Oranje Dames Intermission Report: ‘Er moet echt wat veranderen in het afmaken van onze kansen’


Nederland Dames IJshockey Face-Off

De Oranje dames hebben de eerste twee duels op het WK omgezet in winst. Zes punten op de teller, samen met Groot Brittannië aan de leiding, dus alles crescendo zou je zeggen. Zou inderdaad. Ed Versteeve sprak op deze rustdag met Savine WielengaJulie Zwarthoed en Isabelle Schollaardt over de eerste dagen op het WK in Slovenië, en op wat komen gaat. De dames zijn even realistisch als kritisch, zeker als het gaat om het verzilveren van kansen,

RUSTDAG

,,De sfeer is de hele voorbereiding al goed, en dat is het nog steeds.” zegt aanvoerster Savine Wielenga. ,,Voor de wedstrijden is er gezonde wedstrijdspanning, maar dat vind ik een goed teken. Vandaag is iedereen ontspannen in ieder geval op de rustdag.” De captain krijgt bijval van Julie Zwarthoed ,,Elke speelster weet wat ze nodig heeft op zo’n dag, dus sommige meiden spelen wat spelletjes, anderen pakken hun rust, en anderen worden los gemasseerd. Netflix doet het ook goed hier trouwens. Er wordt vandaag getraind, en er wordt een teamfoto gemaakt.”

Ook youngster Isabelle Schollaardt ervaart de rust en ‘relaxedheid’ in de ploeg. ,,Het is wat Julie zegt. Iedereen pakt rust op haar eigen manier, en vanmiddag gaan we als team wat leuks doen.”

EERSTE TWEE DUELS

Oranje won de eerste twee duels, toch zijn de dames kritisch als zij erop terug kijken. Zeker het duel tegen Slovenië was qua score niet in verhouding. ,,Ik denk dat we op zich goed gespeeld hebben, alleen niet goed met onze kansen zijn omgegaan. Zelf vind ik dat we meer in beweging moeten komen en ons niet aan het niveau van de tegenstander moeten aanpassen. Positief punt is wel dat iedereen voor elkaar door het vuur wil, maar we moeten het scoren wel op gaan pakken.” zegt Zwarthoed.

Oranje Dames IJshockey Face-Off
Foto: Lex Eckhardt

Ook Schollaardt erkent dat er veel meer ingezeten had. ,,We werken stuk voor stuk keihard, maar we doen onszelf tekort door niet te scoren. Persoonlijk vond ik dat onze lijn best lekker loopt, maar dat we niet scoren is gewoon frustrerend en dat is het punt dat gewoon beter moet. We creëren kansen zat, maar maken ze niet af. ”

Die kritische houding heeft Wielenga ook. ,,We hebben zoveel overwicht in die duels, maar dat hebben we niet om kunnen zetten in goals. Die gaan we echt heel hard nodig hebben. We maken het onszelf nu onnodig moeilijk, en zo houden we de tegenstander in de wedstrijd. Zeker gisteren tegen Slovenië was dat het geval. Dat moet écht beter, net als snellere break-outs, en in het aanvalsvak meer ruimte nemen in plaats van vlak voor het goal te gaan staan om daar te scoren. Dat werkt gewoon niet tegen deze tegenstanders die zich ingraven tegen ons.”

PERSOONLIJK

Zowel Schollaardt, Zwarthoed als Wielenga hebben een eigen gevoel bij en op het toernooi. Zo kwam Scholaardt de ploeg binnen met goud op het WK U18 Dames op zak ,,Dit is mijn tweede WK met het grote Oranje. Vorig jaar was ik er door een blessure niet bij. Door mijn ervaringen bij het nationale team heb ik ontwikkeling en routine opgebouwd, die ik bij het U18 WK in Mexico goed kon gebruiken en mee heb kunnen geven aan andere meiden. Bij Oranje is er voor mij geen verandering, ik word nog steeds behandeld als ‘Bel’, die gouden plak doet er hier niet toe.” klinkt het nuchter.

