Dames Färjestad blijven winnen. Heren volgen dit goede voorbeeld


Face-Off IJshockey SHL

Ook in Zweden denderen de verschillende competities door. Barend Hoogteijling hield het afgelopen week weer allemaal bij en praat je bij.

Färjestad dames blijven winnen

Afgelopen weekend moest Färjestad BK tweemaal aantreden voor een wedstrijd. Onder het toeziend oog van familie en vrienden wisten Britt Wortel en Marée Dijkema met Färjestad, in de eigen Kobbs Arena zaterdag SHK Hockey Club met 3-0 te verslaan.

Zondag volgde de thuiswedstrijd tegen Västerås IK. Ook nu zat het verdedigend goed en werd geen tegengoal geïncasseerd.

Het waren twee mindere wedstrijden. Vooral de eerste periode zaterdag waren we niet goed. Daarna ging het wel weer wat beter. We hadden veel schoten op doel (39-10) en hadden met ruimere cijfers kunnen winnen,” zegt Marée Dijkema over de wedstrijd tegen SHK.

De aanvoerster van de Nederlandse dames U18 vervolgt met de wedstrijd die zondag werd gespeeld: “we speelden beter, maar de vermoeidheid van de wedstrijd van zaterdag speelde ons parten. Met ons normale spel hadden we makkelijk kunnen winnen maar nu stonden we te ver uit elkaar waardoor de opbouw niet goed liep.

Pas na 31 minuten scoorde FBK de 1-0 waarna in dezelfde minuut de 2-0 volgde. In de 46ste en 47ste minuut volgde de 3-0 en 4-0.De ploeg uit Karlstad is nu koploper met veertien punten uit vijf wedstrijden.

Britt Wortel – Färjestad BK

De ploeg uit Karlstad is nu koploper met veertien punten uit vijf wedstrijden.

Norra Södra Östra Västra
Luleå HF 2 Trollhättans HC Almtuna IS Leksands IF 2
Skellefteå AIK IF Troja-Ljungby AIK 2 Sandvikens IK
IF Björklöven Linköping HC 2 SDE HF 2 SHK HC
MODO Hockey 2 Hvidovre (Denemarken) Södertälje SK Färjestad BK
Malmö Redhawks Hammarby IF Västerås IK Ungdom
Karlskrona HK Haninge Anchors HC
Huddinge IK
DamEttan 2018/2019

De dames van Färjestad BK spelen op het tweede niveau in Zweden, de DamEttan. Deze DamEttan is onderverdeeld in vier regio’s: Norra, Östra, Södra en Västra. FBK speelt in de regio Västra. Daar waar de regio’s Norra en Södra duidelijk streekgebonden zijn in het noorden en het zuiden, is de Östra divisie een echte aangelegenheid van teams uit Stockholm en omgeving. De Västra divisie bestaat, vreemd genoeg gezien de naamgeving, voornamelijk uit teams uit het oosten. Aangevuld met Färjestad.

Het vorige seizoen werd de groen-witte ploeg uit Karlstad eerste in DamEttan Västra en plaatste zich voor de play-offs naar de SDHL. Daarin werd in de eerste ronde tweemaal Troja-Ljungby verslagen (2-1 en 5-0). In de tweede ronde volgde het promotie/degradatie duel tegen Göteborg HC (SDHL). In de best-of-three was de ploeg uit Gothenburg twee keer de sterkste (4-1 en 3-1) en verzekerde zich voor nog een seizoen in de SDHL.
Dit seizoen gaat Färjestad opnieuw strijden voor promotie naar de SDHL, maar heeft nu wel Wortel en Dijkema in de gelederen.

In de DamEttan Norra speelden Björklöven en het tweede damesteam van MODO het voorbije weekend tweemaal tegen elkaar. Björklöven was hierbij duidelijk de betere (27-0 en 14-0). In beide wedstrijden hadden de beide goalies van MODO het erg druk. Björklöven schoot in de eerste wedstrijd 115 keer op doel en in de tweede wedstrijd 109 keer. MODO deed het aanvallend rustiger aan met respectievelijk twee en zes schoten op doel.

Dames SDE HF in moeilijke fase

Woensdag mochten de dames van SDE HF in Linköping tegen de plaatselijke HC aantreden. Eerder dit seizoen werd thuis met 2-1 gewonnen van de leeuwinnen. Kayleigh Hamers scoorde destijds de game winning 2-1 met een assist van Julie Zwarthoed.

De nummer drie van de ranglijst liet in de eigen Stångebro Ishall echter zien dat ze niet voor niets zestien punten voorsprong hebben op de dames uit Stockholm. Via de periode standen 3-0, 3-1 en 2-0 ging de overwinning naar Linköping. Zwarthoed wist bij de enige goal van SDE nog wel een assist te noteren. Eerste goalie Sofia Reideborn liep tijdens de wedstrijd een blessure op en moest in de tweede periode worden vervangen door Anna Ågren.

In de zondagwedstrijd tegen MODO ontbrak Reideborn. Verder ontbrak ook verdedigster Frida Setzman en speelt Julie Zwarthoed al enkele wedstrijden met een handblessure die ze twee weken geleden opliep in de wedstrijd tegen Leksand. Door deze blessure kan Zwarthoed momenteel niet haar beste spel laten zien. Geen goede ingrediënten om een wedstrijd tegen de koploper te beginnen. MODO won de wedstrijd in Stockholm met 1-7.

Dit verlies was de vierde wedstrijd op rij waarin de zwart-witte dames niet tot winst kwamen. SDE staat nu op een negende plaats. Komende zaterdag volgt de uitwedstrijd tegen Djurgården dat, met twee punten meer, twee plaatsen hoger staat op de ranglijst.

Oosterwijk moet op training laten zien klaar te zijn voor Visby/Roma

Visby/Roma HK won voor de vierde keer in de laatste vijf wedstrijden. Wederom stond Martijn Oosterwijk niet op het ijs. Hij is gebrand om te spelen maar voorlopig verdedigt Daniel Marmenlind het doel van de ploeg van Gotland. Het blijft voor de Groninger dus zaak om zijn goede vorm op de training te laten zien en te wachten op de kans, die zeker zal gaan komen, om dat ook in de wedstrijden te doen.

Met twee nieuwe aanwinsten, Hampus Falk en de Canadees Danny Smith, werd thuis met 6-1 gewonnen van Trångsunds IF.

Inmiddels staat VRH op een vierde plek op de ranglijst.

In de SHL zet Färjestad de weg naar boven in

Donderdag vergrote nieuwkomer Timrå de druk op Rögle. De ploeg uit Ängelholm wist slechts vier punten te behalen uit acht wedstrijden. Ook de negende wedstrijd van het seizoen ging verloren (4-3 OT). Er werd dus wel een puntje behaald in een zeer gelijkopgaande wedstrijd waarin de thuisploeg uiteindelijk aan het langste eind trok.

Zaterdag kon de ploeg uit Skåne meteen revanche nemen. In de eigen Lindab Arena werd Timrå met 3-1 verslagen. De Canadese verdediger Kodie Curran van Rögle maakte deze week zoveel indruk dat hij werd verkozen in het SHL-team van de week.

Bij Färjestad BK loopt het dit seizoen nog niet zoals verwacht en daarom werden er vorige week wijzigingen aangebracht in het team. Zo besloot Alexander Johansson niet langer de captain te zijn van de ploeg. Die taak neemt nu Mikael Wikstrand (afgelopen mei wereldkampioen geworden met Zweden) op zich. De eerste twee wedstrijden met deze wijziging gingen nog verloren, maar donderdag won men de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen Örebro met 3-6.

Zaterdag werd er met 4-3 gewonnen van Djurgården IF. FBK maakte deze week een sprong van de twaalfde naar de zevende plaats op de ranglijst.
Niklas Svedberg (Timrå) maakte in deze wedstrijd wel de save-of-the-week in de SHL.

Djurgården blijft tweede en heeft de sterkste aanvallers van dit moment in de gelederen. De eerste vier plekken op de topscorerslijst worden ingenomen door spelers van de ploeg uit Stockholm.

GP G A TP
1 Jacob Josefson Djurgården 10 5 12 17
2 Jakob Lilja Djurgården 10 3 12 15
3 Daniel Brodin Djurgården 10 7 5 12
4 Emil Bemström Djurgården 10 7 3 10

In Växjö werd de Småland-derby gespeeld tussen de plaatselijke Lakers en HV71. Het was de ploeg uit Jönköping die de goede lijn uit de vorige wedstrijden doortrok. De gastheren werden met goed en attractief spel met 0-4 verslagen. Robin Figren scoorde zijn vijfde goal van het seizoen. Net zoveel als dat hij in het gehele vorige seizoen scoorde. Het waren vooral Mattias Tedenby, Markus Ljungh (beiden 1 goal en 1 assist) en goalie Jonas Gunnarsson die uitblonken. Ljungh kwam afgelopen zomer van Djurgården en de samenwerking met puck-goochelaar Tedenby gaat steeds beter.

Op dit moment is Tedenby één van de beste spelers in de SHL. “Hij is dominant aanwezig op het ijs en speelt briljant” volgens oud-speler en huidig commentaar bij C-More Sanny Lidström. “Ik ben nog steeds sprakeloos van de 0-4. Växjö heeft de goalie van het ijs gehaald en Mattias kan zelf scoren, maar ziet over zijn schouder Ljungh komen, geeft de puck af en laat hem de 0-4 scoren. Alleen maar respect voor zo’n bescheiden speler!” De statistieken laten verder zien dat Tedenby de speler is met die het meest aantal minuten in het aanvalsvak van de gehele SHL. Met 10 punten (4G en 6A) staat Mattias Tedenby vijfde op de topscorerlijst.

Markus Ljungh – Matthias – Tedenby – Andreas Thuresson (foto: Magnus Lejhall)

Ondanks Tedenby verloor ‘blå gul’ (blauw-geel) zaterdag met 4-1 in Gothenburg van Frölunda Indians. Voor de Indians scoorde Kristoffer Gunnarsson met de 2-1 zijn eerste SHL punt, …in zijn 78ste SHL wedstrijd.

Iemand die ook zijn eerste goal scoorde in het afgelopen weekend was Noel Gunler. Gunler speelde pas zijn tweede wedstrijd in de SHL voor Luleå. Hij is de eerste in 2001 geboren speler die wist te scoren in de SHL (op 7 oktober is hij 17 geworden). We blijven hem in de gaten houden voor de NHL draft in 2020.

Noel Gunler (foto: Simon Eliasson)

Örebro verloor voor de vijfde keer op rij. Dat weerhield Tyson Spink echter niet om deze week de goal van de week te scoren tegen Brynäs.

Stand SHL 2018-10-21
Previous Top drie blijft winnen, koploper Mannheim heeft vier punten voorsprong
Next Para IJshockey Antwerp Phantoms overtuigt in eerste wedstrijd tegen Dordrecht Polar Bears