Dijkema en Wortel naar play-offs, Djurgården heel even koploper in de SHL


Face-Off IJshockey SHL

Visby/Roma speelde door problemen op de luchthaven maar één wedstrijd deze week, de dames van SDE wonnen in hun voorlaatste wedstrijd van de competitie én de dames van Färjestad plaatsten zich voor de play-offs. In de SHL wisselden Luleå en Djurgården elkaar af op de koppositie. Dit en meer in een week Zweeds ijshockey. Barend Hoogteijling brengt je weer op de hoogte.

Färjestad dames plaatsen zich voor de play-offs

Marée Dijkema, Britt Wortel en hun teamgenoten hadden in deze voorlaatste competitiewedstrijd nog maar twee punten nodig om zich voor de play-offs (en daarin mogelijke promotie naar de SDHL) te plaatsen. De dames van Färjestad speelden een hele sterke wedstrijd tegen Västerås IK Ungdom en wonnen met afgetekende cijfers: 8-0. FBK is in de laatste wedstrijd tegen de nummer twee Sanvikens IK niet meer in te halen. Jennifer Axelsson, die in de voorgaande wedstrijden er drie wist te scoren, scoorden vier goals. Ook Dijkema was productief met drie assists. De achttien jarige Groningse was tot nu goed voor vijf goals en even zo veel assist. Bij Wortel staat de teller op vier assists.

Marée Dijkema
Marée Dijkema – Färjestad BK

Goed gevoel voor en na de wedstrijd

Dijkema voelde al voor de wedstrijd dat het goed zat bij Färjestad: “De warming-up ging al erg goed bij iedereen, de pucks kwamen aan en de lijnen liepen goed. In de eerste periode gingen we er direct vol op. Dit werkte goed want we waren alleen maar in het aanvalsvak. Hierdoor kregen we veel kansen waar maar één doelpunt uit voort kwam. In de tweede periode wilden we de snelheid nog wat hoger maken en de puck veel rond laten gaan. Dit deden we heel goed waardoor we vijf  doelpunten maakten. Drie doelpunten van mijn lijn met alle drie de forwards drie punten”.
Tevreden gaat Dijkema door: “Voor ons was dit erg lekker, zeker omdat onze lijn al een tijdje lekker loopt maar de doelpunten nog uit bleven. Het was een hele goede wedstrijd van onze kant. We hebben de wedstrijd verder lekker uitgespeeld. Geen tegendoelpunten en vertrouwen op kunnen bouwen richting de playoffs.”

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 15 43 63:16 (47)
2 Sandvikens IK 13 32 53:20 (33)
3 Leksands IF 14 15 27:41 (-14)
4 Västerås IK Ungdom 14 10 19:53 (-34)
5 SHK Hockey Club 14 5 16:48 (-32)

Trainingskamp met Nederlands team

“Nu zitten we in de bus onderweg naar het vliegveld en gaan we direct door naar Tilburg voor het trainingskamp”, laat ze nog weten over komende week.

Dijkema en Wortel nemen nu een weekje vrijaf bij Färjestad en zullen ontbreken bij de laatste competitiewedstrijd. Net zoals Kayleigh Hamers voegen zij zich bij het Nederlands dames team dat een trainingsweek heeft en vrijdag in Geleen en zaterdag in Tilburg tegen Polen oefenwedstrijden zal spelen. Wortel: “Na zo’n wedstrijd en het behalen van de play-offs, is het wel even lekker om naar Nederland te gaan”.

 

Laatste reguliere competitiewedstrijden voor SDE dit seizoen

Op vrijdag speelden de nummer laatste en voorlaatste in de SDHL tegen elkaar. Vooraf was al bekend dat de uitslag van deze wedstrijd geen verandering in het klassement zou betekenen. Maar er werd natuurlijk wel gestreden om de eer en om met een goed gevoel de promotie/degradatie wedstrijden in te gaan. Die slag werd gewonnen door SDE dat Göteborg met 2-1 na overtime versloeg. De ploeg van Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers was duidelijk de betere in deze wedstrijd toch duurde het tot vlak voor de tweede pauze dat er werd gescoord. Magdalena Winbo tekende voor de 1-0. Ook in de derde periode was de thuisploeg de betere maar er werd niet door hen gescoord. Dat deed Göteborg wel, vlak voor tijd.

Zwarthoed en Hamers beslissen de wedstrijd

Omdat er in reguliere tijd niet meer werd gescoord moest er een overtime worden gespeeld. Daarin besliste SDE snel de wedstrijd; via een mooie schaatsactie van Hamers die Zwarthoed weet te bereiken gaat de winst naar de dames uit Stockholm. Zwarthoed na de wedstrijd: “De wedstrijd hebben we slecht gespeeld. De overtime was wel lekker! Kayleigh schaatste goed op met de puck en ze legde hem op mijn backhand waarna ik de puck aan de andere kant in de top corner schiet. Altijd lekker, zo’n drie tegen drie wil je liefst zo snel mogelijk afmaken”. De Limburgse wist na 31 seconden in overtime het winnende doelpunt te scoren.

