Twee SHL-talenten scoren hun eerste goal, Visby/Roma begint AllEttan met verlies


Face-Off IJshockey SHL

Een druk programma in de SHL met drie speelronden tussen Kerst en Nieuwjaar, waarbij jonge talenten voor het eerst scoren. Visby/Roma speelde de eerste twee wedstrijden in de AllEttan Södra. Barend Hoogteijling houdt je op de hoogte en had na de zondagwedstrijd nog even contact met Martijn Oosterwijk.

Laatste vier in klassement winnen op tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag was een topdag voor de vier ploegen die onderin het klassement staan. Alle vier wonnen immers! HV71 steeg zelfs een plaatsje, naar de tiende plek dankzij een 0-2 overwinning op Djurgården. De thuisploeg had een duidelijk overwicht, Jonas Gunnarsson was echt onklopbaar. Alle 41 schoten op doel werden door hem gestopt. Ook Mora IK had de overwinning te danken aan zijn goalie. Janne Juvonen, die eerder dit seizoen overkwam van HC Innsbruck (EBEL), stopte maar liefst 51 schoten in de 3-1 overwinning op Skellefteå.

Janne Juvonen - Mora IK
Janne Juvonen – Mora IK – (Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån)

Ook Örebro HK wist de winst te pakken. Rögle BK werd met 5-3 verslagen. De spectaculairste winst van de dag kwam op naam van Timrå IK.

Timrå wint op sensationele wijze

Tegen Brynäs IF kwam Timrå al na één minuut op voorsprong via Anton Wedin (zijn twaalfde treffer van het seizoen). In het begin van de tweede periode kwam BIF op gelijke hoogte en na vijftig minuten zelfs op voorsprong. Het leek de zeventiende verliespartij voor Timrå te gaan worden dit seizoen. Tot in de allerlaatste seconde voor het einde Johannes Kinnvall de 2-2 scoorde!
Vijf minuten overtime. En wat is dan het beste moment om te scoren voor een extra dramatisch einde? Inderdaad in de allerlaatste seconde. Rickard Palmberg werkte de puck achter David Rautio in het net: Timrå – Brynas 3-2 (OT).

De winnende goal van Rickard Palmberg tegen Brynäs:

Verlies Luleå

Koploper Luleå deed iets dat het sinds september al niet meer had gedaan; twee achtereenvolgende wedstrijden verliezen. Het was daarmee ook het derde verlies in de laatste vijf wedstrijden. Na Malmö Redhawks was nu Frölunda Indians te sterk (5-3). De voorheen zo solide verdediging van Luleå werd in de laatste twee wedstrijden negen keer geklopt. Niklas Rubin moest in Malmö het keeperswerk tijdens  de wedstrijd overnemen van Joel Lassinantti. In Gotheburg was het Lassinantti die tijdens de wedstrijd Rubin verving. De voorgaande 25 wedstrijden werden slechts 48 tegengoals geïncasseerd.

En op vrijdag werd de gifbeker voor Luleå nog verder leeggedronken. Hekkensluiter Timrå wist na de winst tegen Brynäs opnieuw te winnen. Wederom gebeurde dat in overtime. Nu werd de verlenging niet in de allerlaatste seconde afgedwongen. Anderhalve minuut voor het einde van de reguliere tijd, door Palmberg. De winnende treffer was wel weer op het randje van het eindsignaal. Op 4:47 in overtime scoorde Wedin de winnende treffer.

16-jarig talent scoort voor Frölunda

Na de winst op Luleå eerder deze week boekte Frölunda Indians op vrijdag de vierde achtereenvolgende winst. Skellefteå werd met 3-5 aan de zegekar gebonden. Het pas 16-jarige supertalent Lucas Raymond scoorde zijn eerste SHL-doelpunt. Veteraan Joel Lundqvist liet zien dat hij ook nog prima meekan en scoorde twee goals voor de ploeg uit Gothenburg.

