Tobie Collard, Mascottes, DEL2 en Cairox Hijs Hokij


Gritty Philadelphia Flyers

In de NHL is Gritty als nieuwe mascotte van Philadelphia Flyers gepresenteerd. De mascotte is een ware hype geworden. Wat is de toegevoegde waarde van een mascotte en zouden de teams in de BeNe league ook budget uit moeten trekken voor professionele mascottes?

Ed: Het is een beetje een cultuur dingetje, plus in Amerika vermarkten ze dit gewoon goed. In Nederland ontbeert ons dat gogme. Waar ik in ons land een mascotte WEL goed voor vind is jeugd. Een mascotte moet hier geen gekke dingetjes doen, of een ‘showtje’ opvoeren. Zo’n meneer of mevrouw moet in een pak rondlopen, interactie met kinderen maken, op de foto gaan, dat soort engagement. Goodwill genereren dat er mogelijk meer kinderen gaan ijshockeyen of meer mensen naar de sport komen kijken. Lekker de stad in om de club te promoten. Daar zit de echte toegevoegde waarde. Zelf kan ik op het ijs prima zonder ze. ‘Doe het goed, of niet’ is mijn devies. Onlangs is in Den Haag Odie gelanceerd, maar die ziet er (sorry) niet uit als een killer mascotte dat je zegt ‘wow!’. Eerder een ooievaar die je bij een geboorte ziet hangen aan de ramen.

Odie Hijs Hokij Den Haag

Tom: Gritty, niet mijn favoriet… Ik vind het persoonlijk een beetje vissen naar viral content in het meme-liefhebbende Amerika. Maar ik ga natuurlijk niet ontkennen dat die video waar hij speelgoed haaien aanvalt voor de wedstrijd tegen de San Jose Sharks geniaal was. Ik denk dat het in Nederland zeker een bijdrage kan leveren, niet dat ik er persoonlijk voor naar het stadion ga, maar het promoot de sport wel mooi bij de kleinste fans. Hierin moet ik wel een compliment geven aan de AHOUD Devils Nijmegen met wat mij betreft de beste mascotte van de BeNe League!

Cor: Nee, dat is puur iets Amerikaans, laten we dat maar niet doen. Het Nederlandse publiek is daar niet zo van, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

Tim: Ik vind het tof om te zien hoe ze in Philadelphia het voor elkaar hebben gekregen om een mascotte zowel voor jong als voor oud interessant te maken. Aanvankelijk waren mensen bang dat Gritty te eng zou zijn, maar het is een hit. Het wordt wel eens onderschat hoe belangrijk een mascotte is voor kinderen. Áls je er iets van wilt maken, dan moet je dat ook goed doen. Kijk bijvoorbeeld ook naar Sharkie van de Kölner Haie. Als je het mij vraagt kan een mascotte heel veel betekenen om bij kinderen ijshockey interessant te maken.

Previous Verrijzenis van de Fantomen?
Next Lugano, Bolzano, Rouen en Zurich door naar de play-offs