Luik deelt ferme tik uit aan HYC, Heerenveen wint in Geleen


BeNe League IJshockey Face-Off Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

De zondagavond in de BeNe League had twee toppers op het programma staan. Luik deelde (opnieuw) een ferme tik uit aan de Herentalse brigade van HYC, en Heerenveen sloeg de aanval af van Geleen.

LUIK BULLDOGS – ERA RENOMAR HYC 7-3

De kraker van deze speelronde werd afgewerkt in het Médiacité van Luik. Bulldogs ontving daar HYC voor een prachtaffiche. Opnieuw stelde het duel niet teleur, zeker niet voor de supporters van Luik. De Bulldogs stelden voor de tweede keer op rij orde op zaken met ruime cijfers: 7-3.

Luik Bulldogs HYC Face-Off
Archiefbeeld: Kurt Tops

Het verschil werd niet gemaakt tijdens de eerste 40 minuten ijshockey. Luikse treffers van Jordan Paulus en Cheyne Matheson en een Herentalse goal tussendoor van Jordy van Dyck zorgden voor een 2-1 stand. Het vuurwerk hadden beide ploegen duidelijk voor het laatst bewaard. Bulldogs schoot in de eerste tien minuten liefst vier maal met scherp, waar de bezoekers één treffer lieten noteren. Lars Engwegen, Nicholas Rivait en twee maal Matheson waren de scherpschutters. Voor HYC doelpuntte Shawn Hulshoff raak. Die deed dat drie minuten voor het einde nogmaals, maar het slotakkoord was voor Matheson. De absolute koning van de wedstrijd zette met zijn vierde treffer de 7-3 eindstand op het bord.

Bulldogs vinden we na de twee zeges van dit weekend terug op plaats vier, op gelijke hoogte met Nijmegen, en één pnnt achter op nummer drie HYC.

LACO EATERS GELEEN – UNIS FLYERS HEERENVEEN 0-4

Geleen en Heerenveen waren 40 minuten lang aan elkaar gewaagd, maar maakten er geen spektakel van. De gastheren kregen ondanks een handvol powerplay situaties geen echt goede kansen, en de Flyers sprongen niet heel best om met de spaarzame kansen die ze creëerden. Toch werd er een goal gescoord, Pippo Limnell tikte de puck precies hard genoeg onder Rowan Delil door. Het rubber gleed nét over de lijn voor de Friese voorsprong.

Laco Geleen Eaters UNIS FLyers Heerenveen Face-Off
Foto: Jan Hofstede

De tweede periode was rommelig, met veel straffen en de helft leek ietwat overdreven opgelegd door de arbitrage. Heerenveen leek wat meer grip te krijgen op het duel en in de derde periode kwam dat tot uiting in een -geflatteerde- 0-4 zege. Adam Bezak maakte de 0-2, Limnell rondde een prachtige powerplay opbouw af en de 0-4 mocht er ook zijn; de puck kon er eigenlijk niet in, maar Bezak kreeg het toch voor elkaar. Een zeer nuttige Friese zege in Limburg, zeker gezien de nederlaag die Herentals even verderop in Luik leed.

Na afloop sprak Marko Bok met Tony Demelinne van Heerenveen.

,,De tijdstraffen waren mogelijk soms wat overdreven, maar ik vind het vooral belangrijk dat we de referees hebben. Natuurlijk zullen ze fouten maken, net als wij en vandaag was niet anders. Ze zitten niet altijd op één lijn en dat valt uiteindelijk beide kanten op” blikte hij nuchter terug.

Demelinne vond zijn ploeg in periode drie fitter dan Geleen ogen. .We waren gisteren laat thuis, we zaten vanmiddag om twee uur al in de bus naar Limburg en gek genoeg is dat goed voor het ritme. Je merkt geen vermoeidheid en dat helpt ons in die derde periode. Geleen leek er door heen te zitten en wij zijn conditioneel sterker. Dat betaalt zich uit. Sowieso ligt Geleen ons wel goed in de beker, qua uitslagen de afgelopen jaren.”

RED EAGLES DEN BOSCH  – HIJS HOKIJ DEN HAAG 0-17

Het verschil tussen de koploper van de BeNe League en de rode lantaarn drager was in Den Haag reeds duidelijk eerder dit seizoen. Toen wonnen de mannen van Chris Eimers met 11-2. Vanavond werd het verschil in kwaliteit in nog grotere cijfers aangeduid. HIJS Hokij Den Haag verpulverde Den Bosch in eigen huis. Het gaf vanaf minuut één gas, en liet het pedaal niet meer los.

