4-on-4: Start BeNe League, Daniel Sprong tradetalk, rustperiode Trappers en interessante Eerste Divisie-clubs


Foto: Arie Leeuwesteijn

De interlandperiode kwam voor Tilburg Trappers als geroepen. Het spel was niet geweldig in de laatste wedstrijden. Wat moet er veranderen bij Tilburg om te zorgen dat ploeg blijft winnen?

Tom: Waarschijnlijk zorgt de klap van het niet mogen promoveren naar de DEL2 vanuit de OBL voor wat onzekerheid binnen de Tilburgse ploeg. Ik hoop dan ook dat de club zich kan herpakken om op het gebruikelijke, zeer hoge, niveau te komen dat we van ze gewend zijn. Mogelijk kunnen de spelers een, al dan niet ceremonieel, commitment maken aan de ploeg om voor wat rust en stabiliteit in de ploeg te zorgen. Als het de ploeg niet lukt zich te herpakken zie ik een groot probleem voor Trappers met een leegloop aan sterspelers die hogerop willen.

Ed: Ik snap ‘paniekvragen’ nooit zo goed, als het eens ietsjes minder gaat. Laat even voorop staan he: we hebben het over de ploeg die de afgelopen drie seizoenen de Oberliga gewonnen heeft. Het zou zomaar een voor kunnen komen dat ze hem een keer niet winnen. Ik heb een aantal keer contact gehad met bestuur en spelers en die hebben er allemaal vertrouwen in. En ik zelf ook wel. De ploeg heeft te maken gehad met blessures en heeft één keer verloren in reguliere speeltijd. Verliezen hoort bij de sport he, het is niet alleen maar winnen. Daarbij zal misschien een mentaal tikkie -voor de lange termijn- zijn uitgedeeld met het DEL2 nieuws, maar dat viel samen met de blessures. Wat er dus moet veranderen? Helemaal niets, ze moeten lekker verder gaan waar ze mee bezig zijn dit seizoen. De club moet zich wel gaan beraden op de lange termijn met het signaal van de DEL in de hand. Blijft het Oberliga tot in de lengte van dagen? Of komt men terug naar de BeNe League?

Barend: Er wordt door bestuur en staf en spelers gezegd dat het spelen in de Oberliga mooi is. Ook als je niet kunt promoveren. In de Nederlandse competitie was dat ook zo, dus waarom nu niet? Toch moet dat bij de betrokkenen mee gaan spelen. In Nederland kon je niet promoveren omdat dat het hoogste niveau was. In de Oberliga kun je (als je Duits bent) wel promoveren. Dat moet op de een of andere manier steken. Je ziet teams promoveren die minder zijn dan dat jij bent. Voor een paar seizoenen is dat prima. Dat was afgesproken bij de binnenkomst in de Oberliga. Nu is dat anders. Dat is het mentale deel. Hopelijk heeft de club daar in deze rust periode iets aan kunnen doen om weer rust in de hoofden te brengen waar dat nodig was.

Het fysieke deel . De Oberliga is een competitie waar fysiek wordt gespeeld. Je hebt in ieder team wel technische spelers maar het blijft fysiek spel. Trappers speelt met een aantal U18 spelers die door de vele blessures bij verschillende sleutelspelers overuren moeten draaien. Die jongens doen het prima maar je ziet in het spel van de anderen dat ze wel iets extra’s moeten geven als die jongens op het ijs staan. Nog meer overuren dus. Niet alleen voor de jonkies ook voor de oudere spelers.

Toch staat Tilburg Trappers nog steeds bovenaan de ranglijst. Het klopt dat er wat punten worden gemorst en de laatste wedstrijd (de uitwedstrijd in Duisburg heb ik niet gezien) was slecht. Maar het is nog in het begin van het seizoen. Beter nu dan in de play-offs. Straks komen o.a. Montgomery, Bastings, De Ruyter, Loginov en Collier terug. Zet daar Meierdres achter en je hebt wat moois op het ijs staan. Nee, geen paniek over Trappers.

Christian: Misschien is het wel psychologisch. Zeg maar een beetje ‘metaalmoeheid’ om het plastisch te verwoorden. Drie keer op rij winnen ze de Oberliga. Ze mogen echter niet promoveren en voor een hoop teams in de Oberliga zijn ze persona non grata. Blijf je dan als speler op-en-top gemotiveerd? Verre verplaatsingen, lange busritten, zware competitie, niet echt gewenst, geen promotie … ‘Waarom doen we het dan nog?’ Dat zijn dan de stemmetjes van de twijfel die in de hoofden worden gehoord.

Previous Online supermarkt Picnic nieuwe hoofdsponsor Amsterdam Tigers
Next CAIROX HIJS Hokij lanceert eigen App