Tobie Collard, Mascottes, DEL2 en Cairox Hijs Hokij


Tilburg Trappers Face-Off IJshockey Oberliga
Foto: Arie Leeuwesteijn

De Duitse ijshockeybond heeft een eventuele promotie van Tilburg Trappers naar DEL 2 in de ijskast gezet. Wat gaat deze beslissing betekenen voor de toekomst van de club?

Tom: Dit hakt er natuurlijk flink in op verschillende niveaus in Tilburg. Naast de mannen op het ijs zijn daaromheen een veelvoud aan mensen bezig Tilburg Trappers elke dag letterlijk naar een hoger niveau te trekken. Ik zie het dan ook niet gebeuren dat de Trappers terugkeren naar de BeNe League. Men is misschien bang voor het vertrek van een aantal spelers die het liever op hoger niveau willen proberen, maar ik denk niet dat dit zo waarschijnlijk is als men denkt. Mochten er toch een paar krachten wegvallen, dan zouden ze nog steeds meedingen om het kampioenschap in de Oberliga. Ooit dwingen ze die promotie wel af, daar heb ik vertrouwen in!

Cor: Ze moeten dan eerst wel weer voor de vierde keer op rij kampioen worden, want als ze geen kampioen worden hoor je niemand er meer over. De jongens die echt stappen willen maken gaan misschien verder kijken, maar zoals ik in de interviews al merkte: de jongens gaan er gewoon voor. Komt het niet nu, komt het later. Het is alleen nog even afwachten wat de officiële reden van afwijzing is. Persoonlijk vind ik het raar, want de organisatie Tilburg staat denk ik gewoon in de top vijf van de clubs die nu in de DEL2 spelen. De afgelopen twee weken in de DEL2 waren er alleen bij Lowen Frankfurt 4564 toeschouwers, de rest schommelt tussen de 1200 en 2400 toeschouwers. Tilburg zou gewoon een hele goede aanvulling zijn op de DEL2.

Tim: Alles in Tilburg lijkt ingericht op groei en men had de plannen klaar. Deze harde ‘nee’ is een streep door de rekening. Je krijgt in de Oberliga hetzelfde probleem als in de BeNe-league. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat de situatie niet gezond is. Duitsland heeft in feite nu de macht over de groei van het Nederlandse ijshockey. Zij bepalen nu dat Oberliga-niveau het plafond is voor het Nederlandse ijshockey. Ik hoop dat de spelers die willen groeien dan ook een stapje hogerop gaan. Dan blijft Tilburg in de Oberliga in stand als ontwikkelingsinstituut. Het is niet ideaal, maar een reële andere optie zie ik niet.

Ed: Dat is lastig om te zeggen. Het risico bestaat dat de spelers zeggen ‘ik wil hogerop’, maar als ik de eerste geluiden zo hoor valt dat wel mee. Daarnaast moet je je ook de vraag stellen: ‘Zit een Duitse DEL(2) ploeg te wachten op een import uit Nederland, als ze er ook Canadezen voor kunnen krijgen? Oberliga is op dit moment het hoogst haalbare, maar daarbij wordt wel het sentiment ‘we hebben een finaleplek minder om voor te strijden’ sterker vanuit de Duitse teams. Daar kan Tilburg niets aan doen, dat ligt aan de DEL. Ik hoorde mensen ook al roepen ‘dan moeten ze terug naar de BeNe League’, maar dat zou ik als Trappers zijnde niet zo snel doen. Daar is de organisatie in Tilburg vele malen te ver vooruit, op de teams die nu in de BeNe League spelen. Je kunt zeggen dat Tilburg gevangen zit in het eigen succes, dat is een punt. Aan de andere kant, zoals Giovanni Vogelaar ook zei; in de BeNe League win je een titel en promoveer je ook niet.

Previous Verrijzenis van de Fantomen?
Next Lugano, Bolzano, Rouen en Zurich door naar de play-offs