Spot On: Na 22 jaar krijgt Ray Bourque eindelijk zijn beloning


Spot On Face-Off

Op 28 december 1960, ziet Raymond Jean Bourque het levenslicht. Hij zal jaren later bekend worden als Ray Bourque. Tot op de dag van vandaag misschien wel de beste verdediger die het ijshockey ooit gekend heeft.

Record

Het was in 1979 dat Ray Bourque als achtste speler gedraft werd door Boston Bruins. Hij was direct in zijn eerste seizoen belangrijk voor zijn club en werd uitgeroepen tot beste rookie van dat jaar. Hier keeg hij de Calder Memorial Trophy  voor. Dit was echter niet de enige waardering voor zijn sterke eerste seizoen. Hij werd namelijk ook opgeroepen voor de All Star game. Statistisch mag hij gezien worden als de beste aanvallende verdediger die ooit in de NHL gespeeld heeft.

Tot op de dag vandaag heeft hij als verdediger de meeste goals, assists en punten gescoord. In de verkiezing beste verdediger in de NHL werd hij tijdens zijn loopbaan vijf keer als eerste en zes keer als tweede verkozen. Hij werd tussen 1980 en 2001 negentien achter elkaar voor de All Star game geselecteerd. Hiermee passeerde hij in 2001 Wayne Gretzky als meeste All Star games selecties op rij. Opvallend detail: in 1987 en 1995 werd er geen All Star game georganiseerd. Met deze twee games er bij had zijn record misschien nog wel imposanter geweest.

Onverwachte transfer

Toen het duidelijk werd dat Boston in seizoen 1999/2000 de playoffs niet zouden gaan halen verzocht Bourque om een transfer. Deze trade zou komen. Philadelphia Flyers of Detroit Red Wings, dat zou een van de nieuwe clubs van Bourque worden. Boston had zelfs al aangegeven welke spelers ze van die respectievelijke clubs terug wilden hebben in de trade. Maar begin maart 2000 is het dan zover, samen met mede veteraan Dave Andreychuk wordt Ray Bourque naar de Colorado Avalanche getrade. Dit was voor Ray Bourque zijn laatste kans om ooit de Stanley Cup te winnen. In de playoffs van het seizoen 1999/2000 kwamen ze niet verder dan de derde ronde waarin Dallas Stars te sterk was. Maar een seizoen later was het zo ver. In een spannende finale (seven games) werden de New Jersey Devils verslagen.

Toenmalig aanvoerder Joe Sakic riep Ray Bourque bij zich en zei: ‘ik moet als Captain de Cup ontvangen maar ik geef hem direct aan jou en jij doet je ronde’. Dit was nog niet eerder vertoond in de geschiedenis van NHL, maar als één man het verdiende dan was het Ray Bourque. Zo goed zijn en dan tweeëntwintig jaar moeten wachten op het moment dat je de grootste prijs de kucht in mag tillen.

Internationaal heeft hij ook nog wel het één en ander gewonnen. Zo won hij drie maal de Canada Cup en was hij lid van het team wat in 1998 Olympisch kampioen werd. In 2004 werd hij dan ook zeer terecht opgenomen in de Hockey Hall of Fame.

Nummer 77

Zowel bij Boston Bruins als Colorado Avalanche is nummer 77 terug getrokken. Saillant detail: nummer 77 is niet het nummer waar Ray Bourque zijn carrière mee begon. Dit was namelijk nummer 7. Dit nummer behoorde tot Bruins legende Phil Esposito. In het seizoen 1987/88 besloot het bestuur van de Bruins dat het tijd was Esposito te eren en zijn nummer terug te trekken. Ray Bourque zelf kwam het ijs op rijden om het nummer 7 shirt van Esposito aan hem te overhandigen, hierna trok hij zijn eigen nummer 7 shirt uit en gaf deze ook aan Esposito om vervolgens zijn nieuwe nummer 77 (dat hij al als ondershirt aanhad) aan de wereld te tonen.

Foundation

Tegenwoordig woont Ray Bourque nog steeds in de omgeving van Boston. Hij is mede eigenaar van een Italiaans restaurant genaamd  Tresca. Dit is echter niet het enige waar hij zich nog mee bezig houdt. In 2017 richt hij samen met zijn familie de Bourque Family Foundation op. Deze liefdadigheidsinstelling zet zich bijvoorbeeld in voor mensen en groepen die om wat voor reden niet aan educatie deel kunnen nemen. De Foundation houdt inzamelingen en organiseren het Bourque golf toernooi waar de deelnemers gekoppeld worden aan één van de vele beroemdheden die hier ook aan mee doen. Er is voor iedereen de gelegenheid tot lunch en diner. Hierna worden er verschillende veilingen gehouden van sportartikelen. De opbrengst is uiteraard allemaal bestemd voor liefdadigheid.

Ondertussen heeft de Foundation al meer dan twintig miljoen dollar verzameld voor meer dan duizend projecten. De projecten variëren van hulp bij hongersnood tot na-schoolse activiteiten in achterstandswijken van de grote steden.

Previous Raphaël Joly voorlopig uitgeschakeld door ziekte
Next AHOUD Devils schrijft damesteam in