Zwarthoed en Hamers bezorgen SDE winst tegen koploper


Face-Off IJshockey SHL

In de SHL deze week maar één speelronde. Ook Visby/Roma, de dames van SDE HF en die van Färjestad hoefden maar één keer het ijs op voor een wedstrijd. Barend Hoogteijling hield het allemaal bij en had na hun wedstrijden contact met de Nederlandse dames.

Zwarthoed en Hamers scoren en verslaan koploper

Na bijna negen minuten spelen in de tweede periode scoorde Julie Zwarthoed de eerste goal in de SDHL in 2019. Tegen koploper MODO bracht ze SDE HF op een 0-1 voorsprong. Wellicht verrassend, want de ploeg uit Örnsvöldvik stond 48 punten voor op de dames uit Stockholm. Bovendien kon de ploeg uit de hoofdstad maar met twaalf veldspeelsters aantreden.

SDE zette in de eerste en tweede periode veel druk waardoor MODO niet goed in hun spel kon komen. Bovendien speelde Sofia Reideborn weer een prima wedstrijd (40 saves op 41 schoten). Via een snelle aanval vanuit het eigen verdedigingsvak schoot Leanne Ganney op het doel van MODO waar oud-SDE-goalie Klara Peslarova de puck wist te keren. De goed inschaatsende Zwarthoed wist de uit de rebound terugkomende puck wel zo te raken dat deze in het net belande: 0-1. “Een assist van Leanne, die gestopt werd door hun goalie waarna ik de rebound van afstand inschoot”, was de nuchtere beschrijving van de doelpuntenmaakster zelf na de wedstrijd.

In de derde periode nam de druk op het doel van SDE flink toe. MODO deed alle moeite om de gelijkmaker te maken. Net nadat SDE een penalty-kill goed had overleefd viel toch de goal voor de ‘women-in-red’. De laatste twee minuten van de wedstrijd waren een ware stormloop op de goal van Reideborn maar zij wist alle schoten te keren waardoor er vijf minuten verlenging gespeeld moesten worden. Doordat ook daarin beide goalies alle pucks wisten te stoppen moesten uiteindelijk shoot-outs de uitkomst brengen wie het extra punt mee naar huis zou kunnen nemen.

Daar was een hoofdrol weggelegd voor de goed spelende Kayleigh Hamers. Negen van de tien shoot-outs werden gestopt behalve die van Hamers. “Kayleigh had een super shoot-out! En Sofia wist alles mooi tegen te houden. We hebben vandaag echt geweldig gespeeld”, reageerde een zeer tevreden Zwarthoed.

Hamers was na afloop vol lof over haar team: “Het was een zware wedstrijd. We hadden maar twaalf speelsters [Emma Forsgren en Vendela Olsson zijn bij de dames U18 in Japan en er ontbraken nog vier andere speelsters]. Eindelijk wordt al het harde werken beloond.”

SDE coach tevreden

Een heel goed begin van het nieuwe jaar voor SDE. De koploper in eigen huis verslaan met 1-2 (SO).
Dat vond ook SDE coach Shane Warschaw: “Het is een geweldige manier om 2019 te beginnen. We waren voorbereid op een moeilijke wedstrijd zo direct na de vakantie. Het is nooit gemakkelijk om speelsters te vragen hun familie weer te verlaten en terug te komen. Maar we waren er nu klaar voor en hebben een aantal echt goede trainingen gehad om voorbereid te zijn op deze zware wedstrijd tegen een zeer sterk team. We hebben keihard gewerkt en hebben voor de punten gestreden. En we hebben Sofia [Reideborn]. Ze geeft ons altijd een kans om te winnen en vandaag was dat niet anders.”
Op de website van SDE vervolgt de coach: “met nog zeven wedstrijden te gaan is het ons plan om op deze manier te spelen. We willen bewijzen dat we met dit team in deze competitie mee kunnen spelen voor de winst. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar dit is de uitdaging die ik aan het team heb voorgelegd.”

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 MODO Hockey 28 62 109:66 (43)
2 Luleå HF 24 61 104:34 (70)
3 Linköping HC 27 57 113:59 (54)
4 HV 71 27 52 90:51 (39)
5 Leksands IF 27 51 91:56 (35)
6 Djurgårdens IF 27 43 81:69 (12)
7 Brynäs IF 25 32 52:69 (-17)
8 AIK 26 23 48:74 (-26)
9 SDE HF 29 15 44:121 (-77)
10 Göteborg HC 28 6 25:158 (-133)

Twaalfde zege voor dames Färjestad

In de DamEttan Västra liet de koploper zich niet verrassen. Toch kwam het team van Marée Dijkema en Britt Wortel tegen SHK Hockey Club in Skärplinge op achterstand in het begin van de eerste periode. Het was het eerste en enige schot op doel van SHK in deze periode. De ploeg uit Karlstad wist echter voor de pauze de stand al weer gelijk te trekken. Met een shots-on-goal van 1 tegen 19 was FBK duidelijk de betere ploeg. Pas in het tweede deel van het middenstuk werd dit in goals uitgedrukt. Tijdens de tweede pauze stond er een 1-3 tussenstand op het scorebord. In de derde periode werd nog twee keer gescoord waardoor FBK met een 1-5 eindstand en drie punten de terugreis konden aanvangen.

