NHL Play-offs: overwinningen voor debutant en regerend kampioen; hat-trick Crosby


Stanley Cup Playoffs NHL

De Stanley Cup Play-offs gingen vannacht van start met drie wedstrijden, met onder meer een debutant én de regerend kampioen in actie. Bram Niewold zat gekluisterd en brengt verslag uit van de eerste actie van het post-season.

Pittsburgh Penguins – Philadelphia Flyers 7-0

Twee ploegen uit Pensylvania tegenover elkaar vannacht in de openingswedstrijd van hun play-off serie. Er was er één overduidelijk de betere en dat was regerend kampioen Pittsburgh. Het begon met een doelpunt van Bryan Rust, gevolgd door een tip-in van Carl Hagelin en vervolgens een mooie solo-effort afgerond met een krachtige backhand door Evgeni Malkin. Na een powerplay-goal van Jake Guentzel begon de Sidney Crosby show.

De 5-0 maakte de captain door de puck vanuit mid-air van richting te veranderen en de goalie kansloos te laten. Met nog een wrist-shot en een tip-in completeerde de Canadees zijn hattrick. De Penguins zetten met dit resultaat vroeg in de play-offs een statement, voor de Flyers lijkt de rest van de serie in het teken te staan van de schade beperkt houden.(bn)

Winnipeg Jets – Minnesota Wild 3-2

Het venijn zat hem in de staart bij de openingswedstrijd in Winnipeg. Na slechts één goal in de tweede periode, een wrist-shot van Mark Scheiffele, was het de derde periode waar het allemaal in gebeurde. Het was Matt Cullen die de stand gelijktrok voor de Wild, waarna Zach Parise de voorsprong pakte door uit een mooie actie en pass van Mikael Granlund te scoren.

De Jets lieten het er niet bij zitten en wie anders dan Patrik Laine schoot de gelijkmaker binnen voor een spannend einde. Het was uiteindelijk Joe Morrow die de wedstrijd besliste met een laag slap-shot. Doordat de puck onderweg werd aangeraakt door een verdediger van Minnesota was de verder uitstekend keepende Devan Dubnyk kansloos.(bn)

Vegas Golden Knights – Los Angeles Kings 1-0

De allereerste play-off wedstrijd ooit voor de Vegas Golden Knights in eigen huis tegen de Los Angeles Kings. Al vroeg kwam de ploeg uit Sin City op voorsprong; Shea Theodore ging de geschiedenisboeken in als maker van het eerste play-off doelpunt voor Vegas. Het bleek ook het enige doelpunt; twee sterke keepers hielden voor de rest alle schoten uit het net. Jonathan Quick won deze week al de trofee voor de minst gepaseerde goalie van het regular season en liet in deze wedstrijd zien waarom.

De ster van de avond was echter Marc-André Fleury. Hoewel de Golden Knights-goalie goed wegkwam toen Dustin Brown voor open goal naastschoot liet hij met 30 saves zien nog altijd een topkeeper te zijn. Hij etaleerde bovendien zijn klasse door een tegengehouden schotje eerst nog tweemaal hoog te houden op zijn stick alvorens de puck in de handschoen te nemen. Vegas viert feest na een historische avond, maar weet dat de strijd in deze serie allerminst gestreden is.(bn)

Previous Connor McDavid, Alex Ovechkin en Jonathan Quick pakken seizoen awards
Next Tilburg Trappers opent finale tegen Deggendorfer SC in eigen huis