GIGA DEAL: San Jose hengelt superster Erik Karlsson binnen


Een gi-gan-tische trade voltrok vanavond (Nederlandse tijd) in ’s werelds beste ijshockeycompetitie! Erik Karlsson laat de chaos genaamd Ottawa Senators achter zich en vertrekt naar de andere kant van het continent. In San Jose gaat hij namelijk spelen voor de Sharks. Precies, de Sharks zullen dus Erik Karlsson én Brent Burns én Marc-Edouard Vlasic op kunnen stellen. Coach Pete Deboer zal al kwijlen bij de gedachte.

Karlsson wordt verlost

Het afgelopen seizoen was een regelrechte nachtmerrie voor de Senators. Waar de Sens in 2017 nog in de Conference Finals stonden (ze verloren in Game 7 in overtime van Pittsburgh), het afgelopen seizoen verliep dramatisch voor de club uit de Canadese hoofdstad. Ottawa verzamelde slechts 67 punten in 82 duels en miste dus ruimschoots de play-offs. Maar daar bleef het niet bij. Van een vreselijke trade (GM Pierre Dorion gaf een fikse lading weg, inclusief zijn first round pick in 2019, voor Matt Duchene) en meerdere ruzies met clubeigenaar Eugene Melnyk maakte de sfeer in Ottwa niet beter. En dan was er voor Karlsson persoonlijk nog een dieptepunt. Hij kreeg ruzie met (toenmalig) teamgenoot Mike Hoffman, omdat Hoffmans vriendin kwetsende reacties had geplaatst op foto’s van Karlssons overleden zoontje.

Een grote puinhoop dus. En daar is de Zweedse superster nu van verlost. Hij kan in San Jose nu een nieuwe start gaan maken. Want in San Jose wacht een selectie met meerdere spelers met kwaliteit, en daar kan Karlsson weer de fantastische Karlsson zijn waar we inmiddels aan gewend zijn. Daarnaast loopt Karlssons contract komende zomer af, dus als hij zich van zijn beste kant laat zien in een Sharks-jersey, kan hij in juli even flink gaan cashen.

Kwantiteit boven kwaliteit voor de Sens

Maar wat krijgt Ottawa dan terug voor zijn superster en aanvoerder? Om te beginnen, niet genoeg, want op een speler als Karlsson valt simpelweg geen prijs te zetten. Een deal waarin je hem weggeeft zal je altijd verliezen omdat je nooit een speler van zijn kaliber terug zal krijgen. Daarom ontvangen de Senators vooral veel in ruil voor Karlsson. Wat Ottawa ontvangt staat hieronder even weergegeven.

San Jose geeft zijn beste beloftes op in centre Josh Norris en winger Rudolf Balcers, zal zijn geen van beiden echte toptalenten. Daarnaast is centre Chris Tierney een goede defensieve centre die Ottawa’s penalty kill meteen kan helpen, terwijl Dylan DeMelo een verdediger voor het derde paar is.

Draft picks, draft picks, draft picks

Vanaf hier wordt het wat ingewikkeld. Ottawa ontvangt sowieso een first round pick, iets wat ze nodig hebben om voor de toekomst te kunnen bouwen. Dit zal waarschijnlijk de first round pick van 2020 worden, omdat we na deze toevoeging er bijna wel vanuit mogen gaan dat de Sharks de playoffs gaan halen. Als de Sharks de playoffs missen, dan krijgt Ottawa San Joses first rounder van 2019. Daarnaast ontvangt Ottawa een second round pick in 2019. Omdat San Jose zowel zijn eigen als Florida’s second round pick bezit, krijgt Ottawa de hoogste van deze twee picks.

Volgt u het nog? Mooi, want we zijn er nog niet. Ottawa krijgt ook nog een second round pick in 2021, mits Karlsson in San Jose bijtekent. Als San Jose dan ook de Stanley Cup Finals haalt dit seizoen, krijgt wordt deze second round pick een first round pick. Én Ottawa ontvangt dan nóg een first round pick van San Jose (uiterlijk in 2022), als Karlsson komende zomer terugkeert naar de Eastern Conference.

Previous SKA verslaat Jokerit; Avangard en Avtomobilist nog ongeslagen
Next NHL Preview: Is Calgary Flames in balans of juist niet?