WASHINGTON CAPITALS WINT STANLEY CUP!


Washington Capitals Stanley Cup

Vannacht won Washington Capitals haar eerste Stanley Cup in de 44-jarige historie van de club. Het versloeg Vegas Golden Knights, na een prachtige game 5, met 4-3. Eindelijk losten Alex Ovechkin en zijn Caps de belofte in. Ed Versteeve blikt terug.

Nadat Vegas het publiek voor een laatste maal had getrakteerd op een mooi pre-game show had Washington in het eerste deel van het duel het betere van het spel, maar vond het de netten nog niet. Marc-André Fleury bleek opnieuw een sta-in-de-weg en hield zijn ploeg in de race met een aantal prima saves.

Ook Braden Holtby werd niet geklopt door de thuisploeg, zodat de heren met een 0-0 stand voor het eerste de kleedkamers opzochten.

SPEKTAKEL

Het spektakel werd overduidelijk tijdens het middenstuk in gang gezet. Nadat Derek Engelland de puck kiezelhard naast schoot namens Vegas, bleek Washington in de tegenstoot dodelijk; Tom Wilson bediende Jakub Vrana op maat en die klopte Fleury glove side voor de openingstreffer. De Golden Knights moesten nu komen en dat deden zij. Nate Schmidt liet een wrist shot los en die viel via de schaats van Matt Niskanen binnen.

34 tellen later was de vreugde weer getemperd door de Caps. Wie anders dan Alex Ovechkin zette zijn ploeg op de power-play weer op voorsprong. De pass van Nicklas Backstrom was op maat en vanuit ‘zijn office’ aan de linkerzijde, knalde The Gr8 binnen. Hij pakte daarmee het franchise record voor goals in de play-offs, het was immers zijn vijftiende treffer in het post-season.

Ook deze voorsprong hield niet lang stand; binnen twee minuten lag de gelijkmaker, op vreemde wijze, achter Braden HoltbyShea Theodore bediende Tomas Tatar; terwijl David Perron om positie vocht voor het doel, werd hij geraakt door de re-direct van Tatar. Curieus, maar geldig. Oordeel zelf.

Een minuut voor het einde van periode twee greep de thuisploeg voor het eerst een voorsprong. Na een prachtige pass van Alex Tuch, had Reilly Smith het open doel voor zich om zo de 3-2 te maken.

20 minuten ijshockey leverden spektakel van de hoogste categorie op en beloofden wat voor het slotstuk.

ALL CAPS

Wie verwachtte dat Vegas met de zege aan de haal zou gaan, kwam bedrogen uit. In een tijdsbestek van drie minuten zetten de bezoekers het duel op zijn kop. Met zijn zevende treffer van de play-offs, waarvan vier in de finale serie, zette Devante Smith-Pelly de teams opnieuw op gelijke hoogte. Lars Eller werd de held van de avond voor Washtington; na een vreselijke turn-over in de eigen zone kon Fleury het schot van Brett Connoly nog keren. De puck rolde tussen de benen van de doelman door, waarna het een koud kunstje was voor Eller om binnen te tikken.

Vegas kwam in de resterende zeven minuten nog een aantal keer gevaarlijk voor het doel, maar scoren deed het niet meer. Na een aantal frustrerende jaren is het in 2018 dan (eindelijk) WEL zo ver: De Stanley Cup kampioen van 2018 komt uit Washington D.C. Geen threepeat voor Marc-André Fleury, maar de eerste Stanley Cup voor Alex Ovechkin.

Previous Toronto Marlies op voorsprong in strijd om de Calder Cup
Next Calder Cup finale gelijk getrokken door de Texas Stars