Rusland laat Amerika kansloos, zeldzaam verlies voor Canada


Olympischel Spelen 2018 Pyeongchang 2018 Ijshockey Face-Off

Ook vandaag weer een mooie dag ijshockey in het ijshockeytoernooi bij de mannen. Het topaffiche van de dag was de (altijd) beladen kraker tussen Rusland en Amerika.

Rusland – USA 4-0

Rusland wervelde langs Team USA, op eenzelfde wijze dat het langs Slovenié wervelde. Van begin tot het einde was Rusland de baas. Snelle forechecking, continu puckbezit en het continu opjagen van de Amerikanen, maakten de Russen na 60 minuten ijshockey de verdiende winnaar. Team USA kwam er zelden uit, en bij één van de spaarzame uitbraken knalde het ook nog eens snoeihard op de lat. Twee goals van Nikolai Prokhorkin en twee van Ivan Kovalchuk bepaalden de eindstand op 4-0. De Russen plaatsten zich door de zege op de Amerikanen voor de kwartfinales.

Canada – Tsjechie 2-3 SO

Een kleine verrassing of toch niet? Maar feit is dat de Canadezen in een shootout verloren van de Tsjechen, en daarmee voor het eerst een Olympisch duel verloren sinds 2010. In een intense wedstrijd kwamen de Canadezen op 1-0 door een power play goal van Mason Raymond. De 1-1 volgde al snel door Dominik Kubalik. Nog steeds in de eerste periode was het wederom een power play goal dit keer van  René Bourque. Dat was ook de tussenstand aan het eind van de eerste periode.

Na 25 seconden in de tweede periode was het Michal Jordan die de 2-2 binnen tikte. Daarna was er nog wel druk op beide goals maar zowel Canada’s goalie Ben Scrivens als de Tsjechische goalie  Pavel Francouz werden niet meer gepasseerd. voor het eerst in de Olympische geschiedenis was het overtime met drie tegen drie. Ook daar hielden de goalies alles tegen en kwam het dus op shootouts aan. De game winning penalty werd gemaakt door Jan Kovar voor de Tsjechen. CM

Zuid-Korea – Zwitserland 0-8

Naarmate het einde naderde werd het vanwege de vermoeidheid steeds moeilijker voor Zuid-Korea om de Zwitsers nog bij te benen. Na de eerste twintig minuten stond het pas 0-1 door een goal van  Denis Hollenstein. Na 40 was het nog een dragelijke stand door de twee en drie nul met goals door  Felicien du Bois en Pius Suter. In de derde periode was het gedaan met Korea. Pius Suter scoorde er nog twee en maakte dus een hattrick, en de overige goals werden gemaakt door Thomas Ruefenacht, Reto Schappi en Enzo Corvi. Het vermelden waard is de shutout van Jonas Hiller die alle 25 schoten van de Koreanen stopte.

 

Slovenië – Slowakije 3-2 SO

Slovenie en Slowakije hielden elkaar keurig in evenwicht en hadden shoot-outs nodig om een winnaar te bepalen. Periode één leverde geen goals op, maar wel een straf voor de Slowaken, vlak voor het einde van de periode. Die bleek in periode twee nogal cruciaal, want de Slovenen scoorden meteen de 1-0 via een powerplay. De 2-0 was ook een powerplay goal, nadat Slowakije tegen twee straffen achter elkaar opliep. De Slovenen bleven 35 minuten uit de penaltybox, maar toen de eerste straf een feit was, was het ook meteen raak voor Slowakije: 2-1. Na 45 minuten was het 2-2, een keurige goal van Marcel Hacsak leverde een overtime op. Geen goals daar, dus een shoot-out. Rok Ticar zette de Slovenen meteen op 1-0, waarna Ladislav Nagy er 1-1 van maakte. Zega Jeglic maakte met de tiende poging de winnende voor de Slovenen, die zo tweede worden in hun poule, vóór de VS en Slowakije.

Previous Topper, derby en volop strijd om plaats acht in de BeNe League
Next Rusland en Finland naar halve finale