marchessault scoorde acht seconden na de opening van de derde periode de aansluitingstreffer voor de 3-4 maar de Jets maakte het vakkundig af.

8 (7). Los Angeles Kings (52 punten, 23-32-6, L10: 3-5-2, L7)

vs Capitals 2-3; Na een 0-3 achterstand wist men het in de derde periode nog spannend te maken maar men kwam maar tot twee goals voor Alex Iafallo en Ilya Kovalchuk.

@ Predators 1-2; ook op bezoek in Nashville konden de mannen uit L.A. geen punten binnenhalen. Michael Amadio was de enige die wist te scoren voor de Kings.

vs Panthers 1-6; Op bezoek in Florida werd men met maar liefst 1-6 afgedroogd. Ook na de trainerswissel loopt het nog steeds niet bij de Kings. De enige goal kwam van Dustin Brown.

Three stars of the week

photo: Sergei Belski-USA TODAY Sports

1. Mikael Backlund, Flames

twee goals en drie assists, gewoon een goeie week voor Backlund. Door het goede spel op weg naar een  persoonlijk record qua punten? Inmiddels staat hij op 36.

2. Leon Draisatl, Oilers

Zonder McDavid kan Draisatl het ook, een goal en vier assists.

3. Joe Thornton, Sharks

een hattrick tegen de Bruins was voldoende om in de top drie te belanden, hoelang gaat de 39-jarige Joe nog door?

Previous Krefeld pakt de laatste strohalm niet, München nadert Mannheim
Next Incompleet Trappers maakt gehakt van Hannover Indians