Fans van de Maple Leafs laten op de verkeerde manier van zich horen

Het is zaterdag, en er is alweer een week voorbij in de Atlantic Division. De race voor de tweede plaats achter de ongenaakbare Tampa Bay Lightning ligt weer volledig open. Achter de Boston Bruins en Toronto Maple Leafs kruipt Montreal richting Buffalo. Ook was het de week van de Short handed goals. Jeroen de Groot praat je bij over afgelopen week.

De bronafbeelding bekijken

Dat het de laatste weken bijzonder moeizaam gaat bij de Toronto Maple Leafs, heeft bij met name de fans voor onrust gezorgd. Tijdens de wedstrijd tegen de Colorado Avalanche keerde het publiek zich wederom tegen verdediger Jake Gardiner.

Tampa Bay kreeg afgelopen maandag een tik van de New York Islanders. Maar desondanks zijn ze afgelopen week wederom uitgelopen op de achtervolgers, en lijken de grote titelfavoriet van dit seizoen te worden.

In de Atlantic division werd de Last Man In gekozen voor de All Star Game een spannende tweestrijd tussen Leafs verdediger Morgan Rielly en Buffalo aanvaller Jeff Skinner. De aanvaller won met een kleine voorsprong, en mag als tweede Sabres speler opdraven in het SAP Centre in San José volgende week zaterdag.
Montreal Canadiens moeten het komende wedstrijden zonder aanvaller Paul Byron doen, die voor drie wedstrijden geschorst is. De aanvaller kreeg deze schorsing na een Charging penalty. Hoewel hij er slechts twee minuten straf voor kreeg tijdens de wedstrijd, kreeg hij alsnog een schorsing ,opgelegd door the National Hockey League’s Department of Player Safety.

Power Ranking Atlantic Division

1. Tampa Bay Lightning (74 punten, 36-10-2 , L10: 7-3-0 ,L1 )
Zaterdag 12 januari speelde de Lightning tegen de Buffalo Sabres. Net als de vorige wedstrijd tegen Carolina, kwam de koploper in de eerste periode op achterstand. Mede door een doelpunt- en twee assists van Nikita Kucherov wist Tampa de wedstrijd in de derde periode in hun voordeel te beslissen.

Zondag 13 januari stond de uitwedstrijd in New York , tegen de Islanders op het programma. Met de wedstrijd de avond ervoor tegen Buffalo nog in benen, stond de Lightning binnen vijf minuten in de eerste periode op een 3-0 achterstand, waar ze de wedstrijden ervoor alsnog de overwinning uit het vuur wisten te slepen, konden ze deze wedstrijd geen vuist maken, en verloor kansloos met 5-1.

Dinsdag 15 januari speelde de Lightning de uitwedstrijd in Dallas , en gemakkelijk was het niet. Goalie Andrei Vasilevski stopte alle 35 schoten, Ondrej Palat en Mikhail Sergachev wisten wel het net te vinden, het werd 2-0 voor Tampa.In de eigen Amalie Arena nam Tampa het donderdagavond op tegen de Toronto Maple Leafs. Aangezien de bezoekers niet in goede vorm verkeren, leek het een gemakkelijke avond te worden. Het liep toch anders, ondanks een vroege powerplay goal van Brayden Point die zijn 30e goal van het seizoen binnen schoot. Nadat Tampa in de tweede periode op 1-2 kwam, wist Victor Hedman, na een knappe pass van Nikita Kucherov, de 2-2 binnen te schieten. In de derde periode liep aanval na aanval stuk op de Deense muur (Frederik Andersen) die op goal stond voor de Maple Leafs.

2. Boston Bruins (59 punten, 27-16-5, L10: 7-2-1,W1 )
Zaterdagavond reisde de Bruins af naar Toronto, in een rechtstreek gevecht om de tweede plek achter Tampa Bay moest er gewonnen worden. De grote man op het ijs werd niet Leafs’pest Brad Marchand, maar Sean Kuraly , die eenmaal het net wist te vinden en goed was voor twee assists ( waaronder de gamewinner van David Pastrnak). Het werd een knappe 3-2 overwinning voor Boston.

