Skellefteå, Frölunda, Kärpät en München gaan door met één goal verschil


Face-Off IJshockey CHL

De terugwedstrijden om door te gaan naar de laatste acht van de CHL zijn gespeeld. Vier wedstrijden waarbij het verschil maar één goal was. Cor Machielsen en Barend Hoogteijling zagen Skelleftea, Frölunda, Kärpät en München door het oog van de naald kruipen.
Voorafgaand aan dit CHL seizoen werden de Zwitserse team hoog ingeschat. Alle vier bereikten de achtste finale, maar werden daar ook alle vier uitgeschakeld.

Tappara Tampere – Kometa Brno 5-5 (6-10)

De Finnen verloren hun uitwedstrijd in Brno met 5-1. Toch was er vooraf nog hoop om de volgende ronde te halen. Aanvoerder Kristian Kuusola gaf aan dat het voor Tappara zeker mogelijk moest zijn om vier of vijf goals te maken tegen de Tsjechen. Inderdaad wisten de mannen uit Tampere vijf keer te scoren. Omdat Kometa dat ook deed gaan de Tsjechen door naar de kwartfinale.

In de eerste periode kwam Tappara op 2-0 voorsprong. De tweede periode was echter nog geen vijf minuten bezig toen Brno terugkwam tot 2-2. De Finnen gingen ook de tweede pauze in met een voorsprong: 3-2.
In de derde periode werd de voorsprong weer uitgebouwd naar twee goals verschil. Kometa liet de Finnen echter hun voorsprong niet verder uitbouwen. Integendeel: via een sterk middenstuk in de laatste periode kwamen ze op 4-5 voorsprong en was het gedaan met de aspiraties van Tampere. De gelijkmaker tweeënhalve minuut voor tijd mocht niet baten.
In de kwartfinale zal Kometa Brno het op moeten gaan nemen tegen Frölunda Indians.

Frölunda Indians – HC Lugano 5-4 (6-5)

Na de 1-1 begin november zou in ieder geval in Gothenburg de beslissing gaan vallen. De fans waren aan het eind van de avond de gelukkige winnaars want ze kregen negen goals te zien. Na vijftig seconden kon er al gejuicht worden voor de thuisclub. Jonathan Sigalet stond aan het eind van een mooie aanval en scoorde de 1-0. Halverwege de eerste periode werd er de gelijkmaker gescoord door Alessio Bartaggia. Bartaggia was ook verantwoordelijk voor de 1-2 en nog geen dikke minuut later werd het met de goal van Jani Lajunen zelfs 1-3. Een timeout van Frolunda en twee straffen betekende 5 on 3 en Ryan Lasch scoorde de aansluitingstreffer zodat de laatste twintig minuten zouden gaan bepalen wie er door zou gaan naar de kwartfinales. Sebastian Stalberg scoorde de 3-3 na 45 minuten. Een powerplay goal van Raffaele Sannitz na 48 minuten betekende 3-4. Anders Grönlund maakte het weer spannend door in minuut 52 de 4-4 te scoren. Drie minuten voor tijd ging het dak eraf toen Lasch zijn tweede powerplay goal scoorde en zo de winnende treffer maakte en het Europese avontuur van Frölunda nog wat langer laat duren.

Skellefteå AIK – Storhamar Hamar 3-2 (7-6)

Binnen vijf minuten lag de eerste goal al achter AIK goalie Mantas Armalis door een goal van Steffen Thoresen. Gelukkig hoefde het thuispubliek niet zo lang te wachten want binnen vier minuten lag de 1-1 ook al in de touwen door eveneens een powerplay goal, van Juhamatti Aaltonen. Toch ging men in Zweden na de eerste periode met mineur de break in. De derde powerplay goal op een rij werd dit keer gescoord door Joel Johannsson en zette de Noren uit Hamar op een 1-2 voorsprong en virtuele plaatsing voor de kwartfinale. Na acht minuten in de tweede periode was het wederom een powerplay goal, dit keer gescoord door Bud Holloway. Drie minuten later scoorde Holloway weer en naar achteraf bleek de game winning goal zodat AIK het in een onderonsje met Pilsen zal gaan uitmaken wie naar de halve finale gaat. Al zal in Zweden al genoeg pils achterover zijn geslagen na de overwinning.

