Preview kwartfinales WJC 2018


World Uniors Buffalo Face-Off

Vandaag worden de kwartfinales gespeeld op het U20 World Junior Championship 2018. Wat mag er verwacht worden van de kwartfinales en welke ploeg trekt aan het kortste eind in de drie wedstrijden tegen degradatie? Een preview op de te spelen wedstrijden.

12:00 (18:00 NL tijd) Tsjechië – Finland

De kwartfinales beginnen gelijk met een kraker. Tsjechië en Finland hebben beide mooie dingen laten zien in de groepsfase. Martin Necas laat zien waarom Carolina Hurricanes hem afgelopen zomer als twaalfde overall heeft gedraft. Necas is met twee goals en vier assists in vier duels uiterst productief. Maar ook verdediger Libor Hajek (één goal en vijf assists) en de draft eligibles Martin Kaut (één goal en vijf assists) en Filip Zadina (drie goals en één assist) doen van zich spreken. Defensief oogt de ploeg echter niet heel solide. In de op het oog minder zware poule B kregen de Tsjechen toch al vijftien goals om de oren.

Eeli Tolvanen (één goal, vier assists) is vooralsnog de grote man voor de Finnen, die met Joona Koppanen en Aapeli Rasanen (beide drie goals) twee echte snipers in huis hebben. Over het algemeen bekeken spreken de statistieken in het voordeel van de Tsjechen, maar niet vergeten moet worden dat zowel de Verenigde Staten als Canada het lastig hadden met de Finnen.

Voorspellingen:
Jeroen de Groot: winst Finland
Jeroen Veenstra: winst Finland
Marko Bok: winst Finland
Rowdy van Grieken: winst Finland

14:00 (20:00 NL tijd) Wit-Rusland – Denemarken

De twee hekkensluiters van de beide poules nemen het in de eerste van maximaal drie ontmoetingen tegen elkaar op in een strijd tegen degradatie. In een best-of-three wordt uitgemaakt welke ploeg volgend jaar een niveau lager moet acteren. Wit-Rusland, de promovendus van afgelopen seizoen, heeft het sinds 2002 nooit langer dan een jaar volgehouden op het hoogste niveau. Dit jaar lijkt handhaving echter mogelijk. Yegor Sharangovich is zeer doeltreffend met drie goals. Weliswaar is er vier keer verloren, maar twee keer waren de Wit-Russen verloren zij maar nipt.

Iets wat niet over tegenstander Denemarken gezegd kan worden. Het doelsaldo van 2-26 spreekt boekdelen: dit is niet meer de ploeg die de laatste jaren op dit niveau uitkwam.

Voorspellingen (over drie wedstrijden):
Jeroen de Groot: winst Denemarken, 2-0
Jeroen Veenstra: winst Wit-Rusland, 2-0
Marko Bok: winst Wit-Rusland, 2-0
Rowdy van Grieken: winst Wit-Rusland, 2-0

16:00 (22:00 NL tijd) Canada – Zwitserland

De beste voorbeschouwing op deze wedstrijd kwam al na de laatste poulewedstrijd van Zwitserland, uit de mond van bondscoach Christian Wohlwend. Canada versloeg Zwitserland voor dit toernooi met 8-1 en zijn verwachtingen zijn niet al te groot. “Ze zijn sneller, ze zijn groter, ze zijn sterker, ze schieten beter, ze passen beter, ze doen eigenlijk alles beter”. Woorden die een coach niet snel in de mond neemt.

Het is ook niet aannemenlijk dat Zwitserland wel gaat winnen van Canada. Canada heeft over de gehele breedte van de ploeg toptalenten rondschaatsen, terwijl de Zwitsers een jong team hebben wat volgend jaar grotendeels ook nog mee mag doen aan dit WK. De ploeg beschikt wel over goede talenten, zoals Philipp Kurashev en Valentin Nussbaumer. Een topprestatie lijkt dit jaar echter nog te vroeg te komen en het is mooi dat deze ploeg er volgend jaar weer bij is.

Voorspellingen:
Jeroen de Groot: winst Canada
Jeroen Veenstra: winst Canada
Marko Bok: winst Canada
Rowdy van Grieken: winst Canada

18:00 (00:00 NL tijd) Zweden – Slowakije

Zweden is misschien wel de te kloppen ploeg met toptalent Rasmus Dahlin (zes assists) in de ploeg, maar daarnaast ook nog toptalenten als Alexander Nylander (één goal, vijf assists) en Elias Pettersson (vier goal, twee assists). Maar ook toernooitopscorer Lias Andersson (vijf goals, één assist) is goed bezig.

Toch moet de ploeg uitkijken voor een niet te onderschatten team als Slowakije. Roman Durny is vooralsnog de beste goalie op dit WK en de Verenigde Staten werden mede daarom al op een nederlaag getrakteerd. Ook Canada had niet zomaar gewonnen van de taaie Slowaken, die meer in hun ploeg hebben dan alleen een goede doelman. Samuel Bucek (nooit gedraft) noteerde al drie goals en drie assists. Ook Milos Roman liet zien in het toernooi te groeien met twee goals tegen Denemarken.

Voorspellingen:
Jeroen de Groot: winst Zweden
Jeroen Veenstra: winst Zweden
Marko Bok: winst Zweden
Rowdy van Grieken: winst Zweden

20:00 (02:00 NL tijd) Verenigde Staten – Rusland

De absolute kraker staat als laatste gepland. Wedstrijden tussen de Verenigde Staten en Rusland zijn de laatste jaren op elk niveau beladen en dat zal in dit geval niet anders zijn. Tel daarbij op dat beide landen de beschikking hebben over een lading toptalenten en dit belooft een mooie pot ijshockey te worden.

Casey Mittelstadt is de puntenleider van dit toernooi met vier goals en vijf assists. Met Brady Tkachuk en Quinn Hughes beschikt Team USA nog over twee interessante prospects die hoge ogen gaan gooien bij de aankomende NHL Draft. Toptalent Andrei Svechnikov wist namens de Russen het net nog niet te vinden, maar hij gaf wel al vijf assists. Kostin Klim is met vier goals belangrijk voor een groot deel van de productie van de Russen. Belangrijkste vraag in dit duel is de betrouwbaarheid van de Russische doelman van dienst. Alleen de Deense goalies hebben een lager save percentage dan de doelmannen van Rusland.

Voorspellingen:
Jeroen de Groot: winst Verenigde Staten
Jeroen Veenstra: winst Verenigde Staten
Marko Bok: winst Verenigde Staten
Rowdy van Grieken: winst Verenigde Staten

Previous 4-on-4: Vegas, Nederlandse beker, NHL en Dames U18
Next AHL Tucson Roadrunners in de spotlights, koploper in de Pacific Division