Omdat Zwarthoed in de Zweedse competitie speelt, weet zij dat er naar haar gekeken wordt om ‘iets extra’s’ te brengen. De aanvalster is daar nog verre van tevreden over. ,,Persoonlijk ben ik niet tevreden over mijn eigen spel. Het gaat een beetje stroef en heb nog niet mijn top gehaald. Dat moet nu gaan komen.” zegt ze vastberaden.

Oranje Dames IJshockey Face-Off
Foto: Lex Eckhardt

Voor Wielenga is het de eerste keer dat ze als Captain op een groot toernooi acteert na het afzwaaien van Myrthe Martens. ,,Captain zijn is wel anders merk ik. Vooral door mijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel, dat nóg groter is omdat ik nu meer contact heb met de staff. Ik voel me echter totaal niet anders tussen de meiden, en hoop ook niet dat zij mij nu anders zien dan voorheen.” kijkt de aanvoerster op haar nieuwe rol terug.

VOORBEREIDING OP AUSTRALIË EN MEXICO

De twee komende duels worden er ‘gewoon’ zes punten verwacht tegen Australië en Mexico. Revancheren is een groot woord, maar de ploeg is gebrand om beter voor de dag te komen. ,,We bereiden ons hetzelfde voor als op alle andere duels. Iedereen weet wat er verwacht wordt, dus het is nu een kwestie van ontspannen toeleven naar morgen. De focus en spanning komen vanzelf weer terug, en dan is het zaak om de volle buit te pakken in de komende duels.” zo geeft Wielenga aan.

Oranje Dames IJshockey Face-Off
Foto: Jenny Goessens

Ook Zwarthoed denkt daar zo over. ,,Wij kijken wedstrijd voor wedstrijd. Australië is morgen de eerste tegenstander op rol, dus verder kijken heeft geen zin. We weten hoe Australië speelt en we weten hoe wij spelen. Wij zullen het spel moeten bepalen, en niet zij.” Ook Schollaardt erkent dat er geen gekke dingen gebeuren. ,,We hebben dezelfde voorbereiding op elke tegenstander. De enige verandering is dat het tactisch concept per wedstrijd verschilt. We zullen er gewoon moeten staan.”

GROOT-BRITTANIË

Op voorhand van het toernooi werd Groot-Brittanië met Nederland genoemd als het gaat om de gouden plak. Dat scenario lijkt inderdaad uit te komen. Beide ploegen hebben zes punten vergaard. Ondanks dat Australië en Mexico eerst nog opdoemen, speelt dat bij Wielenga al een heel klein beetje. ,,We kijken natuurlijk wel met een schuin oog naar wat de Britse dames doen, maar op de zaken vooruit lopen doen we niet. We moeten eerst maar eens twee goede wedstrijden tegen Australië en Mexico neerzetten met goed spel, defensief niets weggeven en vooral aanvallend veel dodelijker worden. Pas dan ga je met veel vertrouwen die eventuele finalewedstrijd in!” klinkt het vastberaden uit de ‘captains corner’

Voor Schollaardt en Zwarthoed is het niet anders dan voor hun aanvoerster. ,,Wij pakken wedstrijd voor wedstrijd als spelersgroep, en als Groot-Brittannië opdoemt zijn we pas met doe ploeg bezig. Eerst zijn Australië en Mexico nog aan de beurt.” laat Schollaardt met gezonde Haagse bravoure weten.

,,Natuurlijk speelt het in je achterhoofd. Maar laten wij nou vooral wedstrijd voor wedstrijd kijken. We kunnen niet focussen op een laatste finalewedstrijd terwijl er nog twee wedstrijden in aanloop te spelen zijn. De finale en goud ophalen is ons doel, maar one step at the time graag.” sluit Zwarthoed nuchter af.

Morgen spelen onze Oranje kanjers het derde duel op dit WK. Dan is Australië de tegenstander om 13:00 uur.

Previous Capitals pakken Metropolitan titel, Ducks, Flyers en Devils boeken belangrijke zeges
Next Ak Bars wint weer; gelijke stand bij SKA en CSKA