HC Pilsen – HC Bolzano 6-2 (12-3)

Na de eerste wedstrijd was het al wel zeker dat Pilsen naar de volgende ronde zou gaan, alleen op welke manier was de vraag. Ze deden gewoon nog hun best. Milan Gulas had een prima avond met vier goals en een assist. Het is wel de eerste keer dat Pilsen de kwartfinales haalt van de CHL. Zit er nog meer in het vat, of is Skelleftea een stap te ver?

Kärpät Oulu – ZSC Lions Zurich 3-2 (7-6)

Zurich wist de afgelopen twee seizoen de kwartfinale te bereiken. Dit seizoen stranden de Zwitserse leeuwen in de achtste finale. De marters (in het Fins Kärpät) uit Oulu waren over twee wedstrijden te sterk. Makkelijk ging het niet voor de Finnen uit de noordelijkst gelegen plaats waar dit jaar CHL wordt gespeeld. Na het 4-4 gelijke spel in Zurich, stond in de terugwedstrijd ZSC met 1-2 voor aan het begin van de derde periode. De jonge Tsjech in Finse dienst, Radek Koblížek, wist in de laatste periode Kärpät met twee goals naar de kwartfinale te schieten.
Samen met Red Bull Salzburg gaan de Finnen uitmaken wie er door gaan naar de halve finale.

Red Bull Salzburg – Rouen Dragons 5-1 (8-4)

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Champions Hockey League kon een Oostenrijks of een Frans team de kwartfinale bereiken. Nadat de Fransen verrassend de poulefase doorkwamen door Nürnberg Ice Tigers en Mountfield HK uit te schakelen, werd in de thuiswedstrijd, in Rouen, met 3-3 gelijk gespeeld tegen Salzburg.

In de terugwedstrijd was de pijp echter op voor de draken. De door het energiedrankje met de rode stieren gesponsorde club, kwam in de eerste periode op 2-0 voorsprong en nadat de Normandiërs in de tweede periode de achterstand terugbrachten naar 2-1, was het 47 seconden al weer 3-1.

In de afsluitende periode scoorde Salzburg nog twee keer waardoor de eindstand 5-1 op het bord kwam en zij, als eerste Oostenrijkse team, de kwartfinale hebben bereikt. Kärpät Oulu is daarin de tegenstander.

SC Bern – Malmö Redhawks 0-1 (1-5)

Bern had de wedstrijd in Malmö met 4-1 verloren, maar voelde zich nog niet verslagen. Met de solide goalie Leonardo Genoni in het doel moest voorkomen worden dat de Redhawks tot scoren zouden komen. Als dan aan de andere kant van het ijs Oscar Alsenfelt het Zweedse doel verdedigd, wordt zelf scoren echter niet makkelijk. Beide goalies wisten alle op hen afgevuurde pucks te stoppen. Genoni stopte vijftien schoten. Alsenfelt had het wat drukker en moest 26 pucks stoppen.
Omdat SC Bern op het einde van de wedstrijd iets moest doen om de in de eerste wedstrijd opgelopen achterstand goed te maken, werd Genoni iets meer dan drie minuten voor tijd van het ijs gehaald voor een extra veldspeler. Stefan Warg wist daar via een empty-netter van te profiteren: 0-1.
Malmö mag nu met München gaan uitmaken wie doorgaat naar de laatste vier.

EV Zug – Red Bull München 0-2 (3-4)

EHC Red Bull Munchen stond een zware klus te wachten in Zwitserland na de thuisnederlaag begin november. Op bezoek bij EV Zug bleek het inderdaad geen makkie te worden. Wie er vooral bovenuit stak was Danny aus den Birken. Hij scoorde een shutout door alle 36 schoten van de Zwitsers onschadelijk te maken. Na eenentwintig minuten scoorde Justin Shugg vanuit een powerplay situatie en pas bij de 0-2 door Frank Mauer kwam er wat lucht voor de mannen uit München. Een domme penalty van Yasin Ehliz zorgde nog voor de nodige kansen voor de thuisclub, maar Aus den Birken liet zich niet meer passeren zodat Red Bull de eerste Duitse club is die de kwartfinales haalt van de CHL.

Previous Todd McLellan (Oilers) en Mike Yeo (Blues) ontslagen
Next Het wordt tijd dat William Nylander op zichzelf gaat wedden