Het WK U20, Calder Trophy, CHL en de halve finales in de beker


De Champions Hockey League. De toeschouwers aantallen vallen behoorlijk tegen, als je die afzet tegen wedstrijden van dezelfde teams in de eigen competitie. Zelfs in Rouen zat het stadion maar driekwart vol toen de kampioen van vorig jaar, Kärpät Oulo, op bezoek kwam. In Finland en vooral Zweden is het duidelijk een competitie op een tweede plan voor de teams. (Er gaan in Zweden stemmen op om een nationale bekercompetitie op te zetten en uit de CHL te stappen.) In de midden Europese landen (met name Zwitserland) wordt het toernooi wel gezien als belangrijke competitie. Heeft de Champions Hockey League toekomst?

Cor: Als de Zweden eruit willen zou ik zeggen, toedeledoki als CHL, en dan haal je gewoon een ander land binnen die mee kunnen gaan doen. Er zijn nog genoeg landen vanuit de vroegere Sovjetrepublieken die mee kunnen draaien. Ja, er is toekomst maar de wedstrijden zijn meestal doordeweeks omdat er in het weekend op lokaal niveau competitie gespeeld wordt. En overal zit er minder publiek als het niet in het weekend plaatsvindt. Doet Köln bijvoorbeeld mee zitten er gewoon 10.000 man. Die twee Red Bull teams die nu in de halve finale staan trekken in hun eigen competitie ook niet veel toeschouwers.

Christian Pierre: Het Europese verhaal is er eentje van vallen en opstaan. De voorganger(s) van deze competitie kenden ook een wisselend succes. Het idee is goed, maar dergelijke liga’s hebben tijd nodig om echt voet aan de grond te krijgen. Er haken altijd teams af, maar er staan ook wel andere teams klaar om dat gat te vullen. Time will tell.

Cindy: Ik denk niet dat Zweden enkel door een laag toeschouwersaantal uit de CHL moet stappen. Een competitie kan en moet groeien. Stappen landen eruit, geven ze de competitie nog geeneens kans om zich optimaal te ontwikkelen. De toekomst van de CHL ligt in de handen van de deelnemers. Als alleen Zweden eruit stapt, zou dat geen ramp zijn. Is er een domino-effect, dan valt de CHL uit elkaar.

Jonathan: Natuurlijk heeft de CHL gewoon nog toekomst, ook als de Zweden er uit stappen. Het is een ambitieuze league en over het algemeen best populair. Er zijn voor zover bekend best veel andere landen en teams die bij regelmaat overwegen om zich bij de CHL te voegen, maar dit op een lange termijnbaan plaatsen in verband met het financiële plaatje. Bij een vertrek van Zweden wordt het gat wel weer snel opgevuld, daar twijfel ik niet aan.

Previous Düsseldorf en Augsburg nu de directe achtervolgers van Mannheim
Next Bittere pil UNIS Flyers Heerenveen; Thialf blijft gesloten