Herentals blijft aan kop na winst in topper, Heerenveen doet goede zaken


Face-Off IJshockey BeNe League

Drie duels in de BeNe League op de zondag. Daarin versloeg Herentals in overtime Geleen op Glanerbrook en deden Heerenveen en Luik uitstekende zaken. Ed Versteeve blikt terug.

MICROZ EATERS GELEEN – ERA RENOMAR HYC 4-5 OT

17 uur na thuiskomst uit Zoetermeer trad Geleen op de eigen Glanerbrook aan tegen koploper ERA Renomar Herentals. De Limburgers waren gebrand om beter voor de dag te komen dan in Zoetermeer en Herentals wilde de koppositie niet kwijt. De bezoekers schoten uit de startblokken, want voordat iemand ook maar het stoeltje warm had gekregen op de tribune legde Mitch Morgan de 0-1 al binnen. Geleen antwoordde direct via Matt Beer en nam het initiatief over. Beide ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe en stapten met 1-1 de eerste pauze in.

Microz Eaters Geleen Herentals IJshockey
Foto: Kurt Tops

Ook in de tweede doorgang lag het initiatief bij de gastheren en ook dit keer vielen er twee snelle treffers. Nadat Nick Verschuren Geleen op voorsprong zette, antwoordde Herentals een kleine 30 tellen later opnieuw via Mitch Morgan. Vlak voor de zoemer liet Verschuren het thuispubliek opnieuw juichen door de 3-2 binnen te schieten. In het slotstuk zette Verschuren met zijn derde treffer Geleen zelfs op 4-2. We speelden amper een minuut in periode drie. Kansen waren er genoeg voor de Limburgers om afstand te nemen, ook in overtal, maar het vergat het duel in het slot te gooien. En dat moet je niet doen tegen het Herentals van dit seizoen, want het herbergt spelers die eigenhandig een duel kunnen beslissen of kunnen kantelen. Preston Shupe verschalkte goalie Delil twee maal en bracht de stand weer op 4-4. Waar Verschuren een hattrick noteerde voor Geleen, maakte Shupe deze compleet voor Herentals. Hij zorgde halverwege de overtime voor de beslissende treffer in de topper van de avond, waarmee Herentals aan de kop van de ranglijst bleef staan.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – UNIS FLYERS HEERENVEEN 2-7

In de kielzog van alles en iedereen is Heerenveen op dit moment de ploeg met de minste verliespunten. Na de zege in eigen hal op Chiefs Leuven, maakte de ploeg het ‘All Belgian weekend’ compleet met een zege in Mechelen.

De Friezen hadden er wel lang voor nodig om de Sharks op de knieën te krijgen. Net als gisteren nam de opponent brutaal de leiding toen Jakob Huyghe de score namens Mechelen opende. Een minuut later was de schade hersteld via Marc Nijland. Een exacte kopie van het duel van zaterdag. Nadat Ronald Wurm er na 25 minuten spelen 1-2 van maakte, barstte het spektakel in de slotperiode pas goed los. Adam Bezak tilde de marge naar drie, waarna Aivaras Bendzius zijn eerste treffer in Mechelse dienst maakte. Mechelen probeerde het wel, maar kwam niet langszij en daar maakten de Friezen in de laatste vijf minuten gretig gebruik van. Tony Demelinne (2x), Marco Postma en Adam Bezak tilden de stand naar een riante 2-7 zege. Voor Mechelen was het de wonden likken, al kan men zeggen dat er progressie geboekt is na drie maal een topploeg op rij te hebben ontmoet.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – LUIK BULLDOGS 3-16

Ook de Bulldogs uit Luik vinden we bovenin het klassement terug. De Waalse brigade nam het op tegen Trappers Toekomstteam, in een duel dat na één minuut al gespeeld was. Toen hadden Cheyne Metheson en Alexandre Bremer de puck al achter goalie Van den Hout liggen. Tien minuten later stond er al 0-7 op het bord, waarbij Matheson zijn hattrick al te pakken had. Nog voor de eerste dweil was het al 0-10, waarna Luik de voet van het gaspedaal afhaalde in het restant van de wedstrijd. Uiteindelijk sloten de ploegen af op 3-16, waarmee de punten zonder al te veel moeite in de Luikse bus meegingen naar het Médiacité.

STAND

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 ERA Renomar Herentals 8 5 1 2 0 19 +31
2 Luik Bulldogs 8 5 1 1 1 18 +19
3 Unis Flyers Heerenveen 6 4 0 1 1 15 +19
4 AHOUD Devils Nijmegen 7 5 2 0 0 15 +28
5 Microz Eaters Geleen 7 4 1 1 1 15 +10
6 CAIROX Hijs Hokij 4 2 0 0 2 8 +22
7 Chiefs Leuven 8 2 5 1 0 8 -12
8 Mechelen Golden Sharks 9 2 7 0 0 6 -51
9 Zoetermeer Panters 4 1 2 0 1 4 -5
10 Trappers Toekomstteam 4 1 3 0 0 3 -17
11 Amsterdam Tigers 6 1 5 0 0 3 -19
12 Antwerp Phantoms 5 0 5 0 0 0 -25
Previous Tilburg Trappers deelt pak slaag uit in Rostock
Next Hele week toekijken betekent nieuw dieptepunt voor Daniel Sprong