Predators denderen door in de league met de Avalanche als onverwachte achtervolger


Face-Off IJshockey NHL

Tim Gerth, Rowdy van Grieken, Rik Bruijnius en Cor Machielsen nemen de NHL week weer door voor jullie.

Pacific Division

Op zondagavond scoorde Joe Pavelski voor de Sharks zijn 700e punt in de NHL, in de wedstrijd tegen de New Jersey Devils die ze wel met 2-3 verloren.

Daarna haalden de Sharks flink uit tegen de Sabres 5-1 met een hattrick van Logan Couture. De volgende van de Sharks was thuis tegen de New York Islanders. Ook daar werd ruim gewonnen met 4-1
De week van de L.A. Kings was er een met heel veel tegengoals. 4-1 op bezoek bij de Toronto Maple Leafs. Thuis tegen de Islanders kregen ze een veeg met 2-7 en wederom thuis tegen de Sabres werd het 1-5. Zestien tegengoals in drie wedstrijden, dat zijn er iets teveel. Jeff Skinner scoorde een onvervalste hattrick voor de Sabres tegen de Kings

Anaheim Ducks ging gestaag door met winnen. Uit bij de Blues met 3-2, daarna kregen ze de Islanders op bezoek en die werden teruggestuurd met 4-1 met daaronder twee goals van Ryan Kesler, totdat ze op bezoek moesten in Sin City bij de Golden Knights. Daar werden ze overlopen. De Knights hadden 45 schoten op de goal van John Gibson. Die liet er maar drie door maar dat was genoeg voor de 3-1 overwinning voor de mannen uit Las Vegas. De Ducks’ score is 5-2-1.

De Golden Knights pakte niet alleen de Ducks deze week, maar aan het begin van de week moest Buffalo Sabres het al ontgelden, de kregen met 4-1 op de broek. De Knights hadden maar twee wedstrijden de afgelopen week.
Door naar de Coyotes, het team met veel jongelingen hoe verging het hun de afgelopen week. Op bezoek bij de Wild was het een nipt verlies met 1-2. Daarna mochten ze door naar Chicago, en daar gaven ze de thuisclub met 4-1 op hun kloten. Antti Raanta werd daar ook beloond met een MOTM vermelding.

Daarna mochten ze met de overwinning op zak door naar Winnipeg. Er werd veel gescoord maar het was niet genoeg voor een overwinning; 5-3 voor de Jets.
Voor de Flames was het een thuis week met twee gezichten. De Bruins kregen klop met 5-2 en tegen de Predators konden ze niet echt een vuist maken 3-5. In de wedstrijd tegen de Bruins scoorde Johnny Gaudreau zijn honderdste NHL-goal.

De Predators waren een maatje te groot. Nadat Pekka Rinne was vervangen door Juuse Saros hield die zijn goal schoon.


De Canucks hadden een verrassende start van het seizoen en dat werd afgelopen week doorgezet. Op woensdag in Pittsburgh werden de Penguins verslagen in overtime. Brock Boeser had er maar 34 seconden voor nodig.

Op bezoek bij de Jets ging het wat minder voortvarend. Daar kregen ze met 4-1 klop met Dustin Byfuglien als middelpunt. Hij had twee assists en een goal. Thuis tegen de Bruins in hun eigen Vancouver hadden de Canucks weer overtime nodig, maar pakten ze weer de winst. Dit keer kwam de winnende van Bo Horvat. Al met al een uitstekende start van de Canucks met een record van 5-3-0.

Na een slechte start van het seizoen door de mannen van de Oilers hadden ze wat goed te maken. Na veertig minuten op bezoek in Winnipeg stonden ze al met 4-1 achter. De derde periode bracht echter een ommekeer. In de derde periode werd drie keer gescoord en in overtime werd de winst behaald. Ryan Nugent-Hopkins was goed voor vier assists. En de overtime winner werd gescoord door Darnell Nurse die met een “McDavid” beweging Jacob Trouba van de Jets op het verkeerde been zette.

Na vier wedstrijden on the road was het tijd om in de eigen Rogers Arena aan de gang te gaan. In Edmonton kregen ze de Bruins en de Predators op bezoek. Voor de eerste thuiswedstrijd had de video afdeling een mooie promo in elkaar gezet.

De Oilers wonnen tegen de Bruins in overtime door het befaamde duo Leon Draisatl en Connor McDavid met 2-3.

De wedstrijd tegen de Predators was een andere koek. Op dit moment zijn de Predators een van de beste teams in de NHL met hun 7-1-0 score. Twee stomme fouten in een tijdsbestek van twee minuten werden keihard afgestraft door de Preds. De Oilers konden Juuse Saros maar niet passeren en die pakte een shutout in Rogers Arena.

Central Division

De speelweek voor de teams uit de Central begon op de zondagavond. Winnipeg Jets werd thuis vooral in de eerste periode weggespeeld door Carolina Hurricanes, maar wist uiteindelijk een vuist te maken. Daardoor stapte de club met een 3-1 zege het ijs af. Ondertussen legde St. Louis Blues het thuis met 2-3 af tegen Anaheim Ducks. Het duel ging gelijk op, maar een kleine zes minuten voor tijd schoot Andrew Cogliano de Ducks naar de zege.

Maandag stond er een Central-duel op het programma: Nashville Predators ontving thuis Minnesota Wild. Vooral dankzij een sterke tweede periode wist Nashville het verschil te maken. In de Music City werd het 4-2. Het oude team van de staat Minnesota, Dallas Stars, beleefde een midweek om snel te vergeten. Ondanks het overwicht werd er op maandag met 4-1 verloren in en tegen Ottawa, waarna op dinsdag New Jersey Devils te sterk bleek (3-0). Dit duel leverde overigens wel een heel mooi gevecht af tussen Stars-captain Jamie Benn en Devils-winger Miles Wood.

Eigenlijk zal alleen Minnesota zijn eigen wedstrijd van die woensdagavond willen onthouden. De Wild wonnen thuis, met moeite, van Arizona Coyotes: 2-1. Winnipeg zal maar wat graag de wedstrijd tegen Edmonton Oilers willen vergeten, want thuis gaven de Jets een 4-1 voorsprong weg en werd er in OT met 4-5 verloren. Colorado Avalanche zal vooral blij moeten zijn met het punt wat het op bezoek bij New York Rangers uit het vuur sleepte (3-2 nederlaag na shoot-outs). Goalie Semyon Varlamov was de grote man aan Colorado’s kant, met maar liefst 41 reddingen.

Het volgende duel van Colorado, uit bij de nog ongeslagen New Jersey Devils, speelden de Avs beter. Aanvoerder Gabriel Landeskog was met een hattrick zijn gewicht in goud waard; 3-5. Winnipeg gebruikte thuis een sterke derde periode om met 4-1 van Vancouver Canucks te winnen, terwijl Chicago door goalie Antti Raanta en winger Vinnie Hinostroza twee voormalig Blackhawks op de pijnbank werd gelegd door Arizona Coyotes.

Vrijdagavond gingen Minnesota en Dallas met elkaar in duel in Texas. Nadat Dallas vroeg in de derde periode dankzij Jason Spezza op 1-0 was gekomen, trapte de Wild het gaspedaal in en vond het (met wat geluk) succes: 1-3. Elders wist Nashville, na de nederlaag thuis van vorige week, Calgary Flames ditmaal wel te verslaan. Een goal in de derde periode van Zac Rinaldo doorbrak een 3-3 tussenstand, waardoor Nashville met een 3-5 winst richting het vliegtuig ging.

De zaterdagavond was een geweldige avond voor de Central, want de zes ploegen die in actie kwamen (alleen Dallas niet) wonnen hun wedstrijden. Colorado ging op bezoek bij Carolina Hurricanes en won daar met 1-3, terwijl Winnipeg er in slaagde om Arizona thuis te verslaan: 5-3. St. Louis Blues maakte indruk door in Toronto de Maple Leafs te verslaan (1-4) en Minnesota passeerde thuis Tampa Bay Lightning in overtime: 5-4. Een fantastische Corey Crawford hield Chicago op de been uit bij Columbus Blue Jackets (1-4) en Nashville won in Edmonton van de Oilers met 0-3.

Metropolitan Division

De eerste weken werd de ranglijst van de Metropolitan Division vooral gekenmerkt door Carolina Hurricanes, dat verrassend aan de leiding ging. Met 9 punten was de voorsprong op New Jersey Devils en Columbus Blue Jackets aanzienlijk. Daarachter volgden pas de Pittsburgh Penguins en Washington Capitals.
Over het algemeen wordt Carolina toch als een outsider ingeschat in de Metro, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat het team erg leuk is om naar te kijken. Waar de Canes voorheen vooral geroemd werden om hun verdedigende kwaliteiten, heeft het met Sebastian Aho, maar dit seizoen vooral ook rookies Warren Foegele en Andrei Svechnikov een aantal aanvallende talenten in huis. Ook Micheal Ferland, overgekomen van de Flames, heeft zijn weg gevonden. En Curtis McElhinney, die weg werd gestuurd bij de Leafs, startte met drie overwinningen. Tot slot zijn er nog twee redenen die de Canes extra leuk maken om naar te kijken: het nieuwe alternate jersey en de post-game celebrations.

Dan even naar de zwaargewichten. Washington lijkt alleen maar op woensdag te kunnen winnen en ook de Penguins maakten een ‘slow start’. Stilletjes aan weten de twee grootmachten hun weg naar boven toch te vinden. De Penguins zijn defensief nog kwetsbaar en raakten ook nog eens Justin Schultz kwijt voor de komende maanden. Maar tegen de belachelijk sterke aanval van Toronto Maple Leafs hielden ze de poort gesloten (3-0). Voorlopig hebben de Pens vooral moeite met ‘zwakkere’ ploegen.
New Jersey staat tweede en lijkt met een waanzinnig sterke Kyle Palmieri de beste ploeg in ‘New York’ te worden, ondanks het gemis van Corey Schneider (heupblessure). Al was dit het hoogtepunt afgelopen week van de Devils:

De Islanders krijgen lof voor het spel, maar verzamelen weinig punten en zijn, ondanks sterk keeperswerk van Robin Lehner en Thomas Greiss, defensief zwak. Philadelphia en de Rangers sluiten de poort. De Flyers lijken nog niet bepaald een Gritty effect te ondervinden. Voorlopig vallen die nog het meeste tegen.

Alles wijst erop dat de stand in de Metro zich wel weer zal herstellen. De Hurricanes in alle wedstrijden tegen matige teams punten te pakken, maar tegen Winnipeg en Tampa verloren ze. Wanneer Pittsburgh en Washington ook de wedstrijden tegen de zwakkere teams beginnen te winnen, wordt de stand wel rechtgetrokken.
Dat zien we ook terug in de algemene stand, waarin Carolina, de nummer één dus van de Metro, pas op de zevende plek terug is te vinden. In het Oosten zijn Toronto, Montréal en Boston beter gestart.

Atlantic Division

Wat een week in de Atlantic Division. Ik weet bijna niet waar ik beginnen moet. Mijn collega Cor zou vermoedelijk beginnen met “manmanmanman”. Verassingen, dieptepunten, wel of geen glorie dagen het komt vandaag allemaal voorbij.

Boston Bruins had een knaller van een start in de eerste tien dagen met maar één verlies in vijf wedstrijden. Deze week was er een een trip naar west Canada. Dit werd voor Boston geen fijne trip er werd namelijk drie op drie verloren. Eerst een ruime nederlaag in Calgary en daarna een overtime verlies in Edmonton en Vancouver. De Canadese trip is nog niet voorbij er volgt nog een divisie kraker tegen Ottawa komende dinsdag.

Het lijkt er op dat de herfst ook Toronto bereikt heeft en dat ook hier de blaadjes vallen. Net als Boston ook hier een enorme start van het seizoen. Waar zelfs Auston Matthews in één adem genoemd werd met grootheden als Wayne Gretzky en Mario Lemieux, stokte het scoren plotseling en werd er twee keer op rij verloren. Tegen Pittsburgh werd er niet gescoord en tegen St.Louis maar één keer. En daar was topscorer Auston Matthews niet bij betrokken.

Detroit, oei oei. Hockey Town wordt momenteel niet verwend en zakken diep door het ijs. Nooit eerder in de historie van de club werden de eerste zeven wedstrijden verloren. Ook wedstrijd acht van afgelopen nacht leek een zeperd te worden. Florida nam in de eerste periode met twee goals een voorschot op de overwinning. Maar een goede tweede periode met drie Detroit goals gaf de burger moed. Florida kwam in de derde periode weer langszij maar in de overtime was het Dylan Larkin de zijn ploeg op sleep touw nam en de assist verzorgde op de winnende goal van Gustav Nyquist. De eerste overwinning van seizoen 2018/19 is een feit.

Montréal Canadiens, wat is het daar rustig en het is daar zo rustig dat bijna niemand door heeft dat men daar een “kruip door, sluip door” spelletje aan het spelen is. Zij zijn namelijk de virtuele nummer twee in de divisie. Ze hebben het minste aantal verliespunten, maar doordat ze wat minder wedstrijden hebben gespeeld staan ze niet letterlijk bovenaan en vallen ze niet heel erg op. Het is dan ook een complete team prestatie. Niemand blinkt uit, geen speler van de Habs bij de eerste 25 op punten en goalie Carey Price wordt nog steeds genoemd als de beste in de league blinkt ook nog niet uit. Tot nu toe verrassend.

Ottawa Senators raakte top verdediger Erik Karlsson kwijt in een trade met San Jose Sharks. Maar wat schetst nu de verbazing. Ottawa is op de moment de ploeg met de meeste goals gescoord door verdedigers. Dit niet alleen in de stand gaan ze goed mee. Ze zouden zo maar na de divisiekraker van dinsdag thuis tegen Boston zo maar op de derde plek aan kunnen komen. Ook hier kun je spreken over een algehele team prestatie zonder uitblinkers.

Buffalo het team van de toekomst in de divisie. Met vier gewonnen en vier verloren liggen ze vermoedelijk op schema. Het lijkt erop dat Buffalo voor een wild card kan gaan strijden. Vannacht won men van Los Angeles met duidelijk cijfers (1-5). Maar zoals men weet kan het met de snelste teamsport ter wereld alle kanten op. Een verlies reeks of een win reeks van een paar wedstrijden en alles ziet er weer anders uit.

Geen opzienbare feiten voor Florida, of het moet zijn dat de Panthers Detroit hun eerste overwinning gunde, nadat ze eerder in de week wisten te winnen van de kampioenen uit Washington. Ze zullen de zwakke broeder in de divisie blijven als ze niet wat constanter gaan worden.

Het top team van de divisie zal in mijn ogen Tampa Bay zijn wat dus ook aardig aan de weg timmert met nog steeds maar twee verlies partijen waarvan vannacht in overtime van Minnesota er één was. Ook zij hebben wat minder wedstrijden tot nu toe gespeeld en zijn dus nog niet boven aan de lijst te zien. Virtueel zijn ze dus wel de koplopers. En met spelers als Steven Stamkos, Nikita Kucherov, Victor Hedman en goalie Andrei Vasilevskiy mag dat ook geen wonder heten.

Het lijkt er op dat iedereen weer met beide schaatsen op het ijs geland is. In sommige steden zullen de fans vurig hopen dat de lente zich snel laat zien.

Previous Spannende strijd om play-offs in België, nipte zege Nijmegen in Zoetermeer
Next Trappers geen Oberliga Nord koploper meer na nederlaag tegen Indians in overtime