Maandag kwam Montreal op bezoek, en werd het voor de thuisploeg een frustrerend avondje waarbij Boston nog blij mocht wezen met een punt. Montreal goalie Carey Price stond weer ouderwets te keepen, en keerde 41 van de 43 schoten die hij te verwerken kreeg. Ondanks dat Brad Marchand de Bruins in de eerste periode nog wel op voorsprong schoot, kwam het in verloop van de wedstrijd op 1-2 mede door een Short handed goal van Paul Byron. Met nog 38 seconden op de teller in de derde periode wist David Krejci tijdens de powerplay alsnog de 2-2 te maken. Vijftien seconden in OT scoorde Jeff Petry de 2-3 voor de Canadiens.
Woensdagavond vloog Boston naar Philadelphia, de wedstrijd begon prima voor de Bruins. Binnen tien minuten stond het 2-0 en leek Boston op een makkelijk avondje af te stevenen. Het werd echter de Sean Couturier show, Couturier scoorde in de tweede- en derde periode een klassieke hattrick. Nadat Oskar Lindblom in de eerste periode de Flyers al op het scorebord had gezet. Peter Cehlarik mocht voor het eerst dit seizoen voor de Bruins opdraven en liet zich goed zien met twee doelpunten, desondanks verloor Boston opnieuw.Donderdag nam Boston het op tegen de St.Louis Blues. In de eerste periode werd er niet gescoord door beide teams, maar in de vierde minuut van de tweede periode wist Torey Krug de Bruins op 1-0 te brengen met zijn vijfde doelpunt van het seizoen. Een minuut later stond het alweer gelijk, en in de veertiende minuut kwamen de Bruins op een 1-2 achterstand. Een kleine twee minuten later scoorde David Backes zijn vijfde doelpunt van het seizoen tijdens de powerplay. In de derde periode brachten Chris Wagner en Brad Marchand op een 4-2 voorsprong , waarna Sean Kuraly de 5-2 binnenschoot in de laatste minuut.

3. Toronto Maple Leafs (60 punten, 29-15-2, L10: 5-5-0 ,W1 )
Zaterdagavond ontving Toronto directe concurrent Boston Bruins. Het werd een spannend gevecht waarbij Andreas Johnson en Mitchell Marner in de tweede periode Toronto van een 1-0 achterstand naar een 2-1 voorsprong schoten. Toch was het wederom Brad Marchand die vlak voor het einde van de tweede periode Toronto op achterstand schoot. In de derde periode wisten de Leafs, Goalie Tuuka Rask niet meer te passeren en bleef het 3-2 voor Boston.Maandagavond kwamen de Colorado Avalanche op bezoek, beide teams wisten in de eerste periode niet te scoren, in de tweede periode liep Toronto uit naar 2-0. Maar mede door een fout achterin ( Jake Gardiner) gingen de teams met 2-3 rusten. De fout van Gardiner was voor het thuispubliek het startschot om de ervaren verdediger de rest van de wedstrijd uit te fluiten. Een schandalige vertoning van het thuispubliek, waarna het in de derde periode ook op het ijs misging en Colorado met een 3-6 overwinning en de twee punten Toronto verliet.

Met de “Gardiner Crisis” in het achterhoofd, reisde Toronto af naar Florida, om het op te nemen tegen koploper Tampa Bay Lightning. In de eerste periode schoot Nazem Kadri de gelijkmaker binnen, nadat de Lightning op voorsprong was gekomen. Halverwege de tweede periode verdween een schuiver van Patrick Marleau tussen de benen van Vasilevski in het net. Veertig seconden later werd het 2-2 na een goede aanval van de thuisploeg. Weer een minuut later scoorde Mitchell Marner de 3-2 binnen. In de derde periode was Tampa de dominerende ploeg, maar wisten de uitstekend spelende Frederik Andersen niet meer te passeren, waarna Zach Hyman de puck in de laatste minuut in de lege Tampa Bay goal tikte.

4. Montreal Canadiens (57 punten, 26-17-5, L10: 6-4-0, W3)
Zaterdagavond nam Montreal het in eigen huis op tegen de Colorado Avalanche. Het bleef erg lang 0-0 maar halverwege de derde periode wisten de Canadiens de volle winst te pakken met goals van Brett Kulak , Jesperi Kotkaniemi en Jordie Benn. Het werd 3-0 voor Montreal. Maandagavond moest Montreal richting Boston, en het werd de avond van Carey Price, die maar liefst 41 schoten wist te keren. Brendan Gallagher bracht vlak voor het einde van de eerste periode de teams op 1-1, waarna Paul Byron de Canadiens short handed op 1-2 schoot. Een kleine 40 seconden voor het einde van de wedstrijd maakte Boston alsnog gelijk, toch wist Montreal met twee punten huiswaarts te keren door een spectaculaire goal van veteraan Jeff Petry , na vijftien seconden in Over-Time .

Eén dag later kwamen de Florida Panthers op bezoek in het Bell Centre. Het werd een zwaar bevochten overwinning, hoewel de eindstand anders doet vermoeden. Back-up goalie Antti Niemi wist 52 schoten te keren, dat is 1 minder dan het record van Montreal goalies Wayne Thomas en Carey Price. Ondanks dat de teams met een 0-1 voorsprong voor Florida de tweede periode ingingen, wist Montreal vijfmaal in de tweede- en derde periode te scoren. Door goals van onder andere Max Domi en Jesperi Kotkaniemi. Het betekende de derde winst op rij voor Montreal.

