Den Haag wint titanengevecht, Bulldogs verslaat Herentals


Face-Off IJshockey BeNe League

Vijf duels gisteren; vier in de BeNe League en één in het Nederlandse bekertoernooi. HIJS boekte een knappe comeback win in Heerenveen en Luik bracht Herentals de eerste nederlaag van het seizoen toe.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – CAIROX HIJS HOKIJ 2-3 OT

De stoelendans om de play-off plaatsen is nog in volle gang: Heerenveen moest met vier goals verschil winnen om plek één op te eisen, Den Haag had een zege nodig om niet definitief op plek vier te eindigen. Beide ploegen maakten er een heerlijke pot van in Thialf. Na een prima openingsfase, sloeg de thuisploeg twee keer in 30 tellen toe. Trevor Hunt en Brent Janssen zetten Heerenveen op een 2-0 voorsprong voor de eerste pauze.

UNIS Flyers Heerenveen HIJS Hokij Den Haag IJshockey
Foto: Pieter-Jord Hovenga

Het middenstuk begon was al net zo spannend als de eerste periode; beide teams waren aan elkaar gewaagd, het spel golfde op en neer, kansen voor beide doelen en af en toe lekker stevig ijshockey. Oliver Pataky bracht zijn ploeg halverwege het duel weer in de race door de 2-1 binnen te tikken. In de slotperiode drong Den Haag steeds nadrukkelijker aan, maar zag Heerenveen Ronald Wurm een penalty shot missen en raakte zelf het ijzerwerk. Doelman Hrelja werd van het ijs gehaald, waarna Raymond van der Schuit vlak voor tijd de gelijkmaker noteerde.

Overtime was nodig om de winnaar te bepalen en die winnaar kwam er heel snel. Amper een minuut in de extra tijd werd Mike Verschuren match-winner om de comeback zege compleet te maken. Door de winst van Den Haag eindigt Geleen op plaats één en heeft Heerenveen het tweede thuisvoordeel. Nijmegen en Den Haag gaan uitmaken wie plek drie en vier opeisen.

  Team GP W L OTW OTL GD PTS
1 Microz Eaters Geleen 12 10 2 0 0 +44 30
2 UNIS Flyers Heerenveen 12 9 2 0 1 +40 28
3 AHOUD Devils Nijmegen 11 8 3 0 0 +43 24
4 CAIROX Hijs Hokij 10 5 3 2 0 +25 19

LUIK BULLDOGS – ERA RENOMAR HYC 9-7

De topper in België stond voor de derde keer op het programma; Luik was gebrand op een zege, want Herentals had de eerste twee ontmoetingen in de beker gewonnen en was (beker en BeNe League samen) de enige ongeslagen ploeg. Kyle Brothers zette de bezoekers op voorsprong na een stief kwartiertje en daarna begon het stuivertje wisselen. Cheyne Matheson en Nick Rivait zetten Luik op voorsprong voor de eerste dweil. Binnen vier minuten zette HYC het duel op zijn kop met drie treffers van Jacques de Ceuster, Mitch Morgan en Ben Vercammen. Bulldogs beet zich vast en kwam terug via Yoren de Smet, maar Vincent Morgan herstelde de marge van twee weer. Nick Rivait zorgde voor hoop in de harten van de Luik fans door de 4-5 binnen te schieten voor de tweede pauze.

Luik Herentals Geleen
Foto: Kurt Tops

Akim Ramoul bracht na 30 tellen in het slotstuk de ploegen weer in evenwicht, waarna aanvoerder Morgan Herentals weer op voorsprong bracht. Twee goals in zes seconden zorgden voor de ommekeer van het duel. Frank Neven en Alex Bremer zetten Luik weer op voorsprong. Bryan Henry bracht Bulldogs voor het eerst een marge van twee treffers met nog vijf minuten te gaan. Opnieuw Mitch Morgen en Yoren de Smet (in de zoemer) bepaalden de eindstand op 9-7. Een (traditioneel) doelpuntrijk duel, waarin Herentals de eerste nederlaag leed.

AMSTERDAM TIGERS – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 3-6

Door de nederlaag van Herentals lag de koppositie voor het grijpen voor AHOUD Devils Nijmegen. Dan moest het zien af te rekenen met Amsterdam Tigers, dat Picnic voor het eerst op de shirts had staan. Opvallende afwezig bij Tigers: John Versteeg. Het waren de bezoekers die de lakens uitdeelden het eerste half uur. Kort na de tweede pauze stond er 0-6 op de borden via de ‘usual suspects’ Houkes, Reed en Eden, maar zij kregen gezelschap op de scoresheet van Rick Wijnen, Nick de Jong en Rick van Haren. Amsterdam mocht nog drie maal het net laten bollen via Donny Pohlmann, Connor Barette en Ivan Muso. Door de 6-3 winst pakt Nijmegen voor het eerst de koppositie in de BeNe League; het is als enige ploeg nog zonder puntverlies

MICROZ EATERS GELEEN – CHIEFS LEUVEN 6-2

Met de billen nog blauw van het pak slaag in Nijmegen kon Geleen direct de zure nasmaak wegspoelen tegen Chiefs Leuven. Vraag die centraal stond: hoe zat het ‘in de koppies’ van de spelers na de nederlaag? Verrassend genoeg nam Leuven gewoon een voorsprong op Glanerbrook door een treffer van Gregor James. Even sloeg de schrik om de Limburgse harten, maar Jord Smit bracht na twaalf minuten de stand weer gelijk.

Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

Toch hadden de Limburgers moeite met de Belgische opponent, waardoor het lang een wedstrijd bleef. Lukasz Bartak en Yan Turcotte braken de wedstrijd binnen een minuut van elkaar open, zodat Geleen met 3-1 de tweede dweil in kon. Via Lars van Sloun, opnieuw Bartak en Vadim Gyesbreghs liep Eaters naar 6-1, voordat Adam Logozzo voor het slotakkoord tekende. De Limburgers haalden opgelucht adem dat de punten in de eigen hal bleven en Chiefs laadt zich op voor de derby tegen Mechelen.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – TRAPPERS TOEKOMSTTEAM 7-6

De ziekenboeg van het Oberliga team van Trappers raakt leeg en dus zagen wij een versterkt (of regulier) Trappers toekomstteam aantreden in Mechelen tegen Golden Sharks. Ruud Leeuwesteijn, Jonne de Bonth, Jordy Verkiel, Reno de Hondt, Wouter Sars en Floris van Elten hoorden gisteravond eens niet de Duitse taal bij de opponent.

Dijstelbloem Golden Sharks

Van Elten en De Bonth zetten Trappers op 2-0, maar daarna was het antwoord aan Mechelen in het middenstuk. Martin Vachal, Olivier Bouchard en Adam Cech zetten Golden Sharks op voorsprong. Een voorsprong die welgeteld vijftien tellen stand hield, want Reno de Hondt sloeg namens de gasten toe. Via De Bonth nam Trappers weer opnieuw een voorsprong, maar ook die verdween door de tweede treffer van Bouchard. In het slotstuk plaatste Mechelen de beslissende break. Treffers van Marek Ziarny en de tweede van Cech en Vachal zorgden binnen drie minuten voor een 7-4 stand. Max Dubovecky sloeg nog terug, maar de 7-6 van Eruan Hendriks viel te laat om nog een overtime af te dwingen.

Previous Sprong dicht bij eerste seizoensgoal tijdens terugkeer in opstelling (video)
Next Andrei Vasilevskiy vier tot zes weken uitgeschakeld met gebroken voet