Energiek Oranje U18 uitgeschakeld na nederlaag tegen Spanje

Oranje U18 wist wat het te doen stond na de zege van gisteren op Servië. Alleen de winst volstond om mee te kunnen blijven doen op dit WK. Tegenstander Spanje deed het echter prima met drie zeges uit evenveel duels. Na afloop stonden de Nederlandse gezichten op onweer, want er werd met 5-4 verloren. Nederland is uitgeschakeld voor de eindzege op dit WK in Zagreb.

Weer too many men

Dave Reid was de starting goalie voor de Oranje talenten. De keeper van Red Eagles Den Bosch kreeg de voorkeur boven Jaimy Missler. Nederland opende sterk en kreeg enkele kansen, maar vond de Spaanse goalie Raul Barbo op zijn post. Weer was een too many men straf voor Nederland aanleiding om met een man minder op het ijs te staan.

David Mateo prikte van dichtbij de 1-0 voor Spanje binnen na ruim twaalf minuten. Jammer, want het team van coach Theo van Gerwen speelde een eerste periode waarin het veel energie aan de dag legde. Vlak voor de zoemer een domper, want de Spaanse 2-0 van Pablo Alberdi was niet terecht, al was de goal wel fraai te noemen.

Hollands minuutje

Een 5-on-3 situatie in de tweede periode was dé uitgelezen mogelijkheid voor Oranje om de aansluitingstreffer te maken, maar telkens stond Barbo paraat. Met nog 8:32 op de klok was hij daar dan toch: de 2-1. De bij Leksands IF in Zweden spelende Bob Gerretsen werkte een rebound binnen. Dit gaf Oranje vleugels, want Jay de Ruiter, forward van BeNeLeague kampioen HIJS Hokij Den Haag, maakte nog geen minuut later de 2-2. Nederland bleef gas geven, maar een penalty van Bob Gerretsen zorgde voor een Spaanse powerplay, waar Liam O’Hare dankbaar gebruik van maakte: 3-2.

Pushen

Nederland moest pushen in de derde periode en gaf daarbij wel de ruimte weg. Het leidde tot een doelpuntrijke derde periode. Na ruim zes minuten maakte Marc Urena, spelend bij Barcelona, de 4-2. Wouter Sars, Tilburg Trappers, bracht een paar minuten later de spanning weer terug: 4-3, Met nog iets minder dan tien minuten op de klok was het verschil weer twee door opnieuw Marc Urena.

Penalty shot

Jay de Ruiter kreeg met een goede acht minuten op de klok dé kans op de 4-5 , maar hij miste zijn penalty shot. Niet veel later was het wél raak: Jay Huisman (Zoetermeer Panters) greep met een knappe backhand zijn kans. Jay de Ruiter had vervolgens een kans om de gelijkmaker binnen te schuiven maar miste de goal.

Alles op alles

Nog één keer zette Oranje alles op alles, goalie Reid ging van het ijs, zodat er een leeg Nederlands net ontstond. Maar het mocht niet baten. Het team van Theo van Gerwen verloor met 5-4 en kan het goud het de koppies zetten.