Luleå koploper SHL, Hamers en Dijkema scoren, Zweedse justitie klaagt speler aan voor check


Face-Off IJshockey SHL

De stand van zaken in de SHL, de verrichtingen van de Nederlanders in Zweden en een speler die wordt aangeklaagd door de Zweedse justitie. Barend Hoogteijling blikt terug op een week ijshockey in Zweden.

Luleå blijft SHL aanvoeren

Ruim vierentwintigeneenhalf jaar. Zo lang heeft Rögle moeten wachten voordat het dinsdag  een uitwedstrijd in Gotenburg van Frölunda Indians wist te winnen. Iets meer dan een minuut voor tijd scoorde Daniel Zaar de 1-2 in Scandinavium. Daniel Zaar scoorde zo voor de tweede keer in een week de winnende goal. Eerder deed hij dat al tegen Linköping.

RBK is geen grote club, maar heeft het dit seizoen goed voor elkaar. Goalie Justin Pogge is prima in vorm en met Kodie Cullan heeft de ploeg een solide verdediger die ook aanvallend zijn mannetje staat.  Rögle is  het best presterende team in november maar sloot de maand met een nederlaag af. HV71 wist het team uit Ängelholm van scoren af te houden en wist zo voor het eerst in zes wedstrijden weer eens te winnen: 0-1.

Ook zaterdag wist de ploeg uit Jönköping te winnen. In de altijd boeiende Smålandse derby werd Växjö Lakers met 4-2 verslagen. Een goed begin van de nieuwe coach Stephan ‘Lillis’ Lundh die vorige week zondag het roer overnam, na de slechte seizoensstart van HV71.

Ook Linköping deed het de afgelopen week goed en maakte een sprong naar de derde plek. Na een sterke start van het seizoen, werd er in november heel wat minder gepresteerd. Sterspeler Broc Little is nog steeds geblesseerd (dat verklaart deels de terugval in november). Zaterdag werd Malmö verslagen met 4-3 en donderdag was koploper Luleå pas na shootouts de sterkste: 2-1.

Luleå is vooral als collectief een erg sterke ploeg. Verdedigend zit het bij het team uit Noord-Zweden goed. In 22 wedstrijden hebben ze 44 tegengoals moeten incasseren. Het minste aantal in de hele SHL. Goalie Joel Lassinantti heeft hier een groot aandeel in en staat in de top drie van alle statistieken (overigens samen met Jonas Gustavsson van Linköping). In de aanval is het de Amerikaan Jack Connoly die inmiddels negen goals en tien assists laat noteren. Na de shoot-out winst op donderdag tegen Linköping moesten er zaterdag wederom shoot-outs aan te pas komen om Rögle te verslaan: 2-3.

Joel Lassinantti
Joel Lassinantti – Luleå HF

Aan de onderkant van de ranglijst staat nog steeds Mora IK. Ondanks de 3-0 winst op Frölunda, kon er geen stap worden gezet in de stand. De winst op Frölunda is opvallend. Niet alleen omdat de Indians in de top van het klassement staan. Mora wist van geen een andere ploeg al twee keer te winnen en FHC heeft van geen enkele andere ploeg dit seizoen al twee keer verloren.

Färjestad heeft met drie opeenvolgende overwinningen nu een tweede plaats op de ranglijst ingenomen. Djurgården kwam zaterdag nog wel op 2-0 in de eerste periode maar uiteindelijk was het de ploeg uit Karlstad die met een 2-3 overwinning van het ijs stapte.

RK Team GP TP
1 Luleå HF 22 42
2 Färjestad BK 22 39
3 Linköping HC 23 38
4 Frölunda HC 23 38
5 Växjö Lakers HC 22 37
6 IF Malmö Redhawks 22 37
7 Djurgårdens IF 21 36
8 Rögle BK 23 34
9 Brynäs IF 22 34
10 Skellefteå AIK 22 33
11 HV 71 22 29
12 Timrå IK 22 25
13 Örebro HK 22 22
14 Mora IK 22 21

De goal van de week werd gemaakt door Petter Emanuelsson (Luleå) in de wedstrijd tegen Linköping.

Eero Kilpeläinen maakte de save van de week voor Örebro tegen Timrå.

Visby/Roma zet grote stap richting AllEttan

Een belangrijke winst van Visby/Roma op Segeltorps IF. Door de winst heeft het zich op twee punten na gekwalificeerd voor de AllEttan. De eerste vijf uit Östra gaan daar vanaf 30 december strijden met de eerste vijf uit Norra. Segeltorp staat nu op een zesde plek en was nog in de race voor een plek in die volgende ronde, maar omdat het zondag ook verloor kan het Visby/Roma niet meer achterhalen. IF Vallentuna BK zou Visby nog wel kunnen inhalen voor een plek in de AllEttan, maar zal dan de resterende vier wedstrijden moeten winnen.

VRH won de uitwedstrijd tegen SIF met 1-3. Martijn Oosterwijk werd aan de kant gehouden en Daniel Marmenlind mocht het doel verdedigen. Op de website van de HockeyEttan werden beide goalies deze week geroemd voor hun prestaties. Uiteindelijk was het Marmenlind die er met de titel goalie-van-de-week vandoor ging. Mikael Adamsson scoorde zijn zeventiende goal van het seizoen. Net als vorige week was het een empty-netter. In de HockeyEttan Östra staat hij daarmee vijf goals voor op nummer twee Patrick Elsfberg (Hudiksvalls HC).

RK Team GP TP
1 Hudiksvalls HC 19 55
2 Huddinge IK 19 41
3 Väsby IK HK 19 37
4 Visby/Roma HK 19 37
5 Enköpings SK HK 19 33
6 Segeltorps IF 19 26
7 IF Vallentuna BK 18 26
8 Sollentuna HC 19 24
9 Nyköpings HF Ungdom 19 23
10 Hammarby IF 19 22
11 Trångsunds IF 20 10
12 Hanvikens SK 19 8

Weer goal en assist Hamers voor SDE HF

Een wedstrijd die gewonnen zou moeten worden. SDE HF had een achterstand van vier punten op AIK, dat op de laatste plek staat die recht geeft op de play-offs. Na zestig minuten ijshockey op woensdagavond  had AIK de voorsprong echter uitgebreid naar zeven punten. Julie Zwarthoed, Kayleigh Hamers en de andere dames van SDE verloren de Stockholmse derby met 4-0.

Zaterdag stond de wedstrijd tegen HV71 op het programma. De dames uit Jönköping staan vijfde in de rangschikking. Een op papier moeilijke opgave voor de dames uit de Zweedse hoofdstad.

Qua schoten op doel ging de eerste periode gelijk op (12 voor SDE, 13 voor HV71). Toch waren het de gasten die met een 1-3 voorsprong aan de pauze begonnen. HV71 kwam op 0-1 voorsprong en scoorde later binnen 75 seconden de 0-2 en 1-3. Inderdaad, de 1-3 want in deze 75 seconden wist Kayleigh Hamers de 1-2 te scoren.

Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers – SDE HF

De tweede periode werd er niet gescoord, maar was de druk op het doel van SDE wel een stuk groter. Sofia Reiderborn kreeg in deze periode zeventien schoten te verwerken, terwijl de aanvalsters van SDE het doel van HV zes keer onder vuur namen.

De derde periode ging dan weer meer gelijk op. HV71 breidde de voorsprong echter wel uit naar 1-5. SDE deed nog iets terug toen Amanda Titus, op aangeven van Hamers, de 2-5 eindstand op het scorebord zette. Voor Hamers was dit haar zesde goal en zesde assist van het seizoen. Zwarthoed heeft vijf goals en elf assists.

Er is een aantal speelsters gestopt bij SDE, toch scoorde Hamers een goal en een assist. “Het is inderdaad aanpassen met het team. We hebben nog maar twee aanvalslijnen over waardoor we speelsters uit de Divisie 1 proberen mee te nemen. Gisteren hebben we ook een verdedigster naar voren gezet. Inderdaad nog meer ijstijd dan anders voor mij. Maar mijn spel loopt op zich wel lekker,” zegt de Tilburgse. “Komende week spelen we twee maal tegen Brynäs. Een tegenstander waar we van kunnen winnen. Al we nog kans willen maken op de play-offs mogen we deze wedstrijden niet laten liggen en moeten we zes punten pakken!”

Zwarthoed is ook positief over het halen van de play-offs: “De afgelopen wedstrijden liepen niet lekker. De komende week wordt erg belangrijk. De play-offs zijn zeker nog haalbaar voor ons!”

RK Team GP TP
1 MODO Hockey 25 58
2 Luleå HF 19 49
3 Linköping HC 24 48
4 HV 71 23 46
5 Leksands IF 22 45
6 Djurgårdens IF 22 31
7 Brynäs IF 23 26
8 AIK 22 20
9 SDE HF 24 13
10 Göteborg HC 24 6

Ook Dijkema scoort, voor Färjestad

De dames van koploper Färjestad moesten even wennen aan het felle spel van hekkensluiter SHK Hockey Club. Toch was het het team van Britt Wortel en Marée Dijkema  dat halverwege de eerste periode twee keer wist te scoren en met een 1-2 voorsprong de kleedkamers opzocht voor de eerste pauze.

Dijkema: “In het begin werden we door hen verrast. Ze speelden echt een stuk beter dan in onze vorige ontmoeting. Ze hebben een aantal nieuwe speelsters, die vorige keer niet meespeelden en ze bleven maar gaan met een sterke forecheck.”  Färjestad kwam hierdoor moeilijker in het eigen spel maar had wel een duidelijk overwicht met het op goal afgevuurde pucks.

In de tweede periode scoorde Dijkema haar derde goal van het seizoen. “Toch heb ik door een kleine blessure geen fijne wedstrijd gespeeld. Ik had er last van en kon daardoor niet goed op snelheid komen,” zegt de Groningse over haar eigen spel. In de derde periode wordt nog eenmaal gescoord waardoor de 1-4 eindstand op het scorebord komt.

Marée Dijkema
Marée Dijkema – Färjestad BK

Een lastige wedstrijd voor ons. We kregen veel straffen [Red.: 39 minuten waaronder een 20 minuten Game Misconduct] en hebben wat blessures. We hebben dus een kleine bank waardoor ik tijdens de penalty-kill als verdedigster moest spelen. Maar we hebben gewonnen en weer drie punten om mee terug te nemen op de lange terugreis,” besluit Dijkema met een lach.

RK Team GP TP
1 Färjestad BK 9 26
2 Sandvikens IK 9 22
3 Leksands IF 9 8
4 Västerås IK Ungdom 8 7
5 SHK Hockey Club 9 3

Zweedse justitie gaat speler aanklagen

De Zweedse justitie gaat Thomas Larkin vervolgen voor een check die hij vorig jaar, 7 november 2017, uitvoerde op Daniel Paille. Dit gebeurde tijdens een CHL wedstrijd in Gävle tussen Brynäs en Adler Mannheim.

Brynäs was op 59:08, via een empty—netter op 2-1 gekomen, waardoor de stand over twee wedstrijden 5-3 werd in de zestiende ronde van de CHL,in het voordeel van de Zweedse ploeg. Nog geen halve minuut later maakte, de in Engeland geboren, Italiaans international de check op Paille zonder dat de puck in de buurt was en de ex-NHL speler (Sabres, Bruins en Rangers) de check niet had kunnen zien komen.

Aanklager Joakim Johansson spreekt van gebruik van geweld dat verder gaat dan nodig is om het spel uit te oefenen. “Er is sprake van opzettelijk ernstige schade toebrengen. De verdachte heeft het slachtoffer op snelheid aangepakt, terwijl  de puck niet in de buurt was en het slachtoffer niet kon voorspellen wat er zou gebeuren.”

Paille werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis waar een zware hersenbeschadiging en –bloeding werd geconstateerd. Op dit moment is hij nog steeds aan het revalideren. Gevreesd wordt dat hij nooit meer zal kunnen ijshocken. Larkin werd voor drie CHL wedstrijden geschorst. Omdat Mannheim werd uitgeschakeld en zich niet plaatste voor het CHL seizoen van dit jaar, heeft hij nog geen enkele wedstrijd zijn straf moeten uitzitten.
Larkin kreeg tijdens de wedstrijd voor zijn overtreding 5 + 20 minuten interference en 5 + 20 minuten roughing. Een goede minuut eerder kreeg zijn teamgenoot Mark Stuart al 5 + 20 minuten voor roughing. De strafminuten voor Mannheim waren nog niet allemaal vergeven want in de laatste seconde kreeg Nikolai Goc 5 minuten + 20 minuten check to the head or neck.

In oktober werd een Zweedse speler veroordeeld voor een cross-check op een tegenstander. De straffen in Zweden voor geweldmisbruik variëren van een boete tot twee jaar gevangenisstraf. Ook in de NHL zijn er spelers veroordeeld voor overtredingen die zij tijdens de wedstrijd maakten. Zo werden onder andere Todd Bertuzzi en Marty McSorley veroordeeld.

 

Previous Hele week toekijken betekent nieuw dieptepunt voor Daniel Sprong
Next Breaking: Daniel Sprong getraded naar Anaheim Ducks!