Finale: wordt het weer Frölunda Indians of grijpt Red Bull München de macht?


Face-Off IJshockey CHL

Vanavond strijden Frölunda Indians en Red Bull München tegen elkaar in de finale van de CHL. Een voorbeschouwing door Barend Hoogteijling.

Poule fase

De ploeg uit Göteborg had zich voor het CHL toernooi geplaatst omdat het als derde in de competitie was geëindigd. In de poule fase was het ingedeeld met ZSC Lions Zurich, Vienna Capitals en Aalborg Pirates. Vier van de zes wedstrijden in de poule werden gewonnen. In Zurich werd er na shoot-outs verloren (3-2 SO). In de eigen Frölundaborg moest men een nederlaag incasseren tegen Vienna Capitals (1-4). Met dertien punten (evenveel als ZSC) werd men eerste in de poule en plaatste Frölunda zich voor de achtste finale.

Red Bull München werd kampioen van Duitsland en plaatste zich hierdoor voor de CHL. Malmö Redhawks, TPS Turku en Yunost Minsk waren de tegenstanders in de poulefase. Met vier overwinningen en twee verlieswedstrijden plaatste de ploeg uit Beieren zich voor de volgende ronde. In Finland werd er verloren van TPS (5-3), terwijl in Malmö een 6-1 nederlaag moest worden geïncasseerd.

München in de play-offs

De door het energiedrankje gesponsorde Duitser moesten het in de achtste finale opnemen tegen EV Zug. De eerste wedstrijd werd thuis met 2-3 verloren. In Zwitserland wist de ploeg dit recht te zetten door met 0-2 te winnen.
In de kwartfinale moest München weer naar Zweden afreizen. De ploeg waar in de poulefase dik van werd verloren was de tegenstander. Thuis werd Malmö Redhawks met 2-1 verslagen. In zuid Zweden was de stand na zestig minuten 5-4, waardoor verlenging de beslissing moest gaan brengen. Daarin scoorde Trevor Parkes de voor Munchen bevrijdende 5-5 waardoor de halve finale werd behaald.

Trevor Parkes
Trevor Parkes #84 (Red Bull München) in het middelpunt

Daarin was de ploeg uit Salzburg met dezelfde sponsor de tegenstander. De eerste wedstrijd, in München, werd een bloedeloze 0-0. Over de grens in Oostenrijk werd Salzburg met 1-3 verslagen.

Frölunda in de play-offs

Frölunda Indians kwam in de achtste finale uit tegen HC Lugano. In Zwitserland werd het 1-1, waarna Indians in Zweden de klus wisten te klaren door met 5-4 te winnen.
In de kwartfinale was het Tsjechisch Kometa Brno twee keer niet bij machte om de aanvallende kracht van Frölunda te weerstaan. In Brno werd het 1-4. Een week later aan de Zweedse westkust 6-1.
In de halve finale trok de ploeg uit Göteborg wederom naar Tsjechië. Deze keer om het op te nemen tegen HC Pilsen. Waar in de andere halve finale twee Red Bull ploegen tegenover stonden, stonden in Pilsen twee ploegen met een indiaan in het logo tegenover elkaar. Pilsen dat dit seizoen in de CHL nog ongeslagen was, moest nu wel een nederlaag slikken. In de eerste wedstrijd in Zweden werd het 3-1. In Pilsen was Frölunda opnieuw te sterk 3-6.

Waarom gaat Frölunda Indians winnen?

 1. De ploeg is gewend om de finale van de CHL te spelen, en te winnen. Voor de vierde keer in vijf jaar staat het in de finale. In 2015 werd er verloren van Luleå. In 2016 en 2017 werd de club uit Göteborg CHL kampioen door Oulun Kärpät en HC Sparta Praha te verslaan.
 2. Ryan Lasch. De topscorer van de CHL dit seizoen. Lasch heeft inmiddels 21 punten (4G, 17A). In de fan-vote werd hij niet in de top drie verkozen om kans te maken op de MVP-titel, maar iedere objectieve kijker zal de kleine Amerikaan aanwijzen als de enige terechte MVP.

  Joel Lundqvist en Ryan Lasch
  Joel Lundqvist en Ryan Lasch #81 (Frölunda Indians)
 3. De powerplay en penalty-kill. De special-teams van Frölunda zijn erg sterk. De powerplay levert in 27% een goal op (17 goals op 63 powerplays) en als de Zweedse ploeg met een mannetje minder op het ijs staat (48 keer), werd slechts zes keer een goal geïncasseerd (87,5%).
 4. De finale wordt niet in de Frölundaborg gespeeld waar Frölunda alle andere CHL speelden, maar in Scandinavium waar Indians de SHL-wedstrijden speelt. Niet 6.000 toeschouwers maar ruim 12.000 toeschouwers (de wedstrijd is uitverkocht), voornamelijk om Frölunda aan te moedigen.

Waarom gaat Red Bull München winnen?

 1. Danny aus den Birken. Een geweldige goalie die München door wedstrijden heen kan slepen. In dit seizoen heeft hij drie keer een shut-out behaald, heeft hij een safepercentage van 93,3% en heeft hij slechts 1,79 goals gemiddeld per wedstrijd moeten incasseren.

  Danny aus den Birken
  Danny aus den Birken (Red Bull München)
 2. Na het succes op de Olympische Spelen wil de club laten zien dat het dat ook kan op clubniveau. De hegemonie van de Scandinavisch clubs zullen ze willen breken.
 3. Trevor Parkes. Waar Frölunda de speler heeft met de meeste punten in het CHL toernooi, heeft München Parkes, de speler met de meeste goals. Buiten zijn drie assist heeft hij inmiddels al negen goals gescoord.
 4. Scandinavium of niet, RBM heeft in de drie play-off rondes steeds in de uitwedstrijden de strijd beslist.

Vanavond om 19:00 is de puck-drop. De wedstrijd is live te volgen via deze link.

 

Previous Dijkema en Wortel naar play-offs, Djurgården heel even koploper in de SHL
Next Play-offs BeNe League, Beste spelers, Beste rookie en Eerste Divisie