Dijkema sprak na de wedstrijd over een sterke wedstrijd: “We waren bijna alleen maar in het aanvalsvak. [de shots-on-goal laten dat ook zien (5 om 51)]. In het begin wilde de puck er gewoon niet in. We speelden het spel breed zoals afgesproken en hebben heel veel kansen gecreëerd. Het was een faire wedstrijd met nauwelijks straffen, het spel bleef hierdoor vaak lang lopen waardoor er wat meer snelheid in de wedstrijd kwam. Natuurlijk is het jammer van dat tegendoelpunt maar verder zijn we erg tevreden. Nu moeten we nog wel werken aan scoren, zodat we de gecreëerde kansen ook af gaan maken!”

“Ja, we waren duidelijk een stuk beter en speelden bijna continu in hun verdedigingsvak”, vult Wortel haar teamgenoot aan. “Inderdaad jammer dat we onze kansen niet goed afmaakte. Vooral in de eerste periode waar we maar één kans weggeven, die zij dan wel weten af te maken. Als de schotverhouding 1-19 is en je gaat met een score van 1-1 de kleedkamer in, dan voelt dat niet lekker. We hebben echter geen moment getwijfeld en wisten wel dat het goed zou komen.”
Over het vervolg van het seizoen zegt Wortel: “We zijn nog ongeslagen en staan er goed voor. We moeten wel scherp blijven en elke week beter worden want in de play-offs zal het niet zo makkelijk gaan als nu. Onze laatste wedstrijd van de competitie is tegen Sandvikens IK en we willen het niet op die wedstrijd laten aankomen!”

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 12 34 50:15 (35)
2 Sandvikens IK 11 26 40:18 (22)
3 Leksands IF 11 14 24:27 (-3)
4 Västerås IK Ungdom 11 7 16:41 (-25)
5 SHK Hockey Club 11 3 14:43 (-29)

Visby/Roma verliest in shoot-out

De derde wedstrijd in de AllEttan Södra bracht ook geen winst voor Visby/Roma. Martijn Oosterwijk moest vanuit de spelersbank toekijken hoe Daniel Marmenlind het doel van de Gotlanders verdedigde tegen Kallinge / Ronneby IS.
De eerste periode speelde Visby slecht en uit de verschillende kansen die KRIS kreeg wist het maar één keer te scoren. In de tweede en derde periode was het spel van de eilandbewoners beter. In het middenstuk speelde VRH duidelijk met meer energie maar deze periode bleef doelpuntloos.

Na bijna zes minuten in de derde periode wist Willam Erenrot dan eindelijk het net van de gasten te vinden: 1-1. Na precies vijftig minuten spelen kreeg Anton Brandhammar 5+20 minuten voor ‘kneeing’.  Omdat er een aantal seconden later ook een speler van Kallinge / Ronneby op de strafbank moest plaatsnemen (2 minuten) werd de 2-1 in een vier-tegen-vier gescoord. Carl Ericson was de maker van de goal die Visby/Roma aan de leiding bracht.

Nog geen drie minuten later, nog in de penalty-kill die was ontstaan door de straf van Brandhammar, kwam KRIS op gelijke hoogte. Omdat er in het laatste deel van de reguliere speeltijd en in de verlenging niet meer werd gescoord moesten shoot-outs de beslissing brengen.

Daarin scoorde KRIS in de eerste beurt en kon VRH pas in de vierde beurt gelijk maken. [In de AllEttan gaat de shoot-outs over vijf beurten. Is de stand dan nog gelijk dan gaat men verder in een-om-een.] Pas in de zevende beurt wist Kallinge / Ronneby het duel te beslissen: 2-3 (SO).

Woensdag volgt het vierde duel in de AllEttan voor Visby/Roma. Dan staat de uitwedstrijd tegen Mariestad BoIS HC op het programma. Mariestad heeft één maal gewonnen en tweemaal verloren.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Kristianstads IK 3 7 10:7 (3)
2 Tranås AIF 3 7 9:7 (2)
3 Vimmerby HC 3 6 8:3 (5)
4 IF Troja/Ljungby 3 6 10:9 (1)
4 Kallinge-Ronneby IF 3 6 10:9 (1)
6 Hanhals IF 2 3 11:4 (7)
7 Mariestad BoIS HC 3 3 8:8 (0)
8 Huddinge IK 2 3 2:4 (-2)
9 Visby/Roma HK 3 1 4:8 (-4)
10 Grums IK 3 0 1:14 (-13)

Växjö wint topduel van Luleå

Het top-affiche, gezien de ranglijst, dit weekend was Luleå – Växjö Lakers. En beide ploegen stelden niet teleur in deze intense wedstrijd. Beide teams verstaan de kunst van het verdedigen waardoor niet veel kansen werden weggegeven. Het was Brendan Shinnimin die toch een gaatje wist te vinden en Lakers op 0-1 zette. Op het einde van het eerste bedrijf kreeg een speler van Växjö een tijdstraf waardoor het in de tweede periode in ondertal moest starten. Nog voordat het publiek in Luleå alle hotdogs en popcorn naar binnen had kunnen werken en weer had plaatsgenomen op de tribunes werd de tweede goal van de middag gescoord. Shorthanded! 0-2 voor de gasten door Linus Fröberg. In de dezelfde tijdstraf wist Luleå zelf ook nog via Robin Kovacs te scoren: 1-2.

