Anaheim wint weer na trades, Calgary is niet te stoppen


Face-Off IJshockey NHL

Week drie van 2019 is weer voorbij, dat betekend weer een update van de Pacific Division, Cor Machielsen praat jullie weer bij over de ins and outs.

Anaheim trade er op los en wint weer eens na twaalf nederlagen op een rij

Waarschijnlijk om de twaalf nederlagen op rij om te keren werd er flink getrade afgelopen week door de Ducks. Andrew Cogliano al acht jaar een vaste waarde met 102 goals en 131 assists, (first round draft pick nr 25 Edmonton Oilers 2005), ging naar Dalles en Devin Shore (second round draft pick nr 31 Dallas 2012) kwam ervoor terug. Pontus Aberg, de 25-jarige Zweed is na een goede start al weer vertrokken uit Californië. Hij speelt tegenwoordig bij de Minnesota Wild. In 37 wedstrijden scoorde hij elf goals en had acht assists. In de trade werd betrokken Justin Kloos, die ongedraft is en één wedstrijd voor de Wild heeft gespeeld. Een dag later werd Derek Grant teruggehaald van de Penguins voor Joseph Blandisi. Ook werd Michael del Zotto (first round draft pick nr 20 New York Rangers 2008) nog binnengehaald, die kwam van de Vancouver Canucks voor een 7th pick 2020 en Luke Schenn. In de eerste wedstrijd na de trades speelden Shore en Grant allebei ruim zestien minuten.

Power Ranking Pacific Divisie

photo: Andy Devlin/NHLI

1. Calgary Flames (69 punten, 32-13-5, L10: 8-1-1, W2)

De Flames zijn nog steeds onbetwist de leider in de Pacific zoals ook deze week. Drie overwinningen en een overtime verlies. De week begon met een veegpartij tegen Arizona met een 7-1. In zijn 800e wedstrijd was Mark Giordano goed voor twee goals en een assist.


Thuis tegen de Sabres kwamen de Flames maar tot een punt. Jack Eichel scoorde de OT winner voor de Sabres 3-4. Twee dagen later kwamen de Red Wings op visite. Dat werd een wedstrijd met tien goals. 6-4 mede dankzij twee goals van Sam Bennett. Ook werden er drie powerplay goals gescoord en een shorthander. De Flames hebben al vijftien SHG gescoord en staan eerste in het klassement wat betreft de short handed goals. Daarna moest men naar Edmonton voor de Battle of Alberta. Het werd nooit een battle omdat Edmonton dit seizoen wederom teleur stelt. Johnny Gaudreau scoorde en heeft inmiddels een elf games point streak. Wederom zaten er twee powerplay goals bij van Giordano en Sean Monahan.

2. Anaheim Ducks (51 punten, 21-19-9, L10: 2-4-4, W2)

Wie had nou verwacht dat in de Pacific de afgelopen week de Ducks op plek twee zouden eindigen? Ze gingen in het begin van de week op bezoek bij de Jets (3-4 OT), overtime werd gehaald maar daarin werd al voor de elfde keer verloren. Daniel Sprong had wel assist zes en zeven in deze wedstrijd. Ook de twaalfde nederlaag zou volgen, op bezoek bij de Red Wings (1-3), na deze nederlaag kwamen alle trades en  dat betaalde zich uit. Op bezoek bij de Wild werd er met 3-0 gewonnen mede dankzij een shutout van John Gibson. Helaas geen hoogtepunt van Sprong in deze wedstrijd.


In de laatste wedstrijd van de week op bezoek bij de Devils (3-2) was er wel een hoofdrol voor Sprong met een goal en een assist en gekozen tot second star of the game.

3. Vancouver Canucks (50 punten, 22-21-6, L10: 5-3-2, W1)

De Canucks begonnen de week prima met een ruime overwinning van 5-1 in Vancouver tegen de Panthers. Loui Eriksson met een goal en een assist en Jay Beagle met een goal en een assist waren de enige met meer dan een punt. Op bezoek bij de Oilers (2-3 SO) waren er shootouts voor nodig om de winnaar te bepalen. Goalie Jacob Markstrom werd in de vijfde ronde verslagen door Alex Chiasson. De laatste van de week was thuis tegen de Sabres (4-3). Het ging na de wedstrijd niet over de wedstrijd maar over het debuut van doelman Thatcher Demko.

