Hele week toekijken betekent nieuw dieptepunt voor Daniel Sprong


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week blikken wij weer terug op de verrichtingen van Daniel Sprong. Op dit moment speelt hij in de NHL bij Pittsburgh Penguins. De laatste weken komt hij echter heel weinig in actie. Deze week moest hij zelfs helemaal vanaf de tribune toezien!

Penguins zakken weg

De week van de Penguins begon goed op dinsdag in Winnipeg. Vroeg in het duel had Brandon Tanev de Jets nog shorthanded op 1-0 gebracht, maar Sidney Crosby trok nog voor het einde van de eerste periode de stand gelijk. Via Mark Scheifele pakte Winnipeg tot twee keer toe de voorsprong, waardoor het na veertig minuten 3-2 was in het voordeel van de thuisploeg. Een goal van Derek Grant, die Jets-goalie Connor Hellebuyck nooit door had mogen laten, veranderde alles. De Pens kwamen gelijk en gingen er ook overheen. Zach Aston-Reese scoorde van dichtbij, waardoor de Penguins met een 3-4 zege het vliegtuig opzochten.

Woensdag volgde een duel in Denver tegen Colorado. En dat betekent natuurlijk het duel tussen de twee helden van Cole Harbor, Nova Scotia. Precies, Sidney Crosby tegen Nathan MacKinnon. De Avs kwamen na iets meer dan elf minuten op voorsprong via Samuel Girard, en bouwden deze voorsprong verder uit in de tweede. Erik Johnson en Colin Wilson wisten allebei het net te vinden; 3-0 dus. Toen barste de Sidney Crosby-show los. Met twee goals laat in de tweede periode, en een goal vroeg in de derde, trok hij met een zuivere hattrick de score in een mum van tijd weer gelijk. De Avalanche kwamen deze dreun echter weer te boven toen. Captain Gabriel Landeskog schoot, maar ging via verdediger Juuso Riikola langs goalie Tristan Jarry; 4-3. Twee late treffers van resp. Nathan MacKinnon (empty-net) en Carl Söderberg hielpen de Penguins aan een 6-3 nederlaag.

Door naar de zaterdag, toen Philadelphia Flyers langskwam. Zowel de Penguins als de Flyers konden de punten goed gebruiken. En natuurlijk was het Sidney Crosby die het net wist te vinden. Na slechts 39 seconden opende hij de score in PPG Paints Arena, waardoor hij over drie duels maar liefst vijf goals heeft. De Flyers kwamen via Travis Konecny weer terug tot 1-1. Riley Sheahan gaf de Pens in de tweede opnieuw de voorsprong, maar dit keer bracht Claude Giroux Philly met een minuut alweer op gelijke hoogte. Binnen een minuut in de derde was het oud-Tilburg Trapper Dale Weise die de Flyers op 2-3 zette. De Penguins konden deze goal niet beantwoorden, waardoor de Flyers deze editie van de Battle of Pennsylvania wonnen. Het werd 2-4.

Uitzichtloze situatie

Deze week zonder speelminuten laat opnieuw zien dat de situatie in Pittsburgh momenteel uitzichtloos is voor Daniel Sprong. Het vertrouwen van coach Mike Sullivan lijkt zo goed als weg te zijn, en voor nu lijkt er geen reden te zijn waarom we hem volgende week weer zouden zien. We weten allemaal wat daarin allemaal een rol speelt. Sprong kan nou eenmaal niet goed uit de voeten in een verdedigende rol. De Penguins hebben geen andere mogelijke rol beschikbaar voor hem op dit moment. Ondertussen hebben spelers als Garrett Wilson, Zach Aston-Reese en Derek Grant zich wel bewezen, waardoor we deze spelers nu bijna elke wedstrijd in actie zien.

De statistieken van onze landgenoot blijven deze week natuurlijk onveranderd.

Kan Valentin Zykov een voorteken zijn?

Wellicht dat de naam Valentin Zykov voor sommigen bekend is. Hij is een 23-jarige Russische winger die vorig seizoen bij Charlotte Checkers speelde in de AHL, het tweede team van Carolina Hurricanes. Daar presteerde hij heel goed, met 33 goals en 21 assists in 63 duels. Ter vergelijking; Sprong had over 65 duels 32 goals en 33 assists verzameld. De prestaties verschilden dus niet heel erg.

Dit seizoen mocht Zykov bij de Hurricanes laten zien dat hij klaar was voor de NHL, want alles duidde erop dat hij dat was. Het liep allemaal anders. In dertien duels verzamelde hij drie assists en scoorde hij niet. Hij speelde per avond gemiddeld 9:54 minuten, niet ideaal voor zo’n jonge aanvallende winger. Het resultaat? Deze week werd hij op waivers geplaatst, en werd hij voor niks opgepikt door Edmonton Oilers. Daar krijgt hij nu dus een tweede kans.

De gelijkenissen met onze landgenoot zijn duidelijk aanwezig. De Hurricanes konden blijkbaar niks krijgen in ruil voor Zykov, en besloten hem dus gratis weg te doen via waivers. Het zou daarom heel goed kunnen dat dit ook het lot is voor Sprong, een jonge aanvallende winger die zich bewees in de AHL, maar in de NHL niet uit de verf komt. Blijkbaar is er momenteel nauwelijks interesse in dit soort spelers. En zeker na weer wedstrijden te hebben toegekeken, zou de waiver wire weleens de (enige) uitweg kunnen zijn voor de Amsterdammer.

Previous Herentals blijft aan kop na winst in topper, Heerenveen doet goede zaken
Next Luleå koploper SHL, Hamers en Dijkema scoren, Zweedse justitie klaagt speler aan voor check