Tobie Collard, Mascottes, DEL2 en Cairox Hijs Hokij


Tobie Collard UNIS Flyers Heerenveen Tobie Collard vertrekt per direct naar de Verenigde Staten. Het 19-jarige talent van UNIS Flyers Heerenveen heeft een aanbod geaccepteerd van de New Hampshire Jr. Monarchs,
Foto: Robert Bos

Tobie Collard verlaat de Unis Flyers Heerenveen om in de VS voor New Hampshire  jr. Monarchs te spelen. Wat betekent het verlies van deze speler voor Heerenveen?

Tim: Ik denk dat je er niet op die manier naar moet kijken. Het verlies betekent dat er weer een andere speler doorstroomt en de kans krijgt. Je gaat er kwalitiatief op de korte termijn op achteruit. Het zegt vooral ook iets over de opleiding die deze jongen gehad heeft en het feit dat ‘Heerenveen’ straks in één zin genoemd wordt met Tobie als hij in Amerika speelt, lijkt me alles behalve verlies.

Ed: Dat ze trots moeten zijn! Ik juich dit soort zaken alleen maar toe. Dan hoor je altijd van die mensen ‘dat is niet goed voor het Nederlandse ijshockey’. Maar zolang we in ons land beleidstechnisch niet echte ambities uitspreken en vertalen richting de sport, gaan spelers elders hun droom achterna. Elke dag ijshockeyen, dat is wat elk kind wil! Uitgedaagd worden, beter worden, elke week twee keer spelen, fysiek sterker worden, op een kleinere baan spelen (dus handelingssnelheid omhoog). Het is dat ik zelf amper drie meter kan schaatsen, maar als ik ooit de kans zou krijgen als jonkie, had ik gelijk gegaan!

Tom: Natuurlijk altijd jammer voor de club, ze verliezen een talent. Maar tegelijkertijd is het een flink compliment dat zulk talent zich in de BeNe League heeft ontwikkeld en zich in de kijker heeft weten te spelen van een Amerikaanse club. Als er iets is dat de jeugd motiveert te gaan ijshockeyen (naast dat het de tofste sport is die er is), is het wel dat er ook in Nederland een kans is een stap te maken naar een Amerikaanse of Canadese competitie.

Cor: Het is niet dat ze met Tobie een dragende, beslissende speler gaan missen. Dat is intern wel op te vangen denk ik. Voor Tobie zelf is het natuurlijk een uitdaging om aan het Amerikaanse ijshockey te mogen ruiken. Dat staat een aantal treden boven het Nederlandse niveau. Hij zal er niet slechter van worden.

Previous Verrijzenis van de Fantomen?
Next Lugano, Bolzano, Rouen en Zurich door naar de play-offs