Column: Het Nederlandse ijshockey is de grootste verliezer


Eindhoven Kemphanen Ijshockey Nederland Face-Off

Deze week liggen IJshockey Nederland en Eindhoven Kemphanen niet alleen overhoop met elkaar, ze gaan ook nog eens -min of meer- rollebollend over straat. Ed Versteeve sprak sinds maandag met betrokkenen, en clubs uit de BeNe League (BNL) over het voorval. Hij komt tot één conclusie: de grootste verliezer is het Nederlandse ijshockey.

SCHULD

IJshockey Nederland vindt dat er sinds 2014 een schuld van €18.000 open staat, op het moment dat Eindhoven Kemphanen toetrad tot de eredivisie. De SSEIJ, waar het BeNe League team van Eindhoven Kemphanen onder valt, vindt dat dit niet het geval is. Waar IJshockey Nederland zich beroept op een getekende schuldbekentenis, beroept voorzitter Jan-Willem van Stuijvenberg zich op een mondelinge afspraak met de toenmalige voorzitter Noud van Berkel. Van Stuijvenberg claimt dat in die mondelinge afspraak is toegezegd dat Eindhoven de contributie niet hoefde te voldoen als het dat niet kon. Dit omdat Kemphanen het eredivisie seizoen daarmee ‘redde’, door als vijfde team toe te treden. Een claim die Van Berkel van de hand wijst.

Voorzitter Van Stuijvenberg verklaarde eerder deze week bij ons: ,,Destijds hebben wij, terwijl wij financieel niet zo lekker gingen, de bond uit de brand geholpen door als vijfde team toe te treden tot de competitie. We wisten op voorhand al dat we daar sportief een rampseizoen mee zouden draaien. We hebben toen afgesproken, dat als we het bedrag niet op konden hoesten, dat dit niet voldaan hoefde te worden. Wij staan in ons volste recht, en hebben ook geen enkele intentie om dit bedrag te gaan voldoen.”

Eindhoven Kemphanen IJshockey Nederland Face-Off

JAARVERGADERING

Tijdens de jaarvergadering heeft IJshockey Nederland de kwestie aangekaart bij de betrokken clubs. De clubs hebben aangegeven dat de bond dit zelf op moest pakken, omdat het een zaak was tussen hen en Kemphanen. Naar aanleiding van de vergadering heeft de bond gezegd ’tot hier en niet verder’ en heeft het bij monde van voorzitter Ruud Vreeman aan Eindhoven te kennen gegeven dat vandaag het gehele bedrag betaald dient te zijn, anders zal IJshockey Nederland de steun voor de licentie aan de Brabanders intrekken bij de de stichting BNL, die de BeNe League onder zijn hoede heeft.

De bond laat bij monde van Rob van Rijswijk weten dat het een kwestie is van vóór zijn aantreden. ,,Ik heb diverse malen met de heer Van Stuijvenberg gesproken, en ook bij het bestuur getoetst of er sprake was van een mondeling akkoord. Er kwam bij mij terug dat van kwijtschelding geen sprake was. We hebben hier twee documenten liggen waarin staat dat er van schuld wel degelijk sprake is, en dat wij een regeling hebben getroffen die per oktober in is gegaan. Deze is echter niet voldaan, waarop wij nu op stappen over zijn gegaan richting Eindhoven.”

ONGELUKKIG MOMENT

De meest gehoorde kritiek is dat het moment van deze stappen nogal ongelukkig is, zo midden in het seizoen. Op de vraag of er überhaupt een licentie afgegeven had moeten worden, of steun voor een licentie richting BNL moest zijn vanwege de schuld, antwoord Van Rijswijk: ,,Op het moment dat je zwart op wit afspraken maakt om dit op te lossen, dan kun je geen belemmering zien. We hebben gezegd; om jullie wat lucht te geven, starten we niet in juli, maar in oktober met de regeling. Op het moment dat die afspraken niet nagekomen worden, dan moet je ingrijpen. Achteraf gezien hadden we de betalingsregeling beter in juli in kunnen laten gaan, dan had je voor het seizoen begonnen was in kunnen grijpen.”

,,Wij zijn ons ervan bewust dat het moment ongelukkig is, maar moet je dan wachten?” vervolgt de directeur. ,,Is het te verkroppen dat een team dat zijn verplichtingen niet nakomt er mogelijk met de titel vandoor gaat? Of de beker wint? Dat vinden wij niet fair richting de teams die wél hun verplichtingen nakomen, en dus hebben wij deze procedure in gang gezet. Natuurlijk willen wij dit liever niet, dit is nooit goed. Niet voor de sport, de clubs, fans en betrokkenen.”

