NHL Preview: De rebuild van Detroit Red Wings gaat verder


Detroit Red Wings Preview

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in  de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op Detroit Red Wings.

Afgelopen seizoen

Detroit speelde geen hoofdrol in het afgelopen NHL seizoen en dat mag geen verrassing zijn. Enerzijds omdat de ploeg met een aantal killing contracten in zijn maag zit met het oog op de salary cap, anderszijds omdat de Wings (eindelijk!) vol hebben ingezet op een rebuild van het team. We vonden Detroit terug op de 27e plek van de ranglijst met welgeteld 73 punten (30-39-13).

Detroit Red Wings Preview

Ondanks dat het een seizoen was dat we de laatste decennia wellicht niet gewend waren van Detroit, waren er op het ijs zeker een aantal aanknopingspunten waar de ploeg op kan voortborduren.

Dylan Larkin had zijn doorbraak. De 22-jarige center speelde alle 82 duels van het seizoen en noteerde daarin 63 punten (16G, 47A). Vooral in het laatste deel van het seizoen speelde de aanvaller sterk.

Ook youngsters Anthony Mantha en Andreas Athanasiou vonden we terug in de top-10 point leaders met respectievelijk 48 (24G, 24A) en 33 punten (16G, 17A). Bij Athanasiou moet daarbij vermeld worden dat hij dat aantal in 71 duels op de borden zette. Dit omdat Detroit compleet in de knel zat met de salary cap en er in het begin van het seizoen geen ruimte was om ‘Double A’ een passend contract aan te bieden.

Aan de veteranenzijde van de ploeg liet Captain Henrik Zetterberg zien dat hij, ondanks zijn rugproblemen, nog steeds van onschatbare waarde is. Hij speelde alle 82 duels en pakte daarin 56 punten (11G, 45A). Ook de vaak (terecht) verguisde goalie Jimmy Howard kende weer een normaal seizoen. Ondanks dat hij maar één shutout had, noteerde hij een save% van .910 en viel hij op door enkele prima saves voor zijn ploeg.

Aangetrokken en vertrokken

De ploeg van coach Jeff Blashill bouwt verder met het oog op de toekomst, maar het gaat niet ‘all-in’ met een roster gevuld met jonkies. De filosofie bij Detroit is dat je je plaats moet verdienen op het roster, ook bij een rebuild. De belangrijkste moves in Motor City op een rijtje:

  • Dan Bylsma – Wellicht de meeste verrassende ‘move’ is het aantreken van Bylsma in de banken. De nieuwe assistent-coach won als hoofdcoach van Pittsburgh Penguins de Stanley Cup (winst in de finale tegen Detroit) in 2009. Bylsma en Blashill vormden het coaching duo van Team USA op het afgelopen WK.
  • Thomas Vanek keert terug bij Detroit. De routinier tekende een contract voor één seizoen en was in het seizoen 2016-2017 al in het winged wheel shirt te bewonderen
  • Jonathan Bernier gaat met Jimmy Howard het goalie-duo vormen. Hij tekende een contract voor drie jaar en maakt de overstap vanuit Colorado Avalanche.

Uit de entry draft pakte Detroit één van de grootste parels die er beschikbaar was: Filip Zadina. De Wings mochten als zesde hun pick bekend maken en waren -net als velen- verbaasd dat Zadina ‘op zes’ nog beschikbaar was. De keuze voor het aanvallende talent was snel gemaakt; hij noteerde in zijn debuutseizoen in de QMJHL 82 punten (44G, 38A).

Naast top pick Zadina haalde Detroit Joseph Veleno, Jonathan Berggren, Jared McIsaac, Alec Regula, Seth Barton, Jesper Eliasson, Ryan O’Reilly, Victor Brattstrom en Otto Kivenmaki binnen. Overall gemeten werden de Wings gezien als één van de teams de een fantastisch draftjaar hadden.