Verlies voor SDE tegen Brynäs

Zaterdag volgde de laatste wedstrijd in de reguliere competitie tegen Brynäs. Voorafgaand aan deze wedstrijden werden Hamers, Zwarthoed en Winbo in het zonnetje gezet vanwege het aantal wedstrijden dat ze al bij SDE spelen. Zwarthoed gaf haar huldiging nog wat glans met een assist bij de 1-0. De wedstrijd werd uiteindelijk met 1-3 verloren.

SDE en Göteborg gaan nu spelen voor lijfsbehoud. De overige SDHL gaan in de play-offs strijden voor het kampioenschap. Gezien de stand van de reguliere competitie en de onderlinge resultaten kunnen we met potlood al drie van de vier halve finalisten invullen.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 36 93 166:52 (114)
2 MODO Hockey 36 79 137:88 (49)
3 Linköping HC 36 75 137:77 (60)
4 Leksands IF 36 65 111:74 (37)
5 HV 71 36 64 118:70 (48)
6 Djurgårdens IF 36 63 112:81 (31)
7 Brynäs IF 36 40 71:107 (-36)
8 AIK 36 36 73:102 (-29)
9 SDE HF 36 18 54:147 (-93)
10 Göteborg HC 36 7 31:212 (-181)

Play-offs SDHL

Luleå neemt het op tegen AIK. Het verschil in punten is 57 en Luleå heeft alle vier de onderlinge wedstrijden gewonnen (waarvan de laatste overigens pas na overtime.
Modo gaat met Brynäs strijden om een halve finale plaats. Modo wist de vier voorgaande wedstrijd in winst om te buigen, alhoewel het daar één keer penalty shots voor nodig had. Het verschil in punten op de ranglijst is 49.
Het verschil tussen Linköping en Djurgården is kleiner, namelijk twaalf punten. Djurgården wist in de competitie eenmaal van Linköping te winnen.
De op papier spannendste tweestrijd is die tussen Leksand en HV71. Slecht één punt is het verschil na de gespeelde 36 wedstrijden. Ook het onderlinge resultaat geeft geen verschil. Beide ploegen wisten eenmaal thuis en eenmaal uit te winnen van elkaar.

Luleå
Gaat Luleå dit jaar weer voor de titel in de SDHL?

Visby/Roma wint nu wel van Mariestad

Vrijdag ontving Visby/Roma in de eigen Visby Ishall Mariestad BoIS HC. De uitwedstrijd in Mariestad werd door de Gotlanders met 3-2 verloren. Winst voor VRH zou betekenen dat ze over de gasten heen konden wippen in de stand. Beide ploegen hebben elf wedstrijden gespeeld en veertien punten behaald. Daniel Marmenlind was de startende goalie waardoor Martijn Oosterwijk bij het deurtje moest plaatsnemen. Nadat in de eerste periode, waarin de thuisploeg iets meer overwicht had, de gasten toch op 0-1 waren gekomen wist Viktor Greveback de stand binnen iets meer dan anderhalve minuut weer gelijk te trekken: 1-1.

Martijn Oosterwijk
Martijn Oosterwijk

De tweede periode ging meer gelijk op, maar weer waren het de gasten die wisten te scoren. Omdat Visby niet wist te scoren moest dat in de derde periode gaan gebeuren om de punten op Gotland te houden.

Het venijn zat in de staart; met nog twee minuten en vijf seconden te spelen was de stand nog altijd 1-2 en werden er vier spelers, allemaal voor twee minuten, naar de strafbank gestuurd. Twee spelers van Visby/Roma en twee van Mariestad. VRH coach Mike Beharrell nam een time-out en hield hierna Marmenlind aan de kant voor een extra veldspeler. De Visby-goalie kon na 34 seconden weer het ijs op. De stand was inmiddels 2-2 door een goal van David Lundmark. In de resterende 91 seconden werd er niet meer gescoord waardoor er een overtime moest worden gespeeld. Daarin was Erik Palm trefzeker en zo bezorgde hij de zege voor Visby/Roma.

Geen tweede wedstrijd voor Visby/Roma

Dit weekend zou Visby/Roma twee wedstrijden spelen. Zondag vloog de ploeg van Visby naar Arlanda en van daaruit zou het vliegtuig genomen worden naar Ronneby Airport om ’s middags tegen Kallinge/Ronneby IF aan te treden. De ploeg kwam uiteindelijk met veel vertraging aan op Ronneby waardoor de wedstrijd al was verschoven naar een later tijdstip op de middag. Bij aankomst bleek echter dat alle materiaal nog op Arlanda stond.

