Oud-speler Nijmegen Jim Aldred bezig met ijshockey in Portugal


Oscar de Kunder sprak afgelopen maart, tijdens het Internationaal Gladiators Toernooi in Nijmegen, met de Canadese oud-speler van Nijmegen Jim Aldred. Hij vroeg hem onder meer over zijn tijd bij Nijmegen, maar natuurlijk ook over zijn huidige baan als hoofdcoach en speler bij nationale team van Portugal.

Na de vraag hoe Aldred terug kijkt op zijn tijd bij Nijmegen begint hij voluit te vertellen. “Het is lang geleden sinds ik voor het laatst in Nijmegen was. Ondanks dat ik hier in 1987 en 1988 voor het laatst was, is de stad altijd in mijn gedachten gebleven. Het was een goede Nederlandse competitie met goede ijshockeyspelers waar ik mee speelde. We hadden het dat jaar vooral voor de kerst lastig. Na de kerstperiode wonnen wij uiteindelijk achttien wedstrijden. We speelden in de play-offs tegen Den Haag en behaalden het Nederlands Kampioenschap. Dit was echt heel speciaal voor mij.

Nijmegen was gedurende een jaar mijn thuis waarin je iets wint met iemand: het was een ervaring die je nooit van je leven zult vergeten. Nijmegen zit daarom voor altijd in mijn hart en het is voor mij een groot plezier om terug te komen”.

Tijdens het Internationaal Gladiators Toernooi speelt Jim Aldred met Portugal tegen zijn oude teamgenoten. “Het is geweldig om Frankie, Willie en Guido weer te zien. We zijn de afgelopen jaren allemaal ouder geworden, maar we beseffen dat we een speciale band voor het leven hebben.”

van links naar rechts oude teamgenoten Willie van Megen en Jim Aldred.

Team Portugal in het begin

De reis voerde Aldred dus naar Portugal. “Het is nu twee jaar geleden dat we de reis naar Portugal hebben gemaakt, maar het plan was eigenlijk om elders in Europa iets op te zetten. In eerste instantie hebben we het geprobeerd in Spanje, maar omdat de ijsbaan vertraging opliep ging dat niet door. Omdat mijn vrouw Christina Portugese is, besloten we daarom om iets op te zetten in Portugal. Haar ouders verhuisden van Canada naar Portugal en zijn we daarheen gegaan. We hebben via het internet geprobeerd contacten te leggen voor hockey of ijshockey, maar zoals je weet heeft Portugal nog geen ijshockeybaan en spelen ze geen ijshockey. Er werd alleen in-line hockey gespeeld. Wel had ik telefoonnummers gekregen van spelers die ook ijshockey speelden of wilden spelen.

Het probleem was dat ijshockey alleen maar gespeeld werd op tijdelijke ijshockeybanen rond de kerst voor 3-on-3 ijshockey. Daar zijn we toen maar mee begonnen, met als gevolg dat veel spelers de overstap van in-line hockey naar ijshockey maakten. Overigens hadden deze spelers nog nooit op het ijs gestaan. Ik heb rondgevraagd aan de spelers om in de winter ijshockey te spelen en via via heb ik contact gelegd met de Spaanse competitie in Granada. Nu gaan we daar elke maand met een team heen om twee of drie wedstrijden te spelen. Het nadeel is wel een reistijd van zeven uur. We doen het erg goed in de Spaanse competitie: we staan op de derde plek van de zes teams en daar ben ik erg blij mee. Zeker omdat dit team nog nooit eerder in Portugal ijshockey heeft gespeeld in teamverband.”

Anders denken in een niet ijshockeyland

,,De grootse misvatting in Portugal is, dat iedereen denkt dat het geen land is voor wintersport. Kijk rond in de wereld. Je hebt buurman Spanje, die heeft ijshockeybanen en speelt ijshockey en heeft het soms moeilijker dan Portugal in de zomer. Maar kijk ook naar Florida, Arizona en Los Angeles. Die zijn groot in ijshockey en spelen in een warmer klimaat, het hele jaar door.

In Nederland spelen ze ook al jaren ijshockey. Wanneer kinderen op jonge leeftijd ijshockey zien, willen die kinderen de sport ook al snel zelf spelen. Het is uiteindelijk niet alleen ijshockey als sport, maar ook het juiste karakter en de juiste instelling hebben. IJshockey spelen doe je met je hart en dat is wat er nog mist op dit moment in Portugal. De sport in de harten van de Portugezen brengen, dat is een uitdaging voor mij”.

De toekomst met eigen ijshockeybaan Portugal

,,In de toekomst is het belangrijkste dat je een eigen competitie hebt en je hebt een eigen ijshockeybaan nodig. Wanneer je een eigen ijshockeybaan hebt kun je jonge kinderen leren ijshockeyen en hebben zij de toekomst in handen. Wanneer ik in een competitiewedstrijd speel in Spanje wordt er altijd tegen me gezegd: zodra je een eigen ijshockeybaan hebt in Portugal, dan komen we daar spelen. Dus er is veel mogelijk in de toekomst, maar we hebben eerst een eigen ijshockeybaan nodig.”

“Het contact tussen het Olympisch comité en de Portugese wintersport federatie loopt wat stroef. De spelers behoren tot de Federatie: zij helpen ons met sommige financiële betalingen zoals de entreegelden voor de League in Spanje, maar dat is alles wat zij op dit moment kunnen doen. In de nabije toekomst verwacht ik dat zij meer betrokken raken bij wintersporten. Sinds de Olympische Spelen voorbij zijn, zijn de Federatie en het Olympisch Comité veel meer met elkaar in contact. De focus ligt daarbij op ijshockey en op schaatsen; wat dat betreft is de hele mind et al veranderd in Portugal. Mijn hoop is dat er binnen een jaar een ijshockeybaan in Portugal staat.”

Previous Nathan Oystrick nieuwe coach en GM Humboldt Broncos
Next Tomislav Hrelja opvolger Fabian Schotel bij Den Haag