Overtime voor Rögle? Leon Bristedt!

Zondag kwam er een einde aan de zegereeks van Indians. Raymond scoorde in de wedstrijd tegen Rögle nog wel zijn tweede SHL-goal maar dat was niet genoeg. Na zestig minuten was de stand 2-2. Beide ploegen dus in ieder geval één punt. Genoeg voor Frölunda om als koploper het nieuwe jaar in te gaan. De laatste wedstrijd van het jaar werd echter niet winnend afgesloten. In overtime was het Leon Bristedt die de winnende goal scoorde voor Rögle.

Vrijdag had Bristedt, in overtime, ook al de winnende goal tegen Djurgården gescoord (2-1 OT). Voor de ploeg uit Stockholm was dit de derde verliespartij op rij en de zevende achtereenvolgende wedstrijd waar met punten werd gemorst. De ploeg was de competitie erg sterk begonnen maar zit nu in een negatieve ‘flow’. Zondag werd er voor de eerste keer sinds 24 november weer binnen de zestig minuten de volle winst behaald. Växjö Lakers moest met 4-2 het onderspit delven. Twee minuten voor tijd zag het daar nog niet naar uit want toen stond er nog een 2-2 tussenstand op het scorebord. Dick Axelsson scoorde met nog 79 seconden te gaan de 3-2 waarna Jakob Lilja via een empty-netter de 4-2 scoorde.

Linköping onopvallend goed

Een ploeg die het goed doet dit seizoen is Linköping. De ploeg valt niet echt op met verrassende uitslagen maar speelt, nadat het in oktober/november, zes wedstrijden achter elkaar had verloren nu veel meer goede wedstrijden. Ster-speler Broc Little is terug na een aantal weken blessureleed. De Canadese veteraan Derek Roy heeft zijn taak prima overgenomen en is momenteel topscorer van het team dat deze week drie keer wist te winnen.

Nog een scorend talent!

Buiten Raymond was er dit weekend nog een talent dat zijn eerste SHL-goal scoorde. Victor Söderström werd niet geselecteerd voor de WK U20 en kon dus voor Brynäs zijn wedstrijden blijven spelen. Tegen Örebro liet de 17-jarige verdediger zien dat hij een vernietigend schot heeft.

Frölunda, Linköping en HV71 sluiten 2018 goed af

Buiten koploper Frölunda en Linköping is er nog een ploeg dat het de laatste wedstrijden goed doet. HV71 heeft sinds de coach wissel zes van de negen wedstrijden gewonnen. Het staat in punten gelijk met Djurgården. De ploeg uit Stockholm lijkt echter in de lift naar beneden te zitten met zeven punten uit de laatste vijf wedstrijden. Terwijl de ploeg uit Jönköping uit de laatste vijf wedstrijden dertien punten behaalde. De nieuwe coach van HV, Stephan Lundh, heeft erg veel vertrouwen in goalie Gunnarsson en dat werkt kennelijk goed. Gunnarsson, die woensdag al uitblonk, wist zondag 36 van de 37 schoten op doel te stoppen in de 1-3 overwinning tegen Örebro.

De stand in de SHL per 31 december 2018:

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Frölunda HC 30 53 77:70 (7)
2 Luleå HF 29 52 78:63 (15)
3 Färjestad BK 29 51 81:67 (14)
4 Linköping HC 29 49 79:70 (9)
5 IF Malmö Redhawks 29 49 70:65 (5)
6 Växjö Lakers HC 29 47 66:61 (5)
7 Brynäs IF 29 47 69:73 (-4)
8 Djurgårdens IF 28 45 82:64 (18)
9 HV 71 29 45 69:62 (7)
10 Rögle BK 29 42 64:72 (-8)
11 Skellefteå AIK 29 40 77:74 (3)
12 Örebro HK 29 31 72:85 (-13)
13 Mora IK 29 29 64:93 (-29)
14 Timrå IK 29 29 63:92 (-29)

Visby/Roma verliest eerste twee wedstrijden in AllEttan

Vrijdag begon de AllEttan voor Visby/Roma tegen Huddinge. Daniel Marmenlind was de startende goalie en moest twee pucks uit het net vissen. In een goede en vermakelijke wedstrijd kwamen de gasten in de tweede periode op 0-1. Met nog iets meer dan vier minuten in de reguliere tijd scoorde Zane Jones de gelijkmaker voor de eilandbewoners. Twaalf seconde voor tijd was het echter de ploeg uit Stockholm die de volle drie punten mee naar huis nam (1-2).

