Spannende strijd om play-offs in België, nipte zege Nijmegen in Zoetermeer

Face-Off IJshockey Beker

Vier bekerduels gisteren in Nederland en België; Mechelen Golden Sharks won moeizaam in Turnhout, maar klom naar plek drie. De strijd om de play-offs is daar ontzettend spannend. Nijmegen won nipt in Zoetermeer. Reginald Delmarche en Ed Versteeve blikken terug.

TURNHOUT TIGERS – MECHELEN GOLDEN SHARKS 5-8

Mechelen moest winnen in Turnhout om de jacht op de play-offs levend te houden. iets dat op voorhand verwacht werd. Na 60 minuten ijshockey bij Tigers was er maar één conclusie mogelijk: Sharks won moeizaam en dat was volledig de verdienste van de thuisploeg.

Turnhout Tigers Mechelen Golden Sharks IJshockey Face-OFf

Tigers opende fris en nam een aantal maal het Mechelse doel onder vuur. Juist op het moment dat de thuisploeg al vroeg de powerplay op mocht, legde Marek Ziarny shorthanded de 0-1 tegen de netten. Turnhout reageerde direct via Max Raedts waarmee het bal officeel geopend werd. Sharks strafte onoplettendheid van de Divisie-1 ploeg af; binnen zestien tellen scoorden de bezoekers twee maal via Marke Ziarny en Martin Vachal.

Het leek de opmaat te worden voor een slachtpartij, maar het Turnhoutse vuurtje werd aangewakkerd. Nadat Boris Coehorst snel de aansluitingstreffer scoorde, bracht captain Lorenz Luyckx de ploegen na twaalf minuten in evenwicht. De captain aan Mechelse zijde. Kristof van Looy, bracht zijn ploeg op een 4-3 voorsprong bij de eerste pauze.

In het middenstuk waren de goals wat duurder; Martin Vachal en Timo Dewin zetten de marge op drie treffers. Het was de minste periode van de thuisploeg, die in het slotstuk nog één maal furieus van zich afbeet. Onni Walden bracht Mechelen op 3-7, waarna Turnhout direct toesloeg Thomas Vekemans de marge weer op drie bracht. Tien minuten voor het eind leek Wouter Vertommen het duel in het slot te gooien. Toch kreeg Mechelen het nog Spaans benauwd ondanks de marge van vier. Turnhout kon de kansen echter nog maar één keer benutten via Don Geerts, die de eindsand op 5-8 bepaalde.

Ed Versteeve sprak na afloop van het duel met de Captain in Turnhoutse dienst, Lorenz Luyckx en met Maxime Pellegrims van Golden Sharks Mechelen.

LUIK BULLDOGS – CHIEFS LEUVEN 8-4

Een gehavend Leuven Chiefs, zonder goalie Ryan Malinowski, Michael Van Egdom en coach Gil Paelinck, kon de openingsfase vlot standhouden. Eens warmgedraaid, maakten de Luikenaars toch snel goals via Cheyne Matheson en Kay Gielen. De tweede periode was amper op gang gefloten toe tiener Jeffie Versin met een knappe individuele actie de Leuvense achterstand halveerde. Een minuutje later schrikte het Luiks publiek op door de Leuvense gelijkmaker via Dries Blockx. Bulldogs reageerde gevat; twee treffers van de sterke Ax L Milpas en een mooie goal van Frank Neven maakten dat de tegentreffer van Lukas Tambeur voor de Chiefs op het half uur kon gerelativeerd worden. Nog voor rusten maakte topscorer Matheson er 6-3 van.

Bulldogs Chiefs Face-Off

Halfweg de slotperiode pikte de sterke verdediger Nick Rivait ook zijn doelpuntje weer mee. In dezelfde minuut kon de Leuvense captain, Dean Thurura, de achterstand even verkleinen. Even later maakte Canadian Cheyne zijn hattrick vol. Met zijn tiende treffer in deze bekercampagne legde hij de eindstand vast. Een duidelijke 8-4 zege, een deugddoende zege voor de toch wat ongeruste Luikenaars. Voor Leuven Chiefs viel er zonder enkele basispionnen niets te rapen in de Vurige Stede en zo blijft de strijd voor een Halve Finale-ticket volop open!

ERA RENOMAR HYC – ANTWERP PHANTOMS 6-0

De laatste wedstrijd gisteravond werd in het Kempens Netepark gespeeld. Phantoms Antwerp op bezoek bij favoriet ERA Renomar HYC. Phantoms wist dat het aan de bak moest en deed dit, soms ietwat onorthodox maar hield in de openingsminuten HYC af. Weliswaar ten koste van wat penalties en in de derde powerplay van HYC volgde dan eindelijk de verwachte openingstreffer voor de thuisploeg, via Yenthe Franssen. In de daaropvolgende manmeer-situatie was het Vincent Morgan die snel de tweede treffer voor de leider in de Bekercompetitie scoorde.

In de tweede periode werkte Phantoms nog wat harder en ontwikkelde ook wat meer druk naar voren. Ondanks drie powerplays bleek thuisgoalie Kevin Van Looveren passeren niet mogelijk voor de gele brigade uit Deurne. Integendeel, bij de eerste penalty kill moest direct de 3-0 geincasseerd worden. De erg actieve Kyle Brothers scoorde beheerst langs de sterk spelende Phantoms-goalie Mike Jansen. De wedstrijd werd bij momenten wat ruwer. Drie seconden voor het ingaan van de tweede dweilpauze rondde “good old” Peter Bartek een mooi uitgesponnen aanval van HYC knap af met een geplaatst shot. Met een 4-0 achterstand wist HYC de buit binnen.

De jongste jongens kregen nu ook volop ijstijd van coach Jeffrey Van Iersel. Phantoms liet zich niet zomaar opzij zetten en bleef ervoor knokken. Halfweg de slotperiode pikte Mitch Morgan zijn doelpunt mee. Toen even later de jonge Jef Van Den Bosch ontsnapte en als een doorwinterde senior de bezoekende goalie op het verkeerd been zette, was het feesten op de tribunes. Na deze twee treffers greep de Phantoms coacingstaff in en werden de richtlijnen nog eens duidelijk herhaald. Deze 6-0 achterstand was streng genoeg en een afgang uit den boze, dus werden de levieten gelezen. HYC speelde de wedstrijd uit en op enkele opstootjes na, werd de achtste zege op rij door Herentals binnengerijfd.

ZOETERMEER PANTERS – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 0-1

AHOUD Devils Nijmegen zocht en vond drie punten in Zoetermeer, waarmee het zich officieus plaatste voor de laatste vier in de beker. Panters maakte er een meer dan puike partij van in de eigen Silverdome, maar verloor met het kleinste verschil.

De bezoekers hadden het lastig met het goed spelende Zoetermeer, maar gingen er dankzij een treffer van R.J. Reed vandoor met de punten. In de 39e minuut legde hij de puck tegen de touwen. Het bleek de enige treffer van de avond in de Silverdome, waarmee Nijmegen nu een voorsprong heeft van negen punten op nummer vier Amsterdam Tigers. Samen met Geleen en Heerenveen is Nijmegen dus zeker van de play-offs.