Jokerit trekt stand gelijk, belangrijke uitzege Metallurg


De tweede speeldag van de playoffs KHL, tijd voor een update. Jokerit trekt de stand weer gelijk en een belangrijke uitzege voor Metallurg. Patrick van Rijswijk blikt voor jullie terug.

Avtomobilist Yekaterinburg – Metallurg Magnitogorsk 2-3 (1-0, 1-1, 0-2)

(Metallurg leidt de serie 1-0)

Wat zouden de KHL playoffs zijn zonder Sergei Mozyakin? Ook vandaag was hij weer als vanouds. Terug van de Olympische Spelen en weer enorm belangrijk voor zijn ploeg. Hij scoorde zeven minuten voor tijd de winnende treffer voor de gasten. Een prachtige comeback van Metallurg na een eerdere 2-0 achterstand tot diep in de tweede periode. Francis Pare en Anatoly Golyshev maakten de treffers voor Avtomobilist. Hierna was het een en al de gasten uit Magnitogorsk. Door twee treffers van de uitblinkende Wojtek Wolski en de eerder gememoreerde Sergei Mozyakin ging de belangrijke uitzege naar de gasten.

Traktor Chelyabinsk – Neftekhimik Nizhnekamsk 1OT 4-3 (2-1, 0-0, 1-2, 1-0)

(Traktor leidt de serie 1-0)

Op voorhand beloofde de serie spannend te worden. Na het reguliere seizoen zat er maar twee punten tussen de ploegen. In de eerste periode nam de thuisploeg een snelle 2-0 voorsprong. Nick Bailen en Alexei Kruchinin maakten de treffers. Hierna was het Neftekhimik dat de achterstand halveerde via de stick van Pavel Kulikov. Ook in de tweede periode ging het spel op en neer met kansen aan beide kanten. Gescoord werd er echter niet. In de laatste periode was dit wel het geval. Eerst de 3-1 voor de thuisploeg door Linus Videll. Daarna het antwoord van de stugge gasten. Door treffers van Andrej Nestrasil en Ildar Shiksatdorov kwam het tot overtime. Een overtime die vervolgens werd beslist door de 18-jarige Vitali Kravtsov. Een spannende serie ligt in het verschiet.

Salavat Yulaev Ufa – Avangard Omsk 6-4 (3-0, 1-2, 2-2)

(Salavat Yulaev leidt de serie 1-0)

Salavat leek in de eerste periode op weg te gaan naar een eenvoudige zege. Stanislav Gareyev,  Maxim Mayorov en Teemu Hartikainen zorgden voor een snelle 3-0 voorsprong. Het betekende na 12 minuten het einde voor de Avangard goalie Dominik Furch. Hierna stokte de produktie van de thuisploeg. In de tweede periode waren het de gasten die het verschil terugbrachten tot 3-2 na treffers van Dmitry Kugryshev en Maxim Mineyev. Het was weer een wedstrijd. De gelijkmaker hing in de lucht. Zoals zo vaak valt de treffer dan aan de andere zijde. Zo ook in dit geval. Linus Omark gaf de thuisploeg weer wat lucht met de 4-2. Het laatste bedrijf werd echter een kopie van de tweede periode. Avangard wist zelfs gelijk te komen door treffers van Pyotr Khokhryakov en Ansel Galimov. Hierna volgde ook een goaliewissel aan de kant van de thuisploeg. Andrei Karayev werd vervangen door Ivan Nalimov. Hierna trok de thuisploeg toch nog aan het langste eind met twee powerplay goals. De eerste van Philip Larsen en de tweede van de uitblinkende Teemu Hartikainen. Hij was goed voor twee goals en drie assist.

Ak Bars Kazan – Amur Khabarovsk 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

(Ak Bars leidt de serie 1-0)

De strijd tussen KHL grootheid Ak Bars en het “nietige” Amur. Toch zaten er na het reguliere seizoen maar 12 punten tussen nummer een en nummer acht van de Eastern Conference. Er was in de eerste periode geen sprake van een zichtbaar verschil. In de middelste periode veranderde dit beeld. Ak Bars had het veel betere van het spel en nam afstand door treffers van Justin Azevedo en Yaroslav Kosov. De overwinning kwam in de derde periode niet meer in gevaar. Stanislav Galiyev zorgde zelfs voor de 3-0. Ak Bars goalie Emil Garipov stopte 17 schoten en verdiende zijn shut-out.