4. Edmonton Oilers (49 punten, 23-22-3, L10: 5-5-0, L1)

De week begon met een ruime overwinning op de Sabres die ondanks een schoten verhouding van 43-25 met 7-2 op hun broek kregen. Waren de Oilers zo goed? Nee de goalie van Buffalo Carten Hutton had zijn dag niet terwijl Mikko Koskinnen van de Oilers 41 reddingen maakte. Zowel Zack Kassian als Milan Lucic scoorde twee keer.


Daarna was het even op bezoek in Vancouver. Daar werden de twee punten meegepikt doordat Alex Chiasson in de vijfde ronde de shootout binnenschoot en zo de 3-2 SO overwinning veilig stelde.
De laatste van de Oilers deze week was de Battle of Alberta, het werd eerst 0-3 en de Oilers kwamen terug tot 2-3 maar uiteindelijk was de eindstand 2-5 en geen moment was er ook maar een punt waarvan je zou zeggen nou dit zouden de Oilers wel eens kunnen winnen. Het beste moment van de Oilers was de save achter de rug van Koskinnen. Volgens Sportsnet een contender voor save van het jaar.

5. L.A. Kings (41 punten, 19-26-4, L10: 4-5-1, L1)

De week van de Kings was er een van net niet, prima en schandalig. De net niet was het shootout verlies tegen de Wild (2-3 SO) waarin Ilja Kovalchuk en Jeff Carter voor de twee goals zorgde. Prima was op bezoek bij Dallas waar er een overwinning werd gestolen. Jake Campbell speelde tegen zijn oude team en maakte 29 saves. Dustin Brown en Carl Hagelin scoorden. Om de week af te sluiten gingen ze op bezoek bij de Avalanche. Daar was het na de eerste periode 1-0 voor de Avalanche. Na de tweede periode stond het al 7-0!. Uiteindelijk was de eindstand 7-1. Jonathan Quick was het niet zo eens met de zebra’s.

6. Arizona Coyotes (46 punten, 21-22-4, L10: 5-3-2, L1)

In de eerste wedstrijd voor de Coyotes afgelopen week betekende een veegpartij in negatieve zin. Met maar liefst met 1-7 werden ze verslagen door de Flames. De enige goal werd gemaakt door Jordan Oesterle. Daarna kwamen de Sharks op visite. Daarin werd negen keer gescoord, het werd 6-3 voor Arizona. Zes verschillende spelers die een goal scoorde. In de laatste wedstrijd van de week werd er een puntje binnen gehaald doordat werd verloren van de Penguins in overtime met 2-3. Clayton Keller met zijn honderste punt en Derek Stepan zorgde met ieder een goal voor het punt.

7. San Jose Sharks (63 punten, 28-15-7, L10: 7-3-0, L2)

De Sharks kwamen pas op dinsdag voor het eerst in actie en dat was tegen de Penguins. Crosby en Co werden afgeserveerd met een ruime overwinning 5-2. Joe Thornton scoorde in zijn duizendste wedstrijd, en Thomas Hertl scoorde een hattrick.


De dag erna werd er met 6-3 verloren van de Coyotes. De 5-3 en 6-3 waren empty netters. De drie goals voor de Sharks kwamen van Kevin Labanc, Evander Kane en Logan Couture.
Ook op bezoek in Florida bij Tampa Bay werd het een 6-3 nederlaag. Kane scoorde zijn achttiende en negentiende goal.

8. Vegas Golden Knights (62 punten, 29-17-4, L10: 8-2-0, W1)

Met maar twee wedstrijden kun je niet hoog eindigen, maar op visite bij de Jets was er ook voor de Knights niets te halen (1-4). De enige goal kwam op naam van Brandon Pirri.
Thuis tegen de Penguins was het een ander verhaal. Daar werd met 6-3 gewonnen mede door een hattrick van Jonathan Marchessault.

Three stars of the week

1. Mark Giordano

acht punten in vier wedstrijden met vier goals en vier assists. Dan heb je gewoon een prima week.

2. Evander Kane

scoorde drie goals en drie assists in drie wedstrijden. Dat is een aardig gemiddelde.

3. Johnny Gaudreau

inmiddels zijn elfde wedstrijd met een punt, deze week goed voor drie goals en drie assists had er alleen een wedstrijd meer voor nodig dan Kane. De Flames zijn op dit moment gewoon de ploeg in vorm.

De actuele stand

Previous Pak slaag voor Antwerp, Heerenveen troeft Zoetermeer af
Next Tilburgers houden één punt over na shoot-outs in Hannover