De wedstrijd is afgelast en zal op een nieuwe datum worden gespeeld.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Kallinge-Ronneby IF 12 31 50:31 (19)
2 Kristianstads IK 13 30 48:28 (20)
3 IF Troja/Ljungby 13 22 39:36 (3)
4 Tranås AIF 13 21 37:37 (0)
5 Vimmerby HC 13 20 41:30 (11)
6 Huddinge IK 13 19 36:33 (3)
7 Visby/Roma HK 12 16 28:35 (-7)
8 Mariestad BoIS HC 13 15 37:43 (-6)
9 Hanhals IF 13 9 34:51 (-17)
10 Grums IK 13 9 26:52 (-26)

Djurgården wint kraker

Dinsdag stond de kraker tussen Djurgården tegen Färjestad op het programma. De nummer drie van de ranglijst ontving de nummer twee. De eerste periode werd in hoog tempo gespeeld en de thuisploeg had een licht overwicht, maar ook de gasten uit Karlstad kregen kansen. Beide goalies moesten hard werken om hun doel schoon te houden. Dat lukte Adam Weideborn echter niet op een schot van Jesper Olofsson die de 0-1 scoorde. Halverwege het eerste deel moest ook Adam Werner een puck uit het net vissen na een schot van Olle Alsing: 1-1.

Al na anderhalve minuut in de tweede periode nam Djurgården een time-out om het spel aan te passen. Met succes want 25 seconden na deze time-out werd de 2-1 gescoord door Sebastian Strandberg vanaf de blauwe lijn. Verdedigend zat het deze periode goed in elkaar bij de thuisploeg. Zo wist Färjestad in een periode van iets meer dan acht minuten geen enkel schot op te doel te produceren.

De laatste periode begon DIF als een vliegende tornado, wat de coach van FBK dwong om een time-out te nemen. Zonder gewenst effect. Een paar minuten later werd een Färjestad speler naar de strafbank gestuurd en kreeg de ploeg met de beste powerplay van de SHL de kans om de voorsprong uit te bouwen. Na 21 seconden met een man meer op het ijs was het raak voor Djurgården via Emil Bemström. De gasten zetten daarna nog wel aan en met een man meer op het ijs voor de naar de bank gehaalde Werner, werd ook de 3-2 nog gescoord. De goal van Johan Ryno was echter pas 22 seconden voor het eindsignaal.

Tweemaal een zevenklapper

Frölunda verloor op dinsdag dure punten door in overtime te verliezen van en in Örebro (4-3 OT). Ook Brynäs liet kostbare punten liggen door met 1-4 te verliezen van het laag geplaatste Mora. HV71 zette een 7-1 score neer tegen Timrå, dat lijkt af te steven op promotie/degradatie wedstrijden.

Op donderdag werd er ook een team met 7-1 naar huis gestuurd. Färjestad liet zien dat het terecht hoog in het klassement staat en na de nederlaag in Stockholm was het Örebro dat de pineut was en een zevenklapper tegen kreeg. Voor FBK scoorden zeven verschillende spelers.

Zesde opeenvolgende verlies van Växjö

Växjö Lakers verloor in overtime met 2-1 van Rögle. Op zich geen schande, maar voor de huidig Zweeds kampioen was het al wel het zesde verlies op rij en de zevende wedstrijd waarin punten werden gemorst (1x OT win, 3x OT verlies, 3x verlies).

Djurgården stoomt door naar koppositie

Door het verlies van Luleå tegen Brynäs (2-3) kon Djurgården de koppositie overnemen. Het moest dan winnen van Timrå, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Via Johannes Salmonsson was Timrå al na iets meer dan één minuut op 1-0 gekomen. Na twee en een halve minuut stond de 1-1 echter al op het scorebord dankzij Daniel Brolin. Vanuit de face-off wist Brolin direct te scoren.

Door goals van Marcus Davidsson (1-2) en Johannes Kinnvall (2-2) gingen beide ploegen met een gelijkstand pauzeren.

De tweede periode namen beide ploegen wat gas terug. Toch vielen er nog twee goals te noteren. De 3-2 van Filip Westerlund en de gelijkmaker van Jacob Josefson. De derde periode bracht weer meer strijd en via een assist van Emil Bemström wist Petteri Wirtanen Djurgården voor de tweede keer deze wedstrijd op voorsprong te schieten. Voor Bemström betekende deze assist dat hij in tien achtereenvolgende wedstrijden minimaal één punt scoorde. De langste reeks tot nu toe in dit SHL seizoen.

Emil Bemström - Djurgården IF
Emil Bemström – Djurgården IF

Twee minuten later stond er alweer een gelijke stand op het scorebord toen Westerlund zijn tweede goal van de avond scoorde: 4-4. Uiteindelijk wist de favoriet toch nog de zwaar bevochten drie punten mee naar Stockholm te nemen dankzij Niclas Bergfors die vier minuten voor tijd de bevrijdende 4-5 in het net schoot. Djurgården verdreef hierdoor Luleå van de koppositie.

