Shutout Oosterwijk, dames Färjestad blijven winnen, Hamers scoort twee keer, Skellefteå kijkt omhoog


Face-Off IJshockey SHL

Oosterwijk houdt doel schoon

Visby/Roma won vrijdag voor de zevende keer in de laatste tien wedstrijden. Voor de eerste keer dit seizoen, en voor het eerst sinds een jaar, wist de ploeg van Gotland het doel schoon te houden. Goalie bij VRH: Martijn Oosterwijk.

Zelf wisten de eilanders vijf keer het net te laten bollen tegen Hanvikens SK. Aanvoerder Mikael Adamsson scoorde zijn vijftiende goal van het seizoen. Met zijn totaal van 21 punten is hij topscorer in de HockeyEttan Östra.

Martijn Oosterwijk IJshockey Face-Off Zweden
Martijn Oosterwijk – Visby/Roma HK

Oosterwijk, die alle negentien schoten op zijn doel wist te stoppen, was erg tevreden met de overwinning en zijn optreden: “Geweldig om mijn eerste shutout in het bijzijn van mijn broer te hebben”!

RK Team GP TP
1 Hudiksvalls HC 16 47
2 Huddinge IK 15 33
3 Väsby IK HK 15 30
4 Visby/Roma HK 16 28
5 Segeltorps IF 16 26
6 Enköpings SK HK 16 26
7 Sollentuna HC 16 21
8 IF Vallentuna BK 16 20
9 Hammarby IF 15 18
10 Nyköpings HF Ungdom 15 18
11 Trångsunds IF 17 10
12 Hanvikens SK 17 8

Dijkema en Wortel blijven winnen

Zeven op een rij. Dat is hoeveel de dames van Färjestad dit seizoen, tot nog toe, hebben gewonnen. Zaterdag wonnen de groen-witte uit Karlstad tegen nummer drie van de ranglijst Leksands IF. Net zoals de vorige twee wedstrijden tegen de ploeg van het Siljan-meer, was de ploeg dat van de oevers van het grootste Zweedse meer, Vänern, komt de winnende. Na tweemaal 3-1 werd er ook deze keer vier keer gescoord. Allemaal door speelsters van FBK: 4-0. Marée Dijkema en Britt Wortel zaten daar niet bij. Dijkema mocht nog wel even de strafbank warm houden vanwege tripping.

Britt Wortel - Marée Dijkema
Britt Wortel en Marée Dijkema worden na de wedstrijd geïnterviewd
RK Team GP TP
1 Färjestad BK 7 20
2 Sandvikens IK 8 19
3 Leksands IF 9 8
4 Västerås IK Ungdom 6 7
5 SHK Hockey Club 8 3

Driemaal verlies SDE HF

Na de 2-1 winst op AIK en de korte pauze, stonden er deze week drie wedstrijden op het programma voor Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers.
Woensdag moest SDE weer aantreden in Hovet tegen Djurgården. Nadat de vorige confrontatie tegen DIF eindigde in een 7-0 verlies, trok ook deze keer SDE aan het kortste eind. De thuisploeg was ditmaal met 5-2 de sterkste. SDE zat beter in de wedstrijd dan de vorige ontmoeting en de vijfde goal viel pas één seconde voor het eindsignaal. Bij de 3-1 van Karolina Kovarova hadden Hamers en Zwarthoed een assist.

Zaterdag volgde de thuiswedstrijd tegen Linköping HC. De voorlaatste thuis tegen de nummer twee van de ranglijst. Vijfentwintig punten verschil. De laatste ontmoeting werd door SDE met 8-1 verloren in Linköping. Op voorhand een uitgemaakte zaak, zou men zeggen. De eerste ontmoeting dit seizoen werd echter door Zwarthoed, Hamers en co. met 2-1 gewonnen.
Toch was het uiteindelijk LHC dat er ook deze keer met de winst (0-2) vandoor ging.

Twee goals van Hamers brengen SDE niet de winst

Zondag kon SDE, in de eigen Enebybergs Ishall, revanche nemen op Djurgården. Ondanks twee goals van Hamers zat dat er echter niet in. Hamers scoorde de 1-2 op een assist van Zwarthoed. Ook haar tweede goal halveerde de achterstand maar was tevens de eindstand: 2-4. Ook bij deze goal was Zwarthoed met een assist betrokken.

Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers – SDE HF

Hamers heeft dit seizoen vier goals en vijf assists op de teller staan. Zwarthoed is bij SDE topscorer met veertien punten (5G en 9A).

RK Team GP TP
1 MODO Hockey 21 48
2 Linköping HC 21 39
3 Luleå HF 15 37
4 HV 71 18 37
5 Leksands IF 18 36
6 Djurgårdens IF 17 29
7 Brynäs IF 19 20
8 AIK 18 17
9 SDE HF 20 12
10 Göteborg HC 19 4

Zaterdag spelen de dames uit Stockholm in Jönköping tegen HV71. Dit wordt een zogenaamde ‘rekord matchen’. HV71 wil hierbij een recordaantal toeschouwers voor een SDHL-wedstrijd halen. Vrijdagavond zatten er bij Luleå/MSSK tegen AIK 6220 toeschouwers. Dit is nu het nieuwe record. De entree in de Kinnarps Arena is gratis, dus wie in de buurt is kan Zwarthoed en Hamers gaan aanmoedigen.

Skellefteå doet goede zaken

Na de international-break zijn er deze week drie speelrondes geweest. Dinsdag, donderdag en zaterdag/zondag waren er weer volop wedstrijden. Twee ploegen wisten alle drie hun wedstrijden te winnen: Skellefteå en Färjestad. FBK had daar wel iedere keer een overtime en één keer een shoot-out voor nodig. Skellefteå won tweemaal binnen de reguliere tijd en had zaterdag een shoot-out nodig om Andreas Thuresson van HV71 van zich af te houden. Thuresson scoorde een hattrick en wist ook de eerste shoot-out te verzilveren. Albin Eriksson (als 44ste in de draft van 2018 gekozen door Dallas Stars) wist met zijn shoot-outs echter twee keer HV goalie Felix Sandström te kloppen.

Hier de drie goals van Thuresson;

Van de twintig gespeelde wedstrijden afgelopen week eindigden er negen na overtime, terwijl er bij drie ook nog shoot-outs nodig waren, voordat een winnaar van het ijs stapte. In totaal was er bij twaalf wedstrijden maar een verschil van één goal.

Grote uitzondering was Skellefteå – Malmö Redhawks. De ploeg uit Skåne werd met 9-0 weggespeeld en zal daardoor geen leuke reis terug naar Malmö hebben gehad. De eerste periode was nog duidelijk voor de Redhawks (4-16 schotverhouding). In de tweede en derde periode gooide de zwart-gele thuisploeg het roer om en kwam Malmö er bijna niet meer aan te pas.
Acht spelers van SKE wisten het net te vinden. De Canadees Bud Holloway, die zijn zesde seizoen bij de club uit het noorden speelt, was de enige die twee keer scoorde.

Malmö wist te herpakken en won zondag, mede door een hattrick van Emil Sylvegård, met 4-1 van Tirmå.

Ondanks dat het deze week maar twee punten kon bijschrijven, blijft Luleå nog wel koploper doordat ook de andere ploegen punten laten liggen. De enige ploeg die meer dan twee plaatsen wisselde op de ranglijst is Skellefteå, dat nu is opgeklommen naar de achtste plaats.

Redding en goal van de week in de SHL

Färjestad won mede dankzij deze redding van Markus Svensson via shoot-outs van Rögle.

Ryan Lasch is weer helemaal terug bij Frölunda Indians. De kleine Amerikaan heeft inmiddels zes goals en twaalf assists op zijn naam.

RK Team GP TP
1 Luleå HF 18 33
2 Frölunda HC 18 33
3 IF Malmö Redhawks 19 33
4 Djurgårdens IF 18 32
5 Linköping HC 19 31
6 Färjestad BK 18 30
7 Växjö Lakers HC 18 29
8 Skellefteå AIK 18 27
9 Rögle BK 18 27
10 Brynäs IF 18 26
11 HV 71 18 22
12 Örebro HK 18 21
13 Timrå IK 18 20
14 Mora IK 18 17
Previous Leuven verslaat Mechelen in derby, Antwerp onderuit in Tilburg
Next Crisis in Pittsburgh: Sprong maakt indruk na vier wedstrijden toekijken