Vooruitblik

Ondanks dat Detroit veel, heel veel jong talent heeft rondschaatsen moeten we niet de realiteit uit het oog verliezen. De ploeg mist achterin écht wel betrouwbare mensen, alhoewel Danny DeKeyser en Nicklas Kronwall in de tweede seizoenshelft goede dingen lieten zien. Voor Kronwall, die in zijn laatste jaar van zijn contract zit, zal het waarschijnlijk zijn laatste seizoen zijn. Het aanblijven van Mike Green en Trevor Daley is een grote plus op de laatste linie. Met Luke Witkowksi hebben de Wings een echt fysieke speler op de blauwe lijn.

Maar zo lang Jonathan Ericsson de foutenmachine blijft en grossiert in turnovers en fouten die bij de U12 niet meer gemaakt worden, ben je kwetsbaar. Let wel: Ericsson verdient een slordige $4,2 miljoen per jaar.

Naast de ’trouble at the back end’ heeft Detroit ernstige zorgen om captain Henrik Zetterberg. De aanvoerder is deze zomer totaal niet toegekomen aan zijn training en er wordt zelfs gefluisterd om ‘Z’ als LTIR (Long Term Injured Reserve) te benoemen, of misschien wel erger. Een aderlating, want Zetterberg is een nestor voor jonge gasten als Mantha, Athanasiou en Larkin. Later wordt daar meer over bekend aldus Ken Holland, door de start van het seizoen is een streep gezet door de aanvoerder. Zetterberg heeft nog een contract voor drie seizoenen, maar je moet ernstige vraagtekens zetten bij het vervolg van zijn loopbaan na deze berichten. Er wordt nu naarstig gezocht voor een medische oplossing, maar het ziet er niet goed uit voor Zetterberg.

Al met al wordt het opnieuw een seizoen waarin je niet veel moet verwachten vanuit Little Caesars Arena.

Keep an eye on

Natuurlijk Dylan Larkin! Hij tekende een vijfjarig contract tegen $30 miljoen en is de toekomstige aanvoerder. Hij is snel, behendig, kan centraal én op de wing positie uit de voeten. Wanneer hij de lijn doortrekt van afgelopen seizoen, kan hij wel eens een 90+ seizoen gaan draaien.

Filip Zadina mag natuurlijk ook niet ontbreken op het lijstje van de liefhebbers. Een sniper eerste klas, die gepikeerd was dat hij niet als tweede of derde gedraft werd, maar als zesde. Hij liet direct op de Draft Night “I’m gonna fill their nets with pucks” optekenen, waarmee hij gebrand is om zijn status meer dan waar te maken. En zet maar op de lijstjes: Zadina wordt top-6 materiaal.

Martin Frk kende een prima eerste seizoen bij Detroit. Hij speelde 68 wedstrijden en noteerde 25 punten (11G, 14A). De 24-jarige Tsjech is een aanwinst op de power play unit en heeft een dodelijk schot van de blauwe lijn. Onthou de naam die je uitspreekt als ‘furk’

Voorspelling

In de Atlantic Division zijn Tampa Bay, Boston en Toronto een maatje te groot dit seizoen. Normaal gesproken dan. En in Metro zitten ook minimaal vijf ploegen die beter zijn. Daar vallen de play-off tickets. Geef Detroit nog een jaar of drie en er staat weer een ploeg die seizoenen vooruit kan en op kwaliteit spelers heeft om je vingers bij af te likken.

Ik heb Michael Rasmussen en Tyler Bertuzzi (neefje van Todd Bertuzzi) nog niet eens genoemd, maar ook zij behoren tot die groep. Wie weet kan Detroit verrassen door de play-offs te halen. Dat zou ik, gezien waar de ploeg nu staat, een puike prestatie vinden. Maar nee, Detroit Red Wings hoef je niet als Stanley Cup contender te noteren. Hooguit zijn de play-offs dit jaar -maar dan moet alles fantastisch vallen- het maximaal haalbare.

Previous Valentijn Bouten kiest voor een maatschappelijke carrière
Next CHL: 71 strafminuten bij Bern - Växjö en Minsk, Vienna, Brno en Skellefteå scoren ieder zes goals