In de wedstrijd tegen Brynäs (2-3 verlies) had de tweede goalie van Luleå, Niklas Rubin, nog wel deze safe:

Djurgården verliest duel om koppositie van Luleå

Hoe mooi is het dan voor Luleå om op zaterdag Djurgården te mogen ontvangen in de eigen Coop Norrbotten Arena. Zeker als je de eerste periode superieur speelt en de nieuwe koploper met agressief spel niet in hun spel laat komen. Toch vielen er maar twee goals in het eerste deel. Na vier minuten was het Einar Emanuelsson die de 1-0 binnen tikte. Twee minuten voor de dweilpauze scoorde Oscar Engsund de 2-0.

De tweede periode was het spelbeeld totaal anders. Nu was het Luleå dat werd vastgezet in het eigen verdedigingsvak. Djurgården bleef aanval na aanval uitvoeren en uiteindelijk was het Marcus Davidsson die de voortreffelijk keepende Joel Lassinantti wist te kloppen: 2-1. Tevens de tweede ruststand.

In de derde periode doet Luleå waar het erg goed in is: een wedstrijd doodmaken en uitspelen. Defensief is dit team erg sterk en het kan de puck aan de tegenstander laten zonder zelf echt in gevaar te komen. Djurgården probeert echte druk te zetten op het doel van Lassinantti, maar komt niet door de stugge verdediging, waardoor 2-1 ook de eindstand is en Luleå de koppositie weer overneemt.

Färjestad blijft op topniveau presteren

In de tussentijd doet Färjestad wat het al heel het seizoen doet: met grote regelmaat punten pakken. Ook in wat mindere wedstrijden, zoals die tegen Mora, worden wel weer drie punten toegevoegd. Vanaf begin december staat de ploeg uit Karlstad al in de top vier van het klassement.

HV71 rukt op naar derde plaats

Een team dat daar voor het eerst dit seizoen in staat is HV71. Als er één team is dat een goede reeks neerzet, dan is het het team uit Jönköping. Dit seizoen is HV het eerste team dat uit vijf achtereenvolgende wedstrijden vijftien punten weet te behalen. Zaterdag werd Frölunda Indians verslagen. Indians kwam in de eerste periode vanuit een powerplay op 0-1 door Samuel Fagemo. Dat was binnen vier minuten na de eerste puck-drop. De 3-1 tussenstand na de eerste periode werd vanaf de zestiende minuut op het scorebord gezet toen Chistoffer Törngren, Mattias Tedenby en Robin Figren wisten te scoren voor de thuisclub. Ze hadden daar 85 seconden voor nodig.

In de tweede periode verschijnt Frölunda met meer energie op het ijs en weet via goals van Anders Grönlund en Brandon Gormley langszij te komen.

Een schot van Markus Lauridsen wordt in de derde periode van richting veranderd door Anton Bengtsson die de 4-3 op zijn naam krijgt. De gasten uit Göteborg blijven aandringen maar als met nog minder dan twee minuten te spelen een speler van Frölunda naar de strafbank moet, wordt Johan Gustafsson nog wel van het ijs gehaald voor een extra veldspeler. Het is echter Andreas Thuresson die dan de puck in het lege doel weet te schieten voor de 5-3 eindstand.

Andreas Thuresson - HV71
Andreas Thuresson – HV71

Een slechte week voor Frölunda dat, net zoals Malmö, uit twee wedstrijden maar één punt weet te behalen. Alle andere teams speelden drie wedstrijden en daarin wist Timrå geen enkel punt te behalen. HV71 kon negen punten beschrijven terwijl ook Brynäs, Färjestad en Djurgården het goed deden met zes punten deze week.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 39 69 105:84 (21)
2 Färjestad BK 39 68 117:93 (24)
3 HV 71 39 67 101:86 (15)
4 Djurgårdens IF 39 66 117:89 (28)
5 Frölunda HC 39 63 99:102 (-3)
6 Skellefteå AIK 39 61 107:96 (11)
7 Linköping HC 39 61 107:102 (5)
8 IF Malmö Redhawks 38 61 94:90 (4)
9 Växjö Lakers HC 39 61 90:90 (0)
10 Brynäs IF 39 59 89:97 (-8)
11 Rögle BK 39 56 93:102 (-9)
12 Örebro HK 39 45 97:117 (-20)
13 Mora IK 39 43 90:120 (-30)
14 Timrå IK 38 36 91:129 (-38)
Previous 'Dutch Duck' Sprong belangrijkste speler Anaheim in 2019
Next Finale: wordt het weer Frölunda Indians of grijpt Red Bull München de macht?