Crisis in Pittsburgh: Sprong maakt indruk na vier wedstrijden toekijken


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week kijken we weer naar de verrichtingen van Daniel Sprong in de NHL. Op dit moment speelt hij bij Pittsburgh Penguins, maar daar komt hij lang niet altijd in actie. Ook deze week moest hij twee duels toekijken. Maar op zaterdagavond mocht onze landgenoot wel weer in actie komen.

Meer nederlagen en blessure Crosby

Op de dinsdagavond traden de Penguins, zonder Sprong in de lineup, aan in New Jersey. Binnen een halve minuut zette Travis Zajac de Devils al op 1-0 en Pittsburgh was daardoor even de kluts kwijt. Via Phil Kessel werd de stand weer gelijkgetrokken. Dit gebeurde in de derde periode nogmaals, toen Jake Guentzel de 2-2 scoorde. Twee goals van Taylor Hall kwam Pittsburgh echter niet te boven. Het werd 4-2 voor New Jersey. Een grotere domper voor de Penguins was dat sterspeler en aanvoerder Sidney Crosby geblesseerd uitviel. Hierdoor zagen we hem de rest van de week niet meer in actie komen.

Twee dagen later ontvingen de Pens thuis Tampa Bay. Zonder Crosby speelden ze een goede eerste periode en pakten zelfs een 2-0 voorsprong. Maar toen begon Pittsburgh penalty’s te nemen en die werden genadeloos afgestraft. Binnen 91 seconden scoorde Brayden Point een loepzuivere hattrick, slechts vijf spelers deden dat ooit sneller. Via Patric Hornqvist kwam Pittsburgh weer op gelijke hoogte, maar een goal van Yanni Gourde bleef onbeantwoord; 3-4.

Sprong weer in actie, maar voorkomt geen nieuwe nederlaag

Zaterdagavond mocht onze landgenoot in en tegen Ottawa dan eindelijk weer in actie komen, na vier duels vanaf de tribune te hebben gezien. En dat deed hij zeker niet onverdienstelijk. De Penguins stonden na veertig minuten met maar liefst 5-1 achter, maar in de derde periode gaven de Penguins toch nog een keer gas. Het was Sprong die daar een belangrijk onderdeel van vormde. Hij lokte twee tijdstraffen uit en schoot een keer hard op de paal. Het gaf zijn club leven en via Zach Aston-Reese en Matt Cullen kwam Pittsburgh terug tot 5-3. Via Matt Duchene werd de marge weer teruggebracht naar drie en moesten de Penguins alsnog de nederlaag incasseren. Uiteindelijk werd het 6-4 in het Canadian Tire Centre. Door deze nederlaag staat Pittsburgh onderaan in de Eastern Conference, iets wat heel weinig mensen zullen hebben verwacht.

Sprong kwam deze week dus maar één keer in actie. In het duel met Ottawa Senators mocht hij tien minuten en achttien seconden volmaken. Wel stond hij op het ijs voor de vierde goal van Ottawa, waardoor hij ook dit duel een -1 op zijn bord krijgt.

Rutherford maakt eerste move

General Manager Jim Rutherford is helemaal klaar met deze slechte resultaten en is haastig opzoek naar manieren om zijn team te versterken. Deze week maakte hij de eerste trade van dit NHL-seizoen. Tanner Pearson, die we vorige week al even besproken, is inderdaad naar Pittsburgh gekomen. Alleen niet in ruil voor onze landgenoot. Carl Hagelin, een 30-jarige Zweed die vooral met zijn snelheid opvalt, werd naar Los Angeles gestuurd om Pearson te kunnen ontvangen. Pearson is een verdedigend ingestelde speler die in zijn carrière nooit meer dan 44 punten verzamelde (24 goals en 20 assists in 2016-2017), dus van hem zullen geen dertig goals worden verwacht. Mogelijk helpt deze opschudding de Penguins, want Hornqvist vertelde de dag na de trade dat Hagelin een geliefde speler was in de kleedkamer. Hij voegde eraan toe dat er consequenties zijn wanneer er geen successen worden behaald.

Is onze landgenoot de volgende? Of heeft hij met zijn spel tegen Ottawa het vertrouwen van coach Mike Sullivan weer wat teruggewonnen? We gaan het volgende week zien, wanneer er weer drie duels op de rol staan voor Pittsburgh.

UPDATE: Vanavond, thuis tegen Buffalo, staat Sprong weer in de lineup. Hij staat op de vierde lijn naast Dominik Simon en Derek Grant. Matt Cullen, met wie onze landgenoot wel vaker heeft gespeeld, heeft volgens coach Sullivan een blessure opgelopen. Hierdoor zal hij voor “langere tijd” niet kunnen spelen. Pijnlijk voor de 42-jarige centre, maar dit vergroot de kans op veel speelminuten voor de Amsterdammer.

Previous Shutout Oosterwijk, dames Färjestad blijven winnen, Hamers scoort twee keer, Skellefteå kijkt omhoog
Next Mannheim in overtime onderuit bij Ingolstadt, München nu op zes punten