CSKA Moskou – Spartak Moskou 6-0 (1-0, 2-0, 3-0)

(CSKA leidt de serie 1-0)

Spartak verdiende zijn playoff plaats na een sensationele overwinning op stadgenoot Dinamo. De derby in de playoffs tegen de andere stadgenoot, CSKA, bleek een heel ander verhaal. Was het verschil in de eerste periode nog te overzien, daarna werd het prijsschieten voor CSKA. De teller eindigde bij 6-0 en was verre van geflatteerd. CSKA heerste en heerste. Het was Maxim Shalunov die de thuisploeg in de eerste periode op voorsprong zette. Mikhail Grigorenko maakte er in het middelste bedrijf 2-0 en 3-0 van. In de derde periode ging CSKA vrolijk verder. De 19-jarige Nikita Popugayev zorgde met zijn eerste KHL treffer voor de 4-0. Mikhail Naumenkov en Shalunov, met zijn tweede, maakte het zestal vol. Het moet wel heel gek lopen wil deze serie geen eenvoudige prooi voor The Army Men worden. CSKA heeft de vorm te pakken.

Jokerit Helsinki – HC Sochi 7-2 (2-1, 4-0, 1-1)

(Gelijke stand in serie 1-1)

Jokerit was niet van plan om ook de tweede wedstrijd uit handen te geven. Gisteren zat er weinig verschil tussen de beide teams. Dit keer was Jokerit een brug te ver voor Sochi. Vooral in de tweede periode werden de gasten overlopen. In deze fase liep de thuisploeg uit van 2-1 naar 6-1. Ook Eli Tolvanen liet weer van zich horen. Hij had met twee one-timers een aandeel in de Finse zege. De andere treffers voor Jokerit kwamen op naam van Olli Palola, John Norman, Matt Gilroy, Pekka Jormakka en Nicklas Jensen. Voor de gasten waren Adam Polasek en Dmitry Lugin trefzeker. De serie gaat met een gelijke stand naar de Zwarte Zee.

Lokomotiv Yaroslavl – Torpedo Nizhny Novgorod 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)

(Lokomotiv leidt de serie 2-0)

Het beloofde vooraf al een spannende serie te worden. Na de eerste twee wedstrijden leidt Lokomotiv weliswaar met 2-0, maar het is zeker nog niet gespeeld. Het had zomaar anders kunnen lopen. Torpedo nam in beide wedstrijden een voorsprong en was zeker niet de mindere van de twee ploegen. Vandaag viel de beslissing pas in de 59e minuut. Toen was het Petri Kontiola die de thuisploeg de overwinning bezorgde. Torpedo had eerder binnen de minuut een voorsprong genomen door Sergei Kostitsyn. De gelijkmaker voor de thuisploeg werd gescoord door Nikita Cherepanov. Net als in de eerste confrontatie had Torpedo teveel onnodige straffen. De serie gaat voor het derde duel richting Novgorod.

SKA St. Petersburg – Severstal Cherepovets 4-3 1OT (1-0, 0-2, 2-1, 1-0)

(SKA leidt de serie 1-0)

Vijftien SKA-spelers en coach Oleg Znarok zaten een week geleden nog in Zuid-Korea. Vandaag opende de gedoodvergde favoriet zijn playoff serie met outsider Severstal. Het ging niet van een leien dakje. Er was een moment of magic van “The Magic Man” voor nodig om de eerste wedstrijd in de wacht te slepen. Pavel Datsyuk himself besliste de wedstrijd met een briljante wraparound. Ilya Kovalchuk had SKA in de eerste periode op een voorsprong gezet. Iedereen wachtte hierna op de tweede en wellicht meer. Niets was minder waar. De tweede periode werd een prooi voor de bezoekers. Dmitry Kagarlitsky en Igor Geraskin zetten Severstal op een 1-2 voorsprong. Was het de vermoeidheid van de Spelen of was het team gewoon wat roestig? Vier minuten voor tijd leek het toch gewoon een reguliere overwinning te worden. Vyacheslav Voynov en Vadim Shipachyov zorgden voor de 3-2 voorsprong. Wederom toonde de bezoekers zich van hun beste kant. De gelijkmaker kwam in de laatste minuut van de stick van Oleg Yashin. Severstal moest uiteindelijk in overtime toch nog buigen voor SKA en zijn “Magic Man”.

Previous Records voor Nashville en Hellebuyck, zeges voor Vegas en Nashville
Next Van alles wat in drie duels voor Daniel Sprong's WBS Penguins