Via de periodestanden 0-4, 0-8 en 0-5 werden de zeventien treffers verdeeld. Oliver Pataky en Stace van Bentem leverden een hattrick af. Jeffrey Melissant, Alan van Bentem en Viktor Gibbs Sjodin waren goed voor twee goals. Raymond van der Schuit, Joey Oosterveld, Bas Britstra, Jurryt Smid en Marco Bommezijn completeerden de zeventien goals aan Haagse zijde. Den Haag deed naast de winst goede zaken voor het doelsaldo, voor Den Bosch betekende de nederlaag dat het doelsaldo nu over de negatieve 100 grens is gevallen.

EINDHOVEN KEMPHANEN – CHIEFS LEUVEN 5-6

Zand in de motor bij Eindhoven. De teller stond voor aanvang van het duel met Chiefs Leuven op zeven nederlagen op rij. Chiefs Leuven heeft zicht op het achtste playoff ticket, en om daar dicherbij te komen had het de punten hard nodig.

Leuven begon het meest trefzeker aan het duel. Chiefs wisten de puck twee maal in het Eindhovense doel te kegelen via Scott Wamsganz en Jeffie Versin. Kort daarna zette Nick Verschuren Kemphanen op 1-2, maar de gelijikmaker viel niet. Sterker nog; Leuven liep via Wamsganz naar 1-3, voordat Mike Verschuren de 2-3 op het bord zette.

EIndhoven Kemphanen Chiefs Leuven Face-Off
Archiefbeeld: Roel Louwers, ISO Sports

Nick Verschuren bracht met zijn tweede treffer voor het eerst de balans terug in het duel in periode twee. Maar kinderlijk eenvoudig troffen de bezoekers wederom twee maal doel. De hattrick van Nick Verschuren was na een half uur spelen een feit, net als de 4-5 ruststand na het tweede deel. Die stand bleef lang op het bord in het slotstuk staan.

Tot vreugde van de Belgen gooide Amerikaan Wamsganz het duel vijf minuten voor tijd in het slot. Ritchie van Hulten bracht twee minuten voor tijd de stand op 5-6, maar dichterbij kwamen de Kemphanen niet meer. Vol afgrijzen kon nederlaag nummer acht in de negatieve reeks op het bord van Eindhoven bijgeschreven worden. De zege zal door Chiefs als zeer welkom omschreven worden.

ANTWERP PHANTOMS – TILBURG TRAPPERS TOEKOMSTTEAM 7-3

Antwerp en Tilburg Trappers Toekomstteam moesten beiden winnen om goede zaken te doen in de steeds leuker wordende strijd om plaats acht. De winnaar kon ‘zomaar’ eens aansluiting bij Amsterdam Tigers vinden.

Het duel begon spetterend. Binnen drie minuten lagen er al drie treffers in het mandje. Tilburg nam de leiding door Jim Gudden, maar Patrick van Noten jr en Lukasz Bartak antwoordden direct namens Phantoms. Elia Urlings zorgde ervoor dat de ploegen met 2-2 voor het eerst van het ijs af gingen.

Antwerp Phantoms HYC Face-Off Beker van België
Foto: DiBoschki

In het middenstuk zetten opnieuw van Noten jr en Limburgse Pool Bartak Phantoms op een voorsprong van twee goals. Weliswaar in andere volgorde dit keer, maar soit. Jeroen van den Broek bracht beide partijen weer op één van elkaar door vlak voor de tweede dweil de marge weer op één te zetten.

Het was de avond van het Antwerp duo Patrick van Noten en Lukasz BartakNadat eerstgenoemde met twee treffers zijn totaal op vier had gezet voor de avond, knalde Bartak vier minuten voor tijd zijn hatrrick tegen de Tilburgse touwen. Door de 7-4 zege wipt Antwerp over Tilburg heen en hijgt het nu nadrukkelijk in de Amsterdamse nekken op plaats negen.

# TEAM GP W OTW OTL L PTS +/-
1 HIJS Hokij Den Haag 14 12 1 0 1 38 +65
2 Unis Flyers Heerenveen 16 12 0 1 3 37 +53
3 ERA Renomar HYC 14 9 2 0 3 31 +28
4 Luik Bulldogs 15 10 0 0 5 30 +21
5 AHOUD Devils Nijmegen 15 10 0 0 5 30 +24
6 Laco Eaters Geleen 15 9 1 1 4 30 +21
7 Eindhoven Kemphanen 16 7 0 1 8 22 -6
8 Amsterdam Tigers 14 5 1 0 8 17 -20
9 Antwerp Phantoms 13 5 0 0 8 15 -7
10 Chiefs Leuven 14 4 0 2 8 14 -31
11 Trappers Toekomstteam 15 4 1 1 9 12 -21
12 Zoetermeer Panters 14 2 1 1 10 9 -13
13 Red Eagles Den Bosch 15 0 0 0 15 0 -103
Previous Ak Bars herovert koppositie Eastern Conference; CSKA wint topper tegen Jokerit
Next Jets winnen weer thuis, veel goals in Metropolitan divisie