4-on-4: Goaltender Interference, Oranje U18, de Oberliga Playoffs en favorieten in de NHL


We hebben onlangs weer even mogen genieten van een Nederlands team op het wereldtoneel; in dit geval de u18 mannen. Gelukkig is degradatie uitgebleven, maar de prijzen zijn helaas ook niet in handbereik gekomen. Wat is er mis gegaan volgens jullie?

Ed: Ik heb misschien wel een harde mening, maar ik denk dat er op deze manier voorlopig geen succes wordt geboekt met de jeugd. En vooropgesteld, wie ben ik nou helemaal? Maar goed, hier mijn mening op wat ik zie als buitenstaander. Punt één: ik vind niet dat één man verantwoordelijk moet zijn voor meerdere NTs. Theo van Gerwen heeft een prima staat van dienst in het ijshockey, maar als we eerlijk zijn gaat het gewoon niet best met de jeugd NTs. U20 gedegradeerd, U18 vierde. En wel te verstaan: naar en op het vijfde niveau he! Wellicht tijd dat deze constructie anders moet gaan. Ik vind het niet wenselijk dat een technische directeur ook de bondscoach is van twee NTs.

Zijn er echt geen ‘nieuwe’ trainers bereid om een jeugd NT te leiden? Want bij de jongste teams gebeuren goede dingen waar op voortgeborduurd kan worden. Dan kijk ik naar bijvoorbeeld Jeffrey van Iersel of Alf Philippen. Maar misschien nog wel een stap verder: is het een gek idee om een  buitenlander als coach aan te stellen? Kijk naar Ondrej Kratky van Zoetermeer bijvoorbeeld. Heeft een verleden met jeugd bij Sparta Praag. Of welke jeugdtrainers doen het bij de jeugdteams goed? Investeren in de jeugd is een must. Natuurlijk kost dat geld, maar met een goed uitgedacht plan waarin je alles in gaat zetten op de jeugdopleiding(en) van toekomstige (top)talenten, zullen bedrijven er zeker achter gaan staan. Daar ben ik echt van overtuigd.

We hebben met U18 meerdere spelers die op het hoogste niveau spelen in Nederland, of in het buitenland. Wellicht dat er gekeken kan worden om het U20 en U18 NT in competitieverband te laten draaien. In de eerste divisie, of in de tweede divisie. Wekelijkse trainingen en wedstrijden, automatismen creëren, en vooral fysiek sterker worden. We klagen veelal dat andere (kleine) landen ons al lang en breed voorbij zijn, dit zou wellicht kunnen helpen. Het is tijd dat we minder gaan klagen, en kritisch kijken naar wat beter kan en daar ook iets aan gaan doen.

Rowdy: Ik denk dat het een opstapeling van meerdere dingen was. De ene keer stond het vizier niet op scherp, de andere keer hadden ‘onze’ jongens gewoon wat pech. Wat me ook opviel is dat Nederland soms wat chaotisch speelde. Het spel werd bij uitbraken soms wat onnodig klein gehouden. Ook het verlaten van de eigen zone en het binnenkomen van de aanvallende zone liep naar mijn idee niet echt lekker.

Jeroen: Het komt erop neer dat er totaal niet in de opleiding geïnvesteerd wordt door de Bond.  Er lijkt ook geen geschikte Nederlandse coach te zijn,die de jeugd een volgende stap kan laten maken. Ik persoonlijk denk dat er een geschikte coach uit een ijshockey land gezocht moet worden .

Reginald: De situatie is het gevolg van, hé. Geen visie noch investeringsbereidheid vanuit de Bond, noch support noch betrokkenheid vanuit de clubs; hopen maar dat bij toeval een sterke lichting het verschil kan maken in één of andere jeugdreeks. NT’s zijn je uithangbord en verdienen 12 maanden per jaar aandacht en budget, anders kan je het vergeten. Niet enkel voor Nederland lukt het niet meer op deze vrijblijvende wijze. Zij die planmatig werken, zullen groeien.

Previous AHL update met een blik op Springfield Thunderbirds
Next Oranje dames op zoek naar vierde WK zege tegen Mexico