Nederland promoveert naar divisie IB na ruime zege op Australië

Nederland Australië

Nederland en Australië speelden om de titel op het WK, al wisten velen op voorhand de favoriet wel te tippen. De andere twee duels gingen nergens meer om, anders dan de eindstand vastleggen op plaats vier en vijf. Marko Bok blikt terug op de slotdag van het WK IIA in Tilburg.

België – China 2-5

China België

België had vooraf nog een punt nodig om degradatie te ontlopen, maar zag China vrij eenvoudig winnen. De Belgen kwamen maar tot elf schoten in de eerste 40 minuten, terwijl de Chinezen er bijna drie maal zoveel lieten noteren. De 3-0 voorsprong was dan ook niet onverwacht en zeker niet onterecht. In de derde periode kwamen de Belgen los, scoorden twee goals, maar een zege of een punt zat er nooit in. Boris Kolyasnikov (Bel) liep nog tegen een 25 minuten straf aan wegens checking from behind, misschien wel typerend voor het toernooi van de Belgen. België had de zege die het nodig had om zich veilig te spelen al binnen, en wist dat dit duel alleen nog om plek vier zou gaan. Het werd door de nederlaag zelfs plaats vijf.

Nederland – Australië 9-2

Nederland boekte de vijfde eenvoudige zege, en was al na een paar minuten zeker van promotie. Twee snelle goals van Raymond van der Schuit werden gevolgd door goals van Jurryt Smid en Jordy van Oorschot. Met deze 4-0 voorsprong werd de eerste pauze bereikt en daarna liep de teller vlot op naar 6-0, voordat Kieren Webster tegen scoorde voor de Aussies. Met een 7-1 voorsprong werd de derde periode begonnen. De teller bleef uiteindelijk steken bij 9-2 en zo promoveert Nederland meteen weer terug naar het derde niveau, Divisie IB. (mb)

IJsland – Servië 2-5

IJsland Servië

IJsland was al gedegradeerd na de nederlaag tegen China op zaterdag, Servië was al zeker van het brons. Neem een keizer en een baard en je hebt het slotduel van het WK in twee woorden omschreven. Servië won met 5-2 en dat was terecht, waarmee het brons dat om de nek gehangen werd wat meer glans kreeg. IJsland mag het volgend seizoen gaan proberen in IIB, en de missie is om weer snel terug te keren in IIA.