5. Buffalo Sabres (54 punten, 24-17-6, L10: 3-6-1, W1 )
Vrijdagavond namen de Sabres het op tegen Carolina Hurricanes en stond in het teken van de terugkeer op het oude nest van Sabres aanvaller Jeff Skinner. Ondanks een powerplay goal van de aanvaller wist Buffalo niet te winnen. Het werd 4-3 voor de Hurricanes mede door twee doelpunten van Sebastian Aho. Veteranen Kyle Okposo en Jason Pominville scoorden nog namens Buffalo.

Zaterdagavond stond er de lastige wedstrijd tegen de Tampa Bay Lightning op het programma, in een gelijk opgaande wedstrijd wist Buffalo nog tweemaal op voorsprong te komen door doelpunten van Tage Thompson en Marco Scandella. De Lightning bleken wederom in staat om de wedstrijd alsnog in hun voordeel te beslissen. Het werd uiteindelijk 3-5 voor de Lightning.
Maandag stond er de pittige uitwedstrijd in Edmonton op het programma voor de Sabres, met beide teams die niet in de beste vorm steken werd het wederom een frustrerende avond voor de Sabres, die 43 maal op Edmonton goalie Mikko Koskinen schoten. Slechts tweemaal werd het net gevonden door goals van Casey Mittelstadt en Evan Rodrigues. Edmonton liep uit naar een verpletterende 2-7 zege ondanks dat Buffalo de bovenliggende partij was.
Woensdag stond de topper tegen de Calgary Flames op het programma, en dat werd weer een “close-game” voor de Sabres. Dat het de laatste week behoorlijk tegenzit bleek in de eerste periode maar eens temeer , één seconde voor het einde van de eerste periode kwam Calgary op voorsprong. Evan Rodrigues maakte het 1-1 in de tweede periode, waarna in de derde periode Matthew Tkachuk Calgary opnieuw aan de leiding schoot, maar de Sabres toonden veerkracht en door doelpunten van Rasmus Dahlin en Jake McCabe schoten de Sabres zelfs op voorsprong. Die voorsprong was van korte duur, een kleine 40 seconden later schoot Noah Hanifin de Flames op gelijke hoogte, en OT moest de beslissing brengen. Wie anders dan Jack Eichel scoorde de winnende treffer voor Buffalo.

6. Detroit Red Wings (43 punten, 18-23-7, L10: 3-6-1, W2)
Vrijdag 11 januari mochten de Red Wings het opnemen in Winnipeg tegen de Jets. En al na dertien seconden liep Detroit achter de feiten aan , na een razendsnelle goal van Brandon Tanev. Twee seconden voor het einde van de eerste periode werd het zelfs 2-0 voor de Jets. In de vijfde minuut van de tweede periode werd het 3-0 , en leek de wedstrijd gespeeld. Vijf minuten later was het Luke Glendening die tijdens een Penaltykill situatie , een razendsnelle breakaway aanval afrondde. In de zevende minuut van de derde periode was de wedstrijdspanning helemaal terug, nadat Dennis Cholowski tijdens een powerplay de 2-3 binnen schoot. Met goalie Jonathan Bernier op de bank was het slotakkoord voor de thuisploeg. Het werd 4-2 voor Winnipeg.
Zaterdagavond was de tweede wedstrijd in het back-to-back programma voor Detroit. En het werd de avond van Tyler Bertuzzi, die zijn eerste hattrick in zijn carrière haalde in zijn 100e wedstrijd in de NHL. Het was duidelijk dat de Red Wings geleerd hadden van de vorige wedstrijd, want al na 24 seconden scoorde Bertuzzi de eerste goal van het weekend. Toch gingen de teams rusten met een 1-1 stand. De tweede periode was zeventien seconden oud, toen Minnesota op 1-2 voorsprong kwam. Iets meer dan twintig seconden later werd het 2-2 door Thomas Vanek, die in de zestiende minuut opnieuw scoorde. De teams gingen met een 3-2 voorsprong voor Detroit rusten. Tyler Bertuzzi scoorde zijn tweede van de avond na 47 seconden in de derde periode, en acht minuten later scoorde hij zijn derde van de avond. In het verloop van de derde periode werd er niet meer gescoord, eindstand 5-2.

Dinsdag 15 januari kwamen de Anaheim Ducks met Daniel Sprong op bezoek in “MOTown”. Aangezien de Ducks elf wedstrijden op rij verloren hadden, kon Detroit zich opmaken voor een gemotiveerde tegenstander. De Ducks kwamen in de tweede periode op 1-0 , in een gelijk opgaande wedstrijd. In de derde periode stelde Detroit orde op zaken door doelpunten van Anthony Mantha in de zesde minuut. In de zestiende minuut werd het 2-1 door Gustav Nyquist die zijn elfde doelpunt van het seizoen scoorde. Twee minuten later bepaalde Darren Helm de eindstand op 3-1 in het voordeel van de Red Wings.

7. Florida Panthers (42 punten, 17-20-8, L10: 2-6-2, L3)
Vrijdagavond stond er voor de Florida Panthers een lastige klus te wachten, in- en tegen Calgary. Florida kwam in de eerste periode op voorsprong door de Mike Hoffman, na twintig seconden in de tweede periode werd het zelfs 2-0 voor Florida door Jonathan Huberdeau. Toch konden de (tot op dat moment goed spelende) Panthers de voorsprong niet vasthouden. Calgary scoorde viermaal in het verloop van de wedstrijd, de laatste goal van de wedstrijd kwam op naam van Evgenii Dadonov in de laatste minuut. Florida verloor de wedstrijd met 3-4.
Zondag 13 januari nam Roberto Luongo met zijn Florida Panthers het op tegen Vancouver Canucks. Na een doelpuntloze eerste periode kwam Vancouver in de tweede periode op voorsprong, in de zesde minuut van de derde periode maakte Frank Vatrano de gelijkmaker. Lang kon Florida niet genieten van de gelijkmaker, een kleine twee minuten later werd het 2-1 voor Vancouver. Luongo werd een kleine drie minuten voor het einde van de wedstrijd naar de kant gehaald voor een extra aanvaller. Het resulteerde in twee doelpunten, alleen wel voor de Canucks die tweemaal in een leeg goal scoorden. Met de 4-1 kwam Luongo weer in het net te staan, en was elf seconden voor tijd kansloos op een schot van Markus Granlund die nog de 5-1 binnen schoot.
Met diezelfde score werd dinsdag 15 januari van Montreal verloren, maar dit was echt een compleet andere wedstrijd. Ondanks dat Mike Hoffman de Panthers vroeg in de eerste periode op voorsprong had gebracht, bleef Florida de bovenliggende partij. Maar liefste 53 schoten werden er op back-up goalie Antti Niemi afgevuurd, maar die speelde de wedstrijd van z’n leven en keerde er 52. Montreal wist zijn kansen wel af te maken, en scoorde vijf maal in de tweede- en derde periode. Het was tevens de derde verloren wedstrijd op rij voor de Panthers.

8. Ottawa Senators ( 41 punten, 18-24-5, L10: 3-6-1,W1)
Er stond zaterdag 12 januari een loodzware wedstrijd in San José op het programma voor de Ottawa Senators. En het werd een kansloze nederlaag voor de laagvliegers uit Ottawa. Nadat Joe Pavelski en Brent Burns de thuisploeg op een comfortabele 2-0 voorsprong hadden gebracht, kwamen de Senators terug in de wedstrijd door een goal van Ryan Dzingel, na een no-look pass van Bobby Ryan. In de laatste vijf minuten liep San José uit naar 4-1.

Woensdag 16 januari speelde Ottawa de thuiswedstrijd tegen de Colorado Avalanche. Na een doelpuntloze eerste periode liep Ottawa in de tweede periode uit naar een 3-0 voorsprong, door doelpunten van Brady Tkachuk, Mark Stone en Ryan Dzingel. Met nog ruim een minuut te gaan in de tweede periode scoorde Colorado, waardoor de teams met 3-1 de derde periode in gingen. In de achtste minuut liep Ottawa uit naar 4-1 door Matt Duchene en was de wedstrijd gespeeld. Nathan Mackinnon schoot na zestien minuten de tweede goal voor de Avalanche binnen, waarna Duchene de wedstrijd twee minuten later in het slot gooide met zijn tweede goal van de avond.

Three stars of the week

1.Rasmus Dahlin
Ondanks dat het de Buffalo Sabres niet bepaald mee zat afgelopen week, was het top talent één van de sterkhouders op de blue-Line voor Buffalo. Met één goal en vier assists was Dahlin ook aanvallend nuttig.
2.Sean Kuraly
Sean Kuraly was tegen de Maple Leafs de belangrijkste speler aan de kant van Boston met twee assists en een doelpunt. Hij heeft een prima week achter de rug. Verwacht de komende weken meer ijstijd voor hem.

3. Phillip Danault
Net zoals het met de Montreal Canadiens begint te lopen, heeft ook de aanvaller van Montreal de smaak te pakken. Met één doelpunt en drie assists is hij belangrijk geweest voor de opmars van de Canadiens.

Previous Nederland U20 verslaat Mexico U20 met 7-2 en doet goede zaken