BeNe League Preview: Amsterdam Tigers wil opwaartse lijn doortrekken


Tigers Amsterdam Face-Off IJshockey BeNe League
Foto: Robert Bos

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende BeNe League seizoen. Alle teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op Amsterdam Tigers.

AFGELOPEN SEIZOEN

Amsterdam kan terugkijken op een geslaagde BeNe League campagne; het eindigde als zevende en was in de play-offs tegen Heerenveen zeker niet kansloos. Het gogme van de Friezen zorgde ervoor dat Tigers werd uitgeschakeld en geen halve finalist werd. In het bekertoernooi was het een stuk minder gesteld met de hoofdstedelingen; daar vloog Amsterdam er keihard en roemloos met zes nederlagen in zes duels vanaf.

Amsterdam Tigers - Face-Off IJshockey BeNe League
Foto: Robert Bos

AANGETROKKEN & VERTROKKEN

Defensief pakte Amsterdam er drie spelers bij in de selectie. Goalie Jorrit Vos keert na een jaar in Boston terug in Nederland bij Tigers. De goalie speelde daarvoor bij Heerenveen. Naast Vos, kwamen er nog eens twee bewakers van de blauwe lijn bij voor Frank Versteeg; Stef Overweg kwam terug na een jaar Eindhoven, plus dat de Amsterdammers Jerry Kinneging (aanvoerder Red Eagles Den Bosch) aan de selectie toevoegden. Deze week kwamen daar Arthur Panchenko en Tobias Mrkvicka bij.

Stef Overweg
Stef Overweg is terug op de Jaap Eden na een seizoen bij Eindhoven Kemphanen (Foto: ISO Sports – Roel Brouwers)

Julian Berteling heeft zijn schaatsen aan de wilgen gehangen, waarmee we de aanvaller niet terugzien in het Tigers shirt komend seizoen. Jozef Hutar is terug naar Slowakije om met zijn grote liefde te trouwen.

VOORUITBLIK

Amsterdam heeft de ambitie om stappen te maken als organisatie en met de sport in de hoofdstad an sich. Afgelopen seizoen was vooral het begin van de competitie heel matig van Tigers. Na een goed intern gesprek pakten de Amsterdammers vooral na de kerst de broodnodige punten. Aan de andere kant hebben Chiefs Leuven en Zoetermeer Panters ook niet ‘stil gezeten’, plus met de komst van Mechelen is er een extra concurrent voor een play-off ticket bij gekomen. Wanneer de zwart/witten van kiet af aan erop klappen in de BeNe League liggen er meer mogelijkheden om punten te pakken.

Keep an eye on: 

John Versteeg; Officeel heeft de Utrechter nog geen besluit genomen of hij doorgaat of stopt. Echter… wie zijn zomerse trainingsarbeid heeft gezien in (bijvoorbeeld) het Amsterdamse Bos, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat Versteeg een jaar doorgaat. Het zou ons verbazen als de aanvaller deze arbeid levert, omdat hij de zolder op gaat ruimen in huize Versteeg. De Sniper was afgelopen seizoen goed voor een team leading 41 punten en won in februari de Face-Off Speler van de Maand Award

Interessant zal het ook worden tussen de Amsterdamse paaltjes; Jorrit Vos is gehaald en de talentvolle Jaimy Missler liet vorig seizoen meerdere malen zien zijn mannetje te staan. Feit is dat Tigers bij de netminders -op het oog- zeker aan kwaliteit gewonnen heeft.

Rocco van Hoorn was vorig seizoen prima op dreef; hij keerde in Amsterdam terug na één BeNe League seizoen bij Panters. De 23-jarige forward kwam in 24 competitieduels tot 22 punten. Een moyenne dat omhoog kan dit seizoen voor de aanvaller die veel energie in zijn spel legt.

Voorspelling

50/50 kans op een play-off ticket, het gaat erom spannen dit seizoen. Wie alleen maar bovenin kijkt in de BeNe League vergist zich hoe leuk het middenstuk kan worden. Geleen is misschien nog een brug te ver, maar Amsterdam, Zoetermeer, Leuven en Mechelen moeten gaan uitmaken wie zeven en acht wordt. De valkuil van Tigers zit in de continuïteit; als dat direct goed in de koppies wordt geprent en iedereen de arbeid levert is Amsterdam zeker niet kansloos. Plaats acht is in mijn optie het hoogst haalbare dit seizoen, maar als de knop niet direct op ‘go’ staat bij de mannen van Frank Versteeg moet je niet raar opkijken dat dit een seizoen wordt zonder post-season.

Previous Martijn Oosterwijk, onze man in Zweden
Next Eerste oefenzege Tilburg Trappers tegen Herner EV