Zane Jones - Visby/Roma HK
Zane Jones – Visby/Roma HK

Zondag mocht Martijn Oosterwijk in de uitwedstrijd tegen Tranås het doel van Visby/Roma verdedigen. Tranås had vrijdag de uitwedstrijd tegen mede-favoriet Vimmerby indrukwekkend gewonnen met 2-3.

De wedstrijd op zondag was voor beide teams weer een top-wedstrijd met in de eerste periode intens en fysiek spel, waarin VRH via Carl Ericson op 0-1 kwam via een powerplay-goal. In het middenstuk werd door beide ploeg wat gas teruggenomen. Tranås maakte op powerplay wel de gelijkmaker.

De derde periode was, volgens Visby/Roma coach Mike Beharell, erg goed en misschien wel de beste die de ploeg heeft gespeeld. VRH ging fel van start en creëerde kansen, die echter niet werden benut. Trånas kan weer scoren in de powerplay. De Gotlanders gaan voor de gelijkmaker maar dan wordt Oosterwijk voor de derde keer gepasseerd (3-1).

Martijn Oosterwijk geniet

Een puck van de zijkant die bij een vrijstaande speler van Tranås terecht komt. Oosterwijk redt op het schot, maar de rebound is hem teveel. Coach Beharrell in HelaGotand.se: “Ongelooflijk slecht dat die speler zo vrij stond! Marty (Oosterwijk) maakt een prima redding maar de puck komt net achter hem terecht. Zij zijn dan sneller met de rebound dan wij.”

Ondanks de twee verlies wedstrijd is de coach positief. “We hebben zes goede periodes gespeeld maar nog niet de punten gekregen die we misschien wel hadden verdiend. De derde periode vandaag was, ironisch genoeg, echt heel goed ondanks dat we die met 2-0 verliezen.” Over de matige productie (twee goals in twee wedstrijden) maakt hij zich niet druk: “Er komen nog veel meer wedstrijden. Het is nu moeilijk om te scoren, maar dat komt wel goed.”

Oosterwijk gaf na de wedstrijd aan niet helemaal ontevreden te zijn: “Helaas konden we 2018 niet afsluiten met winst. Ik heb wel heerlijk gespeeld. Het voelt bijna aan als playoffs! Hard en snel ijshockey. Heerlijk! Natuurlijk is het heel zuur dat we hebben verloren. We hebben goed gespeeld tegen het team dat tweede werd in Västra. We moeten uiteraard wel punten gaan pakken. Maar dat gaat goed komen, we spelen goed.”

De stand in de AllEttan Södra per 31 december 2018:

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Tranås AIF 2 6 6:3 (3)
2 Kristianstads IK 2 4 7:5 (2)
3 Kallinge-Ronneby IF 2 4 7:7 (0)
4 IF Troja/Ljungby 2 4 6:6 (0)
5 Hanhals IF 2 3 11:4 (7)
6 Vimmerby HC 2 3 5:3 (2)
7 Mariestad BoIS HC 2 3 6:5 (1)
8 Huddinge IK 2 3 2:4 (-2)
9 Visby/Roma HK 2 0 2:5 (-3)
10 Grums IK 2 0 1:11 (-10)

 

Previous Slowakije walst over Kazachstan heen, Rusland verslaat een lastig Zwitserland
Next Augsburg verplettert Schwenningen, Mannheim zit weer in de winning mood