Nieuwe arena voor Islanders na groen licht van staat New York


Het Barclays Center is niet geschikt voor ijshockey (foto: WFAN)

Geweldig nieuws voor New York Islanders! Hun bod op de grond van Belmont Park, een voormalige paardenracebaan, is geaccepteerd door de staat New York. De Islanders hadden nog één concurrent over voor de grond, voetbalclub New York City FC. De lokale FC had volgens lokale media meerdere locaties op het oog, terwijl het do or die was voor de Islanders. Vandaag werd bekend dat het ijshockey het van het voetbal had gewonnen.

Barclays Center

Het in de wacht slepen van het stuk grond is een cruciale overwinning voor de Islanders. De club speelt sinds de zomer van 2015 in het Barclays Center in Brooklyn, maar dit is een ongelukkig huwelijk gebleken. Het ijs is er een ramp door het gebruik van plastic wateraanvoer in plaats van aluminium, wat door de NHL wordt aangeraden. Daarnaast staat de tribune schuin voor het ijs en hangt het scorebord niet boven de middencirkel, omdat het stadion is ontworpen voor basketbal. Gelukkig hadden de Islanders in hun overeenkomst met de eigenaar van het Barclays Center een clausule opgenomen. Tot 30 januari 2018 kon de club onder de deal uit konden komen. Nu de ijshockeyclub de toezegging tot nieuwe grond heeft gekregen, kan er straks eindelijk gedag worden gezegd tegen de arena. De club blijft naar alle waarschijnlijkheid nog wel in het Barclays Center spelen totdat een nieuw stadion klaar is.

Tavares

Misschien wel belangrijker is dat aanvoerder en superster John Tavares nu nog een reden heeft om in New York te blijven. Al langere tijd deden de geruchten zich de rondte dat hij niet blij was met het Barclays Center. In april raakte hij zelfs geblesseerd door de slechte kwaliteit van het ijs. De Islanders verloren daardoor hun laatste wedstrijden en kwamen een punt tekort voor de play-offs. Omdat Tavares’ contract aankomende zomer afloopt, leek het een reden zijn voor hem om niet bij te tekenen. Nu een nieuwe arena een kwestie van tijd is en New York weer goed speelt, lijkt de kans ook groot dat Tavares toch wil blijven.

Fanbase in Long Island

Nog een belangrijk voordeel voor de club is dat ze weer dichterbij hun fans. Die wonen in en rondom Long Island, waar hun oude arena (het Nassau Coliseum) gevestigd was. Om van Long Island in Brooklyn te komen, ben je een uur en twintig minuten onderweg. De fans konden deze reis simpelweg niet 41 keer per seizoen opbrengen, en dit bleek in de deprimerende toeschouwersaantallen. Belmont Park daarentegen is slechts veertig minuten reizen, waardoor de harde kern nu bereikt kan worden.

De Islanders onderweg naar Brooklyn (foto: BCTV Brooklyn)
Previous 4-on-4: Nijb vs Eindhoven, Oranje in Tilburg, Penguins en NHL goalies
Next AHL Update: Bruins, Checkers en Phantoms aan kop in Atlantic Division