Memorial Cup Preview: Canada’s beste junioren gaan strijd aan


Foto: Mastercard Memorial Cup

Hamilton Bulldogs

Hamilton Bulldogs is de kampioen van Ontario, na een bloedstollende finaleseries tegen Sault Ste. Marie Greyhounds. De Greyhounds waren de gedoodverfde favoriet, al sinds het begin van het seizoen, maar in de finale wist Hamilton er met het eremetaal vandoor te gaan. Dit hadden we eigenlijk al kunnen zien aankomen, want de Bulldogs stormden door de eerste rondes van de play-offs. In totaal verloor Hamilton in de play-offs slechts vijf keer!

De Bulldogs hebben in Ryan Thomas (St. Louis Blues) een van de beste spelers van de Canadian Hockey League in huis, maar leunen daarnaast vooral op de breedte. Want daar hebben ze genoeg van. Aanvallers Ryan Moore en Brandon Saigeon zijn twee relatief onbekende spelers, maar waren zeer belangrijk voor de Bulldogs tijdens de play-offs. Dit gold ook voor keeper Kaden Fulcher (Detroit Red Wings). Op Thomas na zijn het allemaal jongens die pas laat of nog helemaal niet door NHL-clubs zijn ontdekt. En daar ligt misschien wel de kracht, want ze trekken samen de kar in Hamilton.

Hamilton is, zeker na het uitschakelen van Sault Ste. Marie, een echte titelkandidaat. De Bulldogs moeten een stukje reizen om in Regina te komen, maar hebben al met al wel een goede vijf dagen rust gehad wanneer het toernooi begint. Grote vraag is hoe de Bulldogs bestand zijn tegen een team als Swift Current, een team dat heel goed opgewassen lijkt voor teams die leunen op de breedte.

Acadie-Bathurst Titan

Net als Hamilton Bulldogs was ook Acadie-Bathurst Titan niet de titelfavoriet in de eigen competitie. Maar ook Acadie-Bathurst leek geen kind te hebben aan zijn tegenstanders. Zeker de 4-0 overwinning tegen een andere titelfavoriet, Victoriaville Tigres, was overtuigend. In de finale werd afgerekend met titelfavoriet Blainville-Boisbriand.

De voorhoede van de Titan wordt geleid door aanvoerder Jeffrey Truchon-Viel (San Jose Sharks), die zowel in aanvallend als defensief opzicht zijn stempel op wedstrijden wist te drukken. De kleine behendige Antoine Morand (Anaheim Ducks) is aanvallend ook heel belangrijk, evenals de verdedigende centre German Rubtsov (Philadelphia Flyers). De verdediging wordt geleid door Noah Dobson, een van de toptalenten voor de aankomende NHL Draft. Hij is een heel slimme verdediger die het spel naar zijn hand kan zetten. In het doel staat Evan Fitzpatrick (St. Louis Blues), een echte rots in de branding.

Acadie-Bathurst maakt net als alle andere ploegen ook een goede kans op de titel. De Titan heeft alleen als nadeel dat het helemaal van oost- naar west-Canada moet reizen. Vorig jaar was dit bijvoorbeeld een groot nadeel voor Seattle, toen het juist van west naar oost moest reizen. Als de Titan scherp is, dan heeft het een complete ploeg die goed staat. Ze beschikken over topspelers, maar hebben ook de breedte en ook een topkeeper.

Previous Tampa Bay wint opnieuw in Washington
Next Ritchie van Hulten naar Ahoud Devils