Super Sunday: complete voorbeschouwing op de drie bekerfinales


Super Sunday IJshockey Jeugd 2018

Morgen wordt Super Sunday gespeeld op Stappegoor in Tilburg. Op deze finaledag worden de drie bekerfinales gespeeld in de leeftijdscategorie U12, U14 en U16. Één ding is zeker: we krijgen in alle drie de finales een nieuwe winnaar op het bord. Wie Amsterdam Tigers U12, Red Eagles Den Bosch U14 en HIJS Hokij Den Haag U16 opvolgen? Dat weten we zondag. Ed Versteeve blikt vooruit met alle coaches op de drie finales van deze editie van Super Sunday.

TILBURG TRAPPERS U12 – HIJS HOKIJ U12
PUCK DROP 10:00 UUR

Tilburg Trappers U12
Foto: Tamara Laureijsen

Om 10:00 uur klettert de puck voor de eerste maal op het ijs bij Super Sunday. Dan gaat de U12 finale van start met het duel tussen Tilburg Trappers U12 en HIJS Hokij U12. De jonge Brabanders wonnen alle vijf de groepsduels en plaatste de beslissende ‘break’ in het duel tegen Dordrecht Lions. Het thuisduel werd in een 7-5 zege omgezet en dat was voldoende om Lions achter zich te houden. Van de ‘jonge Hagenezen’ kun je één ding zeggen: wedstrijden van HIJS U12 zijn doelpuntrijk te noemen. De zes pouleduels leverden allen een zege op, waarbij ook overwinningen van 11-10, 10-9, 8-7 en 10-6 op het bord verschenen. Het leverde in alle gevallen drie punten op en dus een prachtige plek in de finale. Vorig jaar versloeg Amsterdam Tigers U12 Geleen U12 in de finale, dit jaar dus twee nieuwe ploegen die strijden om het goud.

“Winnen of verliezen doe je als team en niet alleen” zegt coach Rob Verhoof van de Brabantse U12 ploeg. “Goals komen vaak voort door een goeie assist, deze telt vaak net zo hard (of nog harder) als een doelpunt. De kracht van ons team vloeit voort uit bepaalde quotes, die ook écht van toepassing zijn op de spelers. ‘We play together, we win together’ ‘We lose together, we stay together’, maar vooral deze ‘Arrive as teammates, leave as family’. We zijn een heel hecht collectief met zijn allen. De ploeg speelt echt heel aardig op het moment, maar onze goalie Mendo van Dijk is op dit moment de man in vorm. Anders word je ook niet eerste in de poule A, zeker met 74 doelpunten voor en maar 16 tegen. We weten dat Den Haag ook alles heeft gewonnen in hun poule, dus we verwachten wel flinke tegenstand. Het zal nog een hele opgave worden om de titel binnen te slepen.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen

In de Haagse jeugdbanken staat Marijn den Dulk voor de opgave om zijn ploeg naar winst te loodsen. “We hebben een erg gevarieerd team dat onstaan is uit vier teams van het vorige seizoen. Twee u10 en twee u12 teams zijn samengevoegd en dat levert een mix op tussen ervaren spelers en minder ervaren jongens. De eerste doelstelling was de bekerfinale tijdens Super Sunday halen, maar belangrijker nog om van de individuen een team te smeden. Daarin zijn we begonnen met een ‘ijshockey opvoeding’, met discipline op nummer één. Dat is prima gelukt. Voor de mensen op de tribune zou ik zeggen dat ze op Sidney Staal, Jamie Bekkers en Jaidy van Mourik moeten letten. Die laatste speelt nu ook al merendeels bij de U14 mee. Maar als coach praat ik liever over mijn hele team dat de finale heeft gehaald. Zonder enige ijstraining en alleen off-ice practice hebben we al een oefenduel gespeeld tegen Tilburg. Ik denk dat zij met afstand het beste U12 team van Nederland hebben op dit moment. We verloren met grote cijfers, wat voor mij als een coach een goede maatstaf is. We gaan zien hoe we er nu voor staan, maar zijn zeker de underdog. We gaan voor een mooie finale en je weet het: bij ijshockey is alles mogelijk!”

HIJS HOKIJ U14 – SMOKE EATERS GELEEN U14
PUCK DROP 13:00 UUR

HIJS Hokij Den Haag U14
Foto: HIJS Hokij U14 Facebook

Vorig seizoen tijdens Super Sunday verloor HIJS Hokij U14 in overtime de finale in de U14-categorie van Den Bosch U14. Dit jaar lijkt het erop dat de jongelingen uit de Hofstad zich (opnieuw) favoriet mogen noemen voor de eindzege. De Haagse brigade won alle zes de duels in de poule en deden dat met een overtuigend doelsaldo van 94 voor en 13 tegen. Daar werkten de 25-1 en 31-1 zege op respectievelijk Groningen en Leeuwarden flink in mee. Tegenstander Smoke Eaters U14 leverde in haar groepdsuels ook overtuigende doelcijfers af. 71 voor en 14 tegen stond er na zes duels op de teller, maar we werd wel één duel verloren. Dordrecht Lions verloeg de Limburgers in eigen huis met 4-3. Toch bleef Geleen Den Bosch en Dordrecht voor op de ranking, zodat het zondag aan kan treden tegen Den Haag.