BeNe League Face-Off

MOGELIJKE SANCTIES

Overigens is Kemphanen niet door de bond uit te sluiten voor verdere deelname aan de BeNe League, en ook niet uit te sluiten voor de halve finales van de beker. De organisatie hiervoor ligt bij de BNL, niet bij IJshockey Nederland. De bond heeft bijvoorbeeld wél de mogelijkheid om Kemphanen uit te sluiten voor de bekerfinale in Den Haag. ,,Stel dat het geld vandaag niet binnen is, én Eindhoven haalt ten koste van Heerenveen de bekerfinale. dan zullen wij hen niet toelaten. Dat besluit is genomen en daar houden wij ons aan vast”, aldus Van Rijswijk die zijn functie als bestuurslid bij de BNL voor aanvang van het seizoen neerlegde.

DE CLUBS

Face-Off belde ook met bestuursleden van een aantal Nederlandse clubs die in de BeNe League uitkomen, die allemaal hetzelfde geluid lieten horen over deze kwestie. Een samenvatting uit de reacties ,,Als er sprake is van een schuld, dan moet die gewoon betaald worden, dat is duidelijk. We spelen nu voor het derde jaar deze BeNe League. Dit tot tevredenheid van alle clubs, die over het algemeen meer publiek op de tribunes zien.”

,,Als de bond de voorgenomen sancties doorzet, en de BNL neemt het verzoek over, zal dit gevolgen hebben voor de BeNe League (ranglijst, speelschema’s, recettes), en moet Zoetermeer zich heel snel gaan instellen voor de halve finale tegen Heerenveen. Dit schaadt het imago van het hele ijshockey in Nederland.” De besturen van de teams die in de BeNe League actief zijn komen morgen bijeen, zonder dat de bonden daarbij aanwezig zijn.

Eindhoven Kemphanen UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn Fotografie

DE GROOTSTE VERLIEZER

En zo zijn er eigenlijk alleen maar verliezers in deze hele kwestie. Maar de grootste verliezer is het Nederlandse ijshockey in de breedste zin van het woord. De bond en Kemphanen gaan rollenbollend over straat. Wie het gelijk juridisch aan zijn zijde heeft, zal moeten blijken uit de mogelijk te overleggen stukken. Feit is, en blijft, dat het op een ongelukkig moment gebeurt. Niet alleen (of niet eens) zozeer het moment in het seizoen, dat deze kwestie opdoemt. Al is het achteraf gezien beter geweest, om voor dit seizoen handelend op te treden. Ook geven de licentiereglementen daarin duidelijkheid en houvast

Het licentiereglement van 1 september 2014 over financiële voorwaarden schrijf namelijk voor:

Bijlage 3 financiële voorwaarden, punt 1.4:

Een lid dient ten tijde van de licentieaanvraag schuldenvrij te zijn. In het geval van een schuldpositie, moet dit zijn voorzien van een concreet plan waaruit blijkt hoe deze schuld wordt afgelost. Schulden, ten tijde van het verlenen van de licentie, aan de Bond en/of haar leden moeten zijn afgelost alvorens de licentie wordt verstrekt. 

Op het moment dat het Nederlandse ijshockey met de BeNe League in de lift zit, in een seizoen dat lopend is, komt dit besluit. Juist op een moment dat ijshockey de weg naar boven inzet.

Juist op het moment dat het niveau stabiel is, de competitie aantrekkelijker wordt, clubs stapje voor stapje (financieel) stabieler worden, en de toeschouwers steeds vaker de weg naar de ijsbaan vinden.

Het ‘imago’ van de sport lag in een stabiel vaarwater, de clubs zijn -met hun vrijwilligers- met ontzettend veel passie en energie bezig om op hun niveau zaken (verder) van de grond te krijgen, en dan krijg je dit. De bond gaat sancties ondernemen, die niet makkelijk uitvoerbaar zijn omdat de BNL er tussen zit, kibbelende welles-nietes spelletjes over al dan niet gemaakte afspraken, schulden of geen schulden, en harde/duidelijke taal.

Hier zat de sport niet op te wachten. De grootste verliezer is, zoals gezegd, het Nederlandse ijshockey.

Previous Halve finalisten CHL bekend: Trinec, Jyvaskyla, Liberec en Vaxjo
Next Oranje U20 zwaar onderuit tegen Groot Brittannie