‘Dutch Duck’ Sprong belangrijkste speler Anaheim in 2019


Het waren rustige weken voor Daniel Sprong. Na twee weken weer een nieuwe editie van onze terugblik, waarin we maar twee wedstrijden te behandelen hebben. Het goede nieuws: Sprong scoorde in beide partijen. Het slechte nieuws: Anaheim verloor opnieuw en een vroegtijdig einde van het seizoen dreigt.

Op 23 januari trad Sprong met zijn ploeg aan tegen het eveneens geplaagde Saint Louis Blues. De Blues vallen in hetzelfde rijtje als Anaheim: ploegen net buiten de play-off plekken, die nu echt wedstrijden zullen moeten gaan winnen om nog mee te kunnen doen. De punten gingen, helaas voor Sprong, mee naar Saint Louis.

De score werd nog wel door Sprong geopend, op aangeven van Ryan Getzlaf en Hampus Lindholm. Na zeven minuten stond Anaheim op voorsprong. Vervolgens was het echter eenrichtingsverkeer richting het net van John Gibson die vijf goals tegen kreeg uit 31 schoten voordat hij naar de kant werd gehaald in de 51e minuut. In totaal kwam Saint Louis tot 32 schoten. En Anaheim? Dat bleef steken op 13 stuks, waarvan 2 van Sprong.

Januari 2019 de beste maand ooit voor Sprong in NHL

Door zijn vier goals en drie assists leverde Sprong statistisch gezien de beste maand af in de  NHL, ondanks dat deze maar een slordige drie weken duurde. Een +/- rating van 1 geeft ook maar weer eens aan dat Sprong het op dit moment echt niet verkeerd doet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij offensief gezien een van de dragende spelers is bij Anaheim, al heeft dat ook een beetje te maken met de matige productie van zijn teamgenoten.
Na de All-Star Game en de bye-week van Anaheim werd zaterdag het seizoen weer voortgezet. De Ducks waren blijkbaar nog niet helemaal wakker, want na één periode stond Winnipeg al op een 6-0 voorsprong. Sprong scoorde met zijn negende goal van het seizoen de 6-2, maar uiteindelijk zouden de Ducks afdruipen met een 9-3 verlies. Sprong mocht nog een keer zitten vanwege een overtreding, maar hier volgde geen goal uit. Bovendien noteerde hij een +1 rating, wat vrij bijzonder is bij zo’n dik verlies. Dat kwam echter niet door een gebrek aan speeltijd. Hij kwam tot meer dan dertien minuten.

Statistieken: Sprong verdient meer speeltijd

Kijkend naar de recente prestaties van Sprong, is hij één van de weinige spelers die nog positieve statistieken noteert. Zowel het aantal punten als de onderlinge statistieken zien er goed uit. Kijkend naar zijn scores, is er niemand die in 2019 meer punten heeft gescoord dan de Nederlander. Met vijf goals is hij topscorer, met drie assists ligt hij eentje achter op de vier leiders (Getzlaf, Brandon Montour, Nick Ritchie en Adam Henrique). Ook in +/- is hij de best scorende Ducks-speler die nog actief is in Californië (Andrew Cogliano staat, net als Sprong, op +2, maar werd weg getraded). Kortom, het wordt tijd dat Sprong wat serieuzer wordt genomen. Hij verdient meer ijstijd dan de kleine veertien minuten die hem nu wordt toebedeeld!

Inmiddels staat Anaheim die punten achter op de laatste Wild Card-plaats. Er is dus nog hoop. Maar er zal snel iets moeten veranderen!

Previous GIJS Groningen genomineerd voor Groninger Sportploeg van het Jaar
Next Dijkema en Wortel naar play-offs, Djurgården heel even koploper in de SHL