HIJS-coach Janusz Janikowski is tevreden over de poulefase en roemt het collectief. “Wij hebben niet echt een topscorer in ons team. Er zijn bij ons een paar jongens die doelpunten kunnen maken en dat is ook de kracht van mijn team; ze spelen samen als een team. De inzet tijdens een training of wedstrijd is geweldig te noemen, iedereen wil beter worden en iederen lijkt in vorm. Ik verwacht een goede en spannende wedstrijd tegen Geleen zondag. Zij werden niet voor niets eerste in de ander poule.”

Smoke Eaters Geleen U14
Foto: Lex Eckhardt

Patrick Noblesse, coach van Smoke Eaters Geleen U14, kijkt ook reikhalzend uit naar zondag. “Het is geweldig dat wij met Smoke Eaters Geleen U14 aan Super Sunday deel mogen nemen. Wij hebben er met zijn allen super veel zin in. Het team bestaat uit spelers die allemaal topscorer zijn, iedereen werkt hard en doet zijn uiterste best. Wij hebben deze finale gehaald als team en zullen ook als team de eindstrijd ingaan. De ploeg heeft dit seizoen hard getraind en ze hebben deze finale dan ook dik verdiend gehaald. Wij verwachten -samen met Den Haag- een leuke wedstrijd neer te zetten voor iedereen!”

FLYERS HEERENVEEN/CAPITALS LEEUWARDEN U16 –
RED EAGLES DEN BOSCH U16 – PUCK DROP 16:00 UUR

Unis Flyers Heerenveen Capitals Leeuwarden U16
Foto: HP ProSportpics / Hans Schalk

Verrassend? Wellicht! Maar verdiend was het zeker dat het combinatieteam van Heerenveen en Leeuwarden zich voor de U16 bekerfinale plaatste. De ploeg van Tommy Steel plaatste zich door alle vijf de groepswedstrijden te winnen. Het schakelde titelverdediger HIJS Hokij U16 uit door een 4-2 zege en stelde de finaleplek veilig door met 6-3 in Amsterdam te winnen. Om de beker te bemachtigen moet afgerekend worden met Red Eagles Den Bosch U16. Het team van Mark Schra speelt inmiddels al wat jaartjes samen en legde vorig seizoen bij de U14 op de titel. Ook de Brabanders wonnen alle vijf hun groepsduels. Daarbij rekenden zij in het eerste duel af met naaste belager Tilburg Trappers met 4-2, om vervolgens de resterende vier duels ook in winst om te zetten.

Tom Speel en Pieter Poelsma, coachend duo van deze ploeg zagen hun team met ruime cijfers door de groep heen ‘cruisen’. “Spelers als Tim Schaasberg, Brend de Jong en Tristan Houben weten het doel vrij makkelijk te vinden. Dat is natuurlijk prettig. Maar we doen het met zijn allen. De kracht van deze ploeg is de teamspirit, de individuele skills van een aantal spelers, onze snelheid en zoals genoemd het scorend vermogen.”

“Den Bosch en wij zijn min of meer gelijkwaardig aan elkaar, is onze verwachting. Het zal een spannende pot ijshockey worden, waarbij de inzet het verschil zal maken.” zo verwachten de heren.

Red Eagles Den Bosch U16
Foto: Red Eagles Den Bosch Facebook

Mark Schra, coach van Den Bosch was tevreden over het verloop van de groepsfase. “Wij hebben erg goed gepresteerd in de groepsfase, vooral omdat wij er op de juiste momenten als team stonden. De eerste wedstrijd tegen Tilburg, direct de belangrijkste wedstrijd van deze groepsfase, werd juist daarom ook gewonnen. Onze kracht is een combinatie van verschillende elementen. We hebben een jonge, maar zeer gemotiveerde groep, met individueel sterke spelers. Daarnaast is iedereen zich bewust van het feit dat dit jaar alleen succesvol kan worden wanneer wij als team blijven hockeyen. Natuurlijk is het fijn dat er spelers zijn die makkelijk scoren, maar onze kracht in de mogelijkheid om te combineren.”

“De sfeer onderling is ontzettend goed en daarom ook de totale vorm van de groep. Wél zijn er een aantal spelers goed in vorm, waaronder Jorma van den Meerakker, Makar Korotchenko en Mees van Wingerden. Van Heerenveen/Leeuwarden weet ik dat ze een aantal individueel sterke spelers hebben die het verschil zouden kunnen maken. Wij zijn ze nog niet tegen gekomen dit jaar, dus ik ben erg benieuwd naar het verloop van deze wedstrijd.” aldus de oefenmeester

DE ENTREE

Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa van Stappegoor en kosten €5,00. Het kaartje verschaft je toegang voor de gehele dag, plus je krijgt er een muntje bij voor een consumptie.

LET OP HET PARKEREN!

Die middag speelt Willem II thuis. Dat mensen liever naar voetbal gaan kijken, als je de kans hebt om een echte sport te bezoeken op het absolute topniveau is ons een raadsel. Daarnaast heeft het ROC Tilburg een open dag en opende de nabij gelegen Jumbo een nieuwe foodmarkt die veel bekijks trekt. Bijtijds afreizen is dus een aanrader, zeker de spelers en supporters van de U14 en U16 finale.

Overview Super Sunday IJshockey Face-Off
Foto: Face-Off

DE LIVESTREAM

Voor degenen die niet in Tilburg aanwezig (kunnen) zijn, maar wel deze jeugdkanjers willen volgen is er een livestream beschikbaar via Sportsbroadcasting. Via onderstaande button kun je deze volgen, of door te klikken op deze link.

Super Sunday

Previous Martin Vachal out, Aivaras Bendzius in
Next Luik wint na overtime in Heerenveen, opnieuw prima zaken voor Leuven