Nederland U18 wint openingsduel van Spanje U18 met 4-2


De eerste wedstrijd van het WK U18 dames heeft voor Nederland een klinkende 4-2 zege opgeleverd tegen Spanje U18. De meiden van bondscoach Alf Philippen kenden een lastige tweede periode, maar knokten zich knap naar de overwinning.

PRIMA START

Nederland had in het begin van de wedstrijd een overwicht, maar kon dit niet uitdrukken in de score. Daarna kwam Spanje af en toe opzetten, zonder dat het echt heel gevaarlijk werd. En werden de Spaansen gevaarlijk dan was daar nog altijd Eline Gabriele, die op haar post stond. Met een 0-0 stand zochten beide teams de kleedkamers op.

TERUGVAL

Vroeg in de tweede doorgang brak Nederland het duel open. Marée Dijkema ging goed door aan de linkerzijde, en vond Larissa Haverkorn. Die legde de puck tegen de Spaanse touwen voor een 1-0 voorsprong.

Daarna was het Spanje dat de klok sloeg. Nederland werd slordig in de passing, kreeg de puck niet makkelijk het eigen vak uit, en zag een 1-0 voorsprong naar een 1-2 achterstand omgezet worden. Niet veel later had Oranje het geluk aan haar zijde toen Spanje de paal raakte.

Toch kwam Oranje in die tweede periode langszij. Shorthanded ging Isabelle Schollaardt achter de puck aan en forceerde daarmee een breakaway. Met een lekker slapshot verschalkte ze de Spaanse keeper voor de gelijkmaar; 2-2.

HERSTEL

Zo zwakjes als dat de tweede periode was, zo goed was het slotstuk van onze leeuwinnen. Esther de Jong strafte geklungel in de Spaanse defensie af, met een prachtige backhand goal. Het betekende de eerste interlandgoal van De Jong.

De Zuid-Europeanen moesten in de achtervolging, maar dat het niet het gewenste effect. Sterker; Nederland pakte een 4-2 voorsprong via opnieuw Larissa Haverkorn die het eindstation was op assists van Marée Dijkema en Isabelle Schollaardt. Spanje wist zich geen raad met de achterstand en besloot om een aantal keer op goalie Gabriele in te rijden. De Nederlandse meiden gaven echter geen krimp, beten goed en fel van zich af op het moment dat het nodig was en trokken -voor het oog van een kleine twintig meegereisde ouders- de winst over de streep.

Later op de avond verraste Mexico door met 4-3 van Kazachstan te winnen. De Mexicaansen keken na de eerste periode nog tegen een 0-3 achterstand aan.

# TEAM GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Nederland U18 1 1 0 0 0 3 +2
2 Mexico U18 1 1 0 0 0 3 +1
3 Turkije U18 0 0 0 0 0 0 0
4 Kazachstan U18 1 0 0 0 1 0 -1
5 Spanje U18 1 0 0 0 1 0 -2
Previous Winnipeg wint topper van Tampa Bay, hattrick Malkin in Pittsburgh
Next AHL update met terugblik op All Stars games