Team USA pakt goud na thriller tegen Team Canada


Team USA Olympische Spelen Face-Off IJshockey

Na vier gouden medailles voor Canada is er een wisseling van de wacht bij het dames ijshockey. De Amerikaanse vrouwen hebben de gouden plak gepakt op het Olympische ijshockey toernooi. Team USA was in een zinderende finale, na shootouts te sterk voor de Canadese dames. Het won uiteindelijk met 3-2.

De Amerikaansen namen in het eerste deel van de wedstrijd een 1-0 voorsprong via Hilary Knight. De Canadesen schroefden in het middenstuk een tandje bij, maar goalie Maddie Rooney gaf in eerste instantie geen krimp. In een tijdsbestek van zeven minuten moest ze toch twee maal de gang naar het net maken. Haley Irwin en Marie-Philip Poulin wisten de achterstand om te buigen in een 2-1 voorsprong voor Canada.

In de slotperiode was er genoeg opwinding voor beide doelen. Team USA kwam zeven minuten voor tijd weer op gelijke hoogte via Monique Lamoureux-Morando, na een slordige line change van Team Canada. Canada kreeg vlak voor tijd nog een power play, scoorden bijna, maar het einde werd met 2-2 gehaald.  En dus zochten beide ploegen overtime op, waarin niet meer werd gescoord.

Shootouts moesten de beslissing brengen. Daarin werd het familiefeestje voor de familie Lamoureux compleet. Nadat Monique de gelijkmaker had gescoord, besliste tweelingzus Jocelyne Lamoureux-Davidson de shootouts in het voordeel van Amerika.

Exact 38 jaar nadat de Amerikaanse mannen ’the miracle on ice’ afleverden in Lake Placid, waren het nu de vrouwen die hun eigen miracle on ice maakten. Na vier gouden Canadese gouden plakken, is de ‘reign’ ten einde, en mochten Team USA het hoogste platform op voor het volkslied en het Olympische goud.

Previous Vegas Golden Knights pakt NHL record, vuurwerk in Anaheim
Next Stand van zaken in de KHL: Bobrov Division