Sluiting Thialf, Daniel Sprong, Seattle in NHL en Nylander’s contract


Daniel Sprong Anaheim Ducks
Fotobewerking Tom de Groot, Face-Off

Vorige week werd de transfer van Daniel Sprong naar Anaheim Ducks besproken. Nu vier wedstrijden een goal en shootout goal verder na zijn debuut: Zijn je gedachten veranderd over deze transfer?

Tom: Mijn gedachten over deze trade zijn precies hetzelfde als eerst: prima trade! Daniel krijgt bij Anaheim in de eerste wedstrijden al zoveel meer tijd op het ijs in een line die bij zijn stijl past. Ik kan mij voorstellen dat de goal in zijn debuut voor de Ducks ook wel heel lekker was om een uitgebluste periode in Pittsburgh achter zich te laten.

Rowdy: Die zijn enorm veranderd. Als je me voor de trade had gevraagd bij welk team Sprong goed zou passen, had ik Anaheim heel laag op mijn lijstje staan. De coach Randy Carlyle hanteert een wat ouderwetse speelstijl en houdt normaal gesproken van ervaren spelers. Daarnaast leunt hij bizar veel op goalie Jonathan Gibson, een van de beste goalies ter wereld. Ook had ik niet verwacht dat Carlyle Sprong de voorkeur zou geven boven de Tsjechische winger Ondrej Kase. Kase is ook jong en heeft het tot nu toe al verdienstelijk gedaan. Maar ik ben enorm blij dat ik er naast zit, want Carlyle lijkt juist volop vertrouwen te hebben in de Nederlander. Nick Ritchie en Adam Henrique zijn beiden niet snel, maar wel slim. Ook zijn ze verdedigend al wat verder dan Sprong, iets wat druk wegneemt voor hem. Ik hoop echt dat dit zo doorgaat. Als Sprong zo blijft spelen en deze kansen blijft krijgen (zoals op de eerste powerplay), dan heb ik ook al het vertrouwen dat dit voor een langere tijd is.

Ed: Nee, totaal niet. Bij Pittsburgh hadden ze de spelers niet om hem in zijn kracht neer te zetten. Plus dat hij een stel absolute toppers voor zich moest dulden. Bij Anaheim speelt hij ten minste. Hij krijgt ijstijd. Hij krijgt vertrouwen én hij mag fouten maken zonder dat het consequenties heeft. Zijn spel kenmerkt zich door twee zaken: het is een pure aanvaller en hij is defensief ietsjes minder. Doet me denken aan een speler als Alex Ovechkin. Niet dat ik Sprong (nu al) op dezelfde voet zet, maar Ovechkin was jaren lang alleen maar bezig met doelpunten maken. Niks anders. Sprong moest aan ijstijd komen en dat vindt hij bij Anaheim. De eerste geluiden vanuit Californië zijn goed: goede klik met zijn teamgenoten, de coaching op het ijs is opbouwend in plaats van afzeikend en hij heeft weer plezier. Het werkt twee kanten op: Sprong paste niet bij Pittsburgh en kwam tekort in de huidige selectie vol kanonnen, maar om nou te zeggen dat hij heel veel échte kansen heeft gehad? Ook niet. Dus is dit het beste voor beide partijen. Next chapter!

Tim: Nee. Beide partijen waren toe aan een ‘change of scenery’. Vanaf het begin ben ik er zeker van geweest dat dit is wat hij nodig heeft. Ik moet zeggen dat hij geen onuitwisbare indruk maakt en nog steeds dezelfde slordigheden vertoont als bij Pittsburgh. Het grote verschil is dat hij in Anaheim de ijstijd krijgt om zich te ontwikkelen en een stempel te drukken. Tijd is het devies in mijn ogen.

Previous 'Woensdag meer duidelijkheid voor Flyers inzake Thialf'
Next Pilsen, Frölunda, Salzburg en München naar halve finales CHL