Joel Persson - Växjö Lakers
Joel Persson – Växjö Lakers

Luleå had in de tweede periode het betere van het spel en wist via Karl Fabricius de gelijkmaker te scoren. Ook in de laatste periode was de thuisploeg degene die de meeste druk wist te zetten. Het was echter Edmonton Oilers-prospect Joel Persson die op een powerplay de winnende goal scoorde voor Växjö Lakers. Na zes verlieswedstrijd buiten Växjö nu eindelijk weer eens winst voor de Lakers in een uitwedstrijd.

Luleå staat nog steeds op een tweede plaats maar zal beter moeten gaan presteren. Over de laatste vijf wedstrijden berekend zijn zij (samen met Färjestad) het slechtste team in de SHL met vier punten uit vijf wedstrijden.

Na de winst op Växjö vorige week heeft Djurgården de weg omhoog nog niet gevonden. In Mora werd tegen de nummer dertien van de ranglijst met 5-3 verloren van de plaatselijke IK. Grote mannen bij Mora IK waren Andrew Rowe, die een hattrick scoorde, en Matthias Bromé die de andere twee goals voor zijn rekening nam. Spencer Abbott liet ook van zich spreken door drie assist te geven. Voor Mora betekende dit de derde winst in de laatste vijf wedstrijden. Tweemaal werd daarbij DIF verslagen.

Andrew Rowe - Mora IK -- Simon Hastegård-Bildbyrån
Andrew Rowe – Mora IK — (Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån)

Djurgården heeft in de laatste tien wedstrijden (2-2-2-4) slechts twaalf punten behaald. Alleen Timrå doet het slechter met negen behaalde punten.

Timrå zorgt weer voor spektakel

Timrå is overigens wel hét team van de verrassende wendingen! Vorige week schreef Face-off.nl al over de wedstrijden van TIK. Bij de ene kwam de ploeg in de allerlaatste seconde op gelijke hoogte waarna het in de, wederom, allerlaatste seconde van de verlenging de winnende goal scoorde. In de andere wedstrijd werd de gelijkmaker 76 seconden voor het einde van de reguliere tijd binnengeschoten waarna de winnende goal werd gescoord met nog dertien seconden te gaan in overtime. Ook zaterdag was de ploeg verantwoordelijk voor een zinderende wending in de wedstrijd. Frölanda Indians kwam in het eigen Scandinavium op 4-2 na anderhalve minuut in de derde periode. Als koploper zou je dan de wedstrijd tegen de laatste in het klassement uit moeten kunnen spelen. Niet deze keer. Met nog 14:14 op de klok werd het 4-3. Met nog 13:13 op de klok (61 seconden later dus) stond Timrå voor met 4-5. Johan Persson, Henrik Törnqvist en Vilmos Gallo scoorden de drie goals.
Indians, Scandinavium, Gothenburg was in shock en wist niet meer terug te komen.

Ook Örebro, de derde van onder op de ranglijst wist verrassend te winnen. In Malmö kwamen de Redhawks twee keer op voorsprong (1-0 en 2-1) maar het was Aaron Palhusaj die zijn team op sleeptouw nam met een goal en assist en de 2-3 overwinning binnenhaalde voor Örebro.

Doordat ook Rögle (1-4 tegen Brynäs) en Skellefteå (4-2  tegen Färjestad) hun wedstrijden wonnen, behaalden de vijf laagst geplaatste teams allemaal een overwinning dit weekend. De top-drie van het klassement moesten alle drie een nederlaag incasseren.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Frölunda HC 31 53 81:75 (6)
2 Luleå HF 30 52 80:66 (14)
3 Färjestad BK 30 51 83:71 (12)
4 Linköping HC 30 51 83:73 (10)
5 Växjö Lakers HC 30 50 69:63 (6)
6 IF Malmö Redhawks 30 49 72:68 (4)
7 Brynäs IF 30 47 70:77 (-7)
8 HV 71 30 46 72:66 (6)
9 Djurgårdens IF 29 45 85:69 (16)
10 Rögle BK 30 45 68:73 (-5)
11 Skellefteå AIK 30 43 81:76 (5)
12 Örebro HK 30 34 75:87 (-12)
13 Mora IK 30 32 69:96 (-27)
14 Timrå IK 30 32 68:96 (-28)

 

Previous Hijs mag bekertitel in eigen huis verdedigen
Next Eaters wint makkelijk, Belgische topploegen worstelen kort met tegenstand