Tampa Bay Lightning en Toronto Maple Leafs fier aan kop in de league

Atlantic Division: Tampa Bay en Toronto nemen afstand

Boston Bruins weet weer eens te winnen

Zondag 23 december stond er voor de Boston Bruins de tweede wedstrijd in de back-to-back serie dit weekend.
Na de geweldige overwinning op Nashville Predators, reisden ze nu naar Carolina.
Ondanks twee vroege doelpunten in de eerste periode van Ryan Donato en Steven Kampfer, wist Boston er niet met de overwinning vandoor te gaan. Mede door twee short-handed goals door Sebastian Aho en Teuvo Teravainen  (die beiden twee keer het net wisten te vinden) won Carolina dat in de groene Hartford Whalers outfit speelde met 5-3.

Donderdag 27 december stond de eerste wedstrijd na de kerst-break op het programma voor de Bruins.
In het eigen TD Garden ontving Boston de New Jersey Devils. Het werd opnieuw een frustrerende wedstrijd voor de mannen van Bruce Cassidy. Nadat hij vorige week tegen de Maple Leafs zijn debuut had gemaakt, begon rookie goalie Mackenzie Blackwood in het net van de Devils. Het werd een avond die hij nog lang zal blijven herinneren, met 40 saves was hij de grote man voor de Devils.
25 seconden in de eerste periode kwamen de bezoekers al op voorsprong door Damon Severson.
Kyle Palmieri zorgde voor een 2-0 tussenstand na de eerste periode, Boston Kwam na vier minuten terug in de wedstrijd door een goede goal van Chris Wagner.
Hierna liep New Jersey uit naar 4-1 in de derde periode, Patrice Bergeron maakte nog wel de 4-2.
Maar de eindstand werd bepaald door Blake Coleman, die zijn tweede van de avond maakte met een PPG. De wedstrijd eindigde in een 5-2 verlies voor de Bruins.

Zaterdagavond ging Boston op bezoek bij directe concurrent Buffalo Sabres.

Het werd een prima partij van beide kanten.

In de negende minuut van de eerste periode bracht Noel Acciari van Boston de teams op gelijke hoogte, nadat Marco Scandella de thuisploeg in de vijfde minuut op voorsprong had geschoten. Dat het momenteel iets minder goed met Boston gaat, bleek wel uit het feit dat Johan Larsson in de tweede periode de Sabres shorthanded opnieuw op voorsprong schoot.

De teams kregen goede kansen om te scoren. Met nog drie minuten op de klok in de derde periode, leek Buffalo de overwinning over de streep te kunnen trekken. Maar Jake deBrusk wist toch nog de 2-2 tijdens de powerplay te maken, waarna OT de beslissing moest brengen.

Met nog iets meer dan 1 minuut te gaan in OT pakte Boston toch nog de twee punten door Sean Kuraly.

Montreal Canadians roadtrip

Vrijdag 28 december op bezoek in Miami om tegen Florida Panthers te spelen. Goalie Antti Niemi was goed voor 23 reddingen en Tomas Tatar scoorde twee goals waaronder de winnende in een 5-3 overwinning.

Zaterdag 29 december werd er wederom vijf keer gescoord. Dit keer tegen Tampa Bay Lightning. Het was niet genoeg voor de winst want men mocht zelf zes keer de puck uit het doel halen. Andrew Shaw wist twee maal te scoren voor Montreal.

Detroit Red Wings verliest de hele week

Zondag 23 december op bezoek bijToronto Maple Leafs leverde een 5-4 verlies op.  Detroit kwam met 3-1 voor maar Toronto wist dit gelijk te trekken. In de derde periode kwam Detroit weer op voorsprong en wederom kwam Toronto terug en wist Toronto hierna het momentum vast te houden om in de de verlenging de winnende te scoren.

Donderdag 27 december in Pittsburgh tegen de plaatselijke Penguins. Ondanks goals van Dylan Larkin en Andreas Athanasiou werd er met 5-2 verloren en kwam de overwinning nooit in zicht voor Detroit.

Op zaterdag 29 december stond de uitwedstrijd tegen Dallas Stars op het programma. Een slechte wedstrijd van Detroit kant leverde een 5-1 verlies op. Dylan Larkin wist de laatste goal van de wedstrijd te scoren in de derde periode.

Buffalo Sabres zwaar kerstdiner breekt op

Na de kerst op donderdag 27 december op bezoek bij St. Louis Blues. Deze wedstrijd leverde niets meer op dan een goal van Jack Eichel er werd met 4-1 verloren.

Op zaterdag 29 december kwam Boston Bruins op bezoek. Deze divisie kraker werd beslist in de verlenging in het nadeel van Buffalo. Marco Scandella en Johan Larsson wisten te scoren voor Buffalo.

Florida Panthers  drie wedstrijden twee keer winst

Op bezoek bij Chicago Blackhawks op zondag 23 december. Deze wedstrijd eindigde in een ruime 6-3 zege voor Florida. Jayce Hawryluk wist zijn eerste twee NHL goals te scoren en haf hier een groot aandeel voor de winst mee.

Vrijdag 28 december kwam Montreal Canadians op bezoek. Een 5-3 verlies was het resultaat voor Florida. Een twee goals achterstand kon nog weg gewerkt worden maar daarna volgden weer twee tegen goals die het verlies inluidde.

Zaterdag 29 december was het de beurt aan Philadelphia Flyers om op bezoek te komen. Goals van Mike Hoffman en Jonathan Huberdeau waren voldoende om een achterstand om te buigen in een voorsprong. Deze werd vast gehouden wat een 2-1 winst opleverde.

Ottawa senators verliezen twee maal na de kerst

Ottawa kwam deze week pas op vrijdag 28 december voor het eerst in actie. Een uit wedstrijd bij New York Islanders. Dit werd geen succes, een 6-3 verlies viel Ottawa ten deel. Ottawa kwam twee keer in de wedstrijd op een twee goals voorsprong, maar na vier tegen goals in de derde periode was het pleit beslecht.

Op zaterdag 29 december kwam Washington Capitals op bezoek. De bezoekers namen een 3-0 voorsprong. Dit was voor Ottawa niet meer in te halen. Ze kwamen niet verder dan 3-2.

Tampa Bay Lightning op eenzame hoogte

Donderdag 27 december stond voor de lijstaanvoerders de pittige wedstrijd tegen de Philadelphia Flyers op het programma. De verwachtingen waren hooggespannen voor beide teams, waar aan het einde van de wedstrijd Steven Stamkos en Nikita Kucherov beiden goed waren voor vier punten.
Ondanks dat de Flyers in de eerste periode brutaal de leiding namen, eindigde de periode met een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg. Philadelphia kwam in de tweede periode nog wel op 2-2 , maar het antwoord van Tampa duurde niet lang, en in no-time liep Tampa (mede door twee doelpunten van Captain Steven Stamkos ) uit naar een 5-2 voorsprong. De wedstrijd leek gespeeld, toch kwamen de bezoekers ijzersterk uit de kleedkamer aan het begin van de derde periode. In de tweede minuut scoorde Dale Weise de 3-5 en nog geen twee minuten later was de spanning in de wedstrijd helemaal terug na de goal van Robert Hagg. In de negende minuut maakte Ivan Provorov de comeback compleet met een wristshot die in de rechterbovenhoek verdween.
Er werd door beide teams niet meer gescoord, waardoor OT de beslissing moest brengen.
Vijftien seconden in overtime ontfutselde Anthony Cirelli de puck in het aanval vak, en speelde hij met een backhandpass de puck naar Alex Killorn die tijd had om een hoek uit te zoeken en te scoren.

Vrijdagavond speelde Toronto de eerste van een back-to-back programma. In Columbus stond de topper tegen de Blue Jackets op de agenda.

Het werd een gelijk opgaande wedstrijd , waarin John Tavares twee maal het net wist te vinden, en waar back-up goalie Gareth Sparks aan de wedstrijd begon.Na ruim twee minuten in de eerste periode, scoorde Tavares tijdens de powerplay.

Nick Foligno maakte twee minuten later de gelijkmaker. In de 18e minuut werd het 2-1 door opnieuw Tavares. Halverwege de tweede periode werd het 3-1 door Mitchell MarnerFrederik Gauthier scoorde na een prachtige pass van Lindholm de 4-1 in de derde periode. In de slotfase was het Artemi Panarin die een snoeihard schot achter de goed spelende Sparks binnen knalde. De eindstand is 4-2 voor de Leafs.

Zaterdagavond stond de eerste ontmoeting van John Tavares tegen zijn oude ploeg op de kalender. New York Islanders kwam op bezoek bij de Leafs, die eerder die dag een enorme domper kregen, goalie Frederik Andersen is geblesseerd, dus stond in de tweede wedstrijd in evenzoveel dagen opnieuw Gareth Sparks op goal. Het werd een frustrerende avond voor de thuisploeg, waarin goalie Robin Lehner alle 36 schoten wist te stoppen, en Matthew Barzal het net driemaal wist te vinden. Valltri Fillpula opende de scoren in de eerste periode, waarna het in de tweede periode de Barzal-show werd. In de derde periode wisten de Leafs de kansen opnieuw niet te benutten. Eindstand